magyar film tragédia kerekesszék lélek kettétört élet forgatás
Valahol mélyen ott motoszkál mindenkiben a kérdés: mi lenne, ha egyik pillanatról a másikra kettétörne az életed? Mondjuk, deréktól lefelé lebénulnál.

Vajon milyen mederben mennének tovább a dolgok, egyáltalán van tovább? Nyilván van, csak nem mindegy, hogy miként... A kérdés, hogy milyen minőségben lehet lélekben felállni, ha a test egy életre kerekesszékhez van kötve.

A szerencsétlenség még kegyetlenebbnek érződik, ha egy ereje teljében lévő férfire, férje, családfenntartóra csap le. Egy ilyen tragédia a feleséget is "megnyomorítja" - csak másképp. Ő fuldokolva próbál helytállni az asszonyt próbáló élethelyzetben. De neki is megvannak a maga határai.

Forrás: Benkó Tamás és Farkas András

Újra kell értékelni önmagát, mint nőt, mint feleséget. "Talpra kell állítania" az évek múltán is önsajnálatban vergődő férjét. Támasza kell, hogy legyen az állapotos, de komoly mentális problémákkal küzdő húgának és annak férjének.

És ha még mindez nem lenne elég, akkor ott a vétkes, a balesetet okozó sofőr. Mert bizony ő is "belenyomorodott" bűnébe. Ők a "Paraziták a paradicsomban". Legalábbis ez lesz a róluk készülő film címe.

Forrás: Benkó Tamás és Farkas András

És ez bizony elgondolkodtat: naponta ülünk autóba, ez az életünk része. Mi lenne, ha egy óvatlan pillanatban tönkretennénk egy embertársunkat? Vezekelnénk? Ha igen, hogyan? Esetleg vállalnánk, hogy mindent hátrahagyva az áldozat segítségére legyünk? Még akkor is, ha ezt soha senki nem kérte?

Mindeközben bármilyen furcsa is, de az élet megy tovább. Az már más kérdés, hogy közben beszürkülünk és képtelenek vagyunk látni a körülöttünk lévő valóságot - még akkor is, ha az maga a mediterrán csoda.

A fentiekben vázoltakat film formájában dolgozza fel a Magyarországon forgó, sikergyanús alkotás. Ez már csak azért is nagy szenzáció, mert Marius von Mayenburg német drámaíróról köztudomásúlag nem könnyen bólint rá a darabjaiból készülő filmadaptációkra. Azonban a magyar forgatókönyvre néhány napon belül áldását adta.

Forrás: Benkó Tamás és Farkas András

Így az a megtiszteltetés érte az elsőfilmes magyar forgatókönyvíró-rendezőt, Kasvinszki Attilát, hogy vászonra viheti a darabot, amelyben a női főszereplőt Marozsán Erika alakítja.

"Nem célom a közönség lelkének teljes eltiprása - magyarázza Kasvinszki. - Sokkal inkább szeretnék megláttatni egy jól irányzott társadalomkritikát. Szemléltetni akarom, hogy valójában milyen paradicsomban élünk, ha hajlandóak vagyunk meglátni a körülöttünk lévő csodákat."

"Mindemellett határozottan fontos hangsúlyozni, hogy nem magyar vagy bármilyen más nemzetiség társadalmának kritizálásáról van szó. Emberekről, emberi kapcsolatokról, ami kiterjeszthető társadalmakra. A filmben nem jelöltem meg konkrét helyszínt. Csupán annyi egyértelmű, hogy egy lakásban vannak, amelyet csodás mediterrán idill vesz körül, de ezt szinte nem is érzékelik. A parazita életmód erősen jelen van mindenhol, függetlenül attól, hogy van-e pénzünk vagy sem. A központi témát az adja, hogy a saját magunk nyomorát rávetítjük a környezetünkre, ergo másokat okolunk a saját nyomorunk miatt."

Forrás: Benkó Tamás és Farkas András

Bár csak pár röpke órát tölthettem a stábbal, és még csak filmspecialista sem vagyok, de végig olyan érzésem volt, hogy valami nagyon maradandó van éppen születőben! ;)

Nyitókép: Benkó Tamás és Farkas András

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.