Bajor Gizi, akit a szerelme gyilkolt meg

1893. május 19-én született Bajor Gizi. Csak kevesen tudják, de Beyer Gizella néven született, majd 1914-ben, amikor befejezte a főiskolát először Bayerre majd Bayorra változtatta ám még ezzel sem volt megelégedve így a Bajorra tette le a végleges voksát.

Szakmai sikerei az évek múlásával egyre magasabbra szárnyaltak, hiszen úgy, ahogy azt kislányként megálmodta a színiakadémia sikeres elvégzése után azonnal szerződést kapott a Nemzeti Színházba. Ő volt huszadik század első felének a nagybetűs sztárja, akit mindenki imádott és ünnepelt. Nem is csoda hát, hogy Kossuth-díjas magyar színművész, kiváló művész, és a Nemzeti Színház örökös tagjaként gondolunk rá.

Alakításai azért voltak rendkívüliek mert a drámai erő, az elengedhetetlen humor, a rendkívüli mimika, beszédtechnika mellett áradt belőle az a fajta vele született tehetség, amit sajnos senkinek nem lehet megtanítani.

Gizi egész életében féltve őrizte a magánéletét a bulvár média elől, így halála után is számtalan misztikus kérdés maradt fenn vele kapcsolatban. Szerelmi életéről, de leginkább haláláról még a mai napig akadnak ki nem beszélt tabuk. Hiszen nagyon fiatalon csupán 57 éves korában, tragikus körülmények között vesztette életét. Mint az utóbb kiderült harmadik férje Germán Tibor orvos gyilkolta meg a művésznőt, majd ő is öngyilkos lett.

Kétségtelen, hogy imádták a férfiak, és természetesen ő pedig szeretett lubickolni az erősebbik nem tagjai között. Első házasságát 1920. augusztus 2-án kötötte egy nála kilenc évvel idősebb férfival, Vajda János Ödönnel, aki akkoriban jól menő ügyvédként dolgozott. Ám a kritikus hetedik év az ő kapcsolatukat is megviselte, 1927-ben elváltak. Gizi ezután boldogan élte a csinos, szingli színésznők budapesti életét, majd két évvel a válás után megérkezett egy új szerelem, sőt, még abban az évben 1929. március 12-én hozzáment Paupera Ferenc országgyűlési képviselőhöz, aki a Földhitelbank vezérigazgatója is volt. Házasságuk akkor romlott el, amikor a férfi anyagilag csődöt jelentett. Hiába akarták helyrehozni a kapcsolatot, menthetetlenné vált, ezért 1932-ben Gizi benyújtotta a válókeresetet.

Forrás: Fortepan

Ezek után évekig párkapcsolat nélkül élt, de soha nem volt egyedül. A második világháború idején a mai Bajor Gizi Színészmúzeummá alakított villájában élt, ahol rendszeresen zsidókat bújtatott. Így ismerte meg harmadik és egyben utolsó férjét, akivel szó szerint végzetes szerelembe esett, hiszen együtt léptek át a túlvilágba is.

Germán Tibor fül-orr-gégész specialista volt, és mivel felesége az ötvenes évei második felében megsüketült az egyik fülére, ő lett Gizi kezelőorvosa is. A színésznőt még ez a kellemetlen állapot sem tudta megakadályozni abban, hogy színpadra álljon. Félig süketen is magabiztosan játszott a színpadon, hiszen egész életében ott érezte a legboldogabbnak magát. Mai napig nem derült ki az, hogy mi volt Bajor Gizi halálának a valódi oka, de egy biztos, saját férje oltotta ki a korszak legragyogóbb színésznőjének az életét.

Az együtt töltött éveik alatt Germánt teljesen megőrjítette felesége hanyatló egészségügyi állapota, ezért 1951-ben attól félve, hogy feleségének az agydaganattal is szembe kell néznie úgy döntött, hogy megöli őt, majd magával is végez.

Ekkor már maga a professzor sem volt teljesen egészséges, hiszen mint az utóbb kiderült súlyos agykéregsorvadásban szenvedett, ami mentális zavarokat okozott neki. Talán ez magyarázza meg azt a tettét, hogy a végzetes nap reggelén nem a szokásos vitamininjekciót adta be imádott feleségének, hanem egy halálos adag morfiumot, majd önmagával is végzett.

Egyes feltételezés szerint a férfi azért vetett véget felesége szenvedéseinek, mert már súlyos agydaganat kínozta. Bármi legyen is az igazság 1951-ben a korszak legnagyobb színésznőjétől kellett elbúcsúznunk.

Tragédiába torkolló életéből 2011-ben Ármány és szerelem Anno 1951 címmel tévéfilm is készült.

Nyitókép: Fortepan