Van, ahol a nők teszik meg az első lépést a szerelem ünnepén

Szereted a Valentin-napot, de úgy érzed, hiányzik belőle valami, amitől igazán különleges lehetne? Most összegyűjtöttünk néhány kultúrát, ahol mások a szokások a szerelem napján, nézz körbe, hátha találsz olyat, amit idén te is megvalósítanál!

Japán

Japánban a nők teszik meg az első lépést a szerelem ünnepén. Népszerű ajándék a házi készítésű csoki, amit ők adnak a férfiaknak, nem pedig fordítva. A férfiak március 14-én következnek, a "fehér napon", amikor ők lepik meg a nőket fehér csokoládéval és más, fehér színű ajándékokkal.

Dél-Korea

Japánhoz hasonlóan Dél-Koreában is a nők adnak ajándékot a férfiaknak, és a férfiak adnak ajándékot a fehér napon. Emellett viszont van egy fekete nap is április 14-én, amikor az egyedülálló barátok gyűlnek össze, hogy fekete tésztát egyenek és megünnepeljék a szingli életet.

Szlovénia

Szlovéniában február 14-én a mezőgazdasági munka napja van, mivel Szent Valentin a tavasz védőszentje is. Majd március 12-én, Szent Gergely napján ünneplik a romantikát.

Finnország és Észtország

Finnországban és Észtországbban február 14-én ünneplik a barátok és a fontosabb személyek napját. Ilyenkor a legjobb barátoktól kezdve a szomszédig bárkinek lehet adni csokit és üdvözlőkártyát, emellett február 14-e igen népszerű nap az eljegyzésre.

Forrás: Shutterstock

Észtországban pedig van egy érdekes hagyomány az egyedülállók számára: felszállhatnak a Szerelem Buszra annak reményében, hogy találkoznak egy különleges személlyel.

Franciaország

A legendák szerint az első Valentin-napi üdvözlőlap Franciaországból származik, amikor Orléans hercege, Károly 1415-ben szerelmes leveleket küldött feleségének a börtönből. Emellett Franciaországban van egy St. Valentin nevű falu is, ami a szerelmesek paradicsomává válik február 12-e és 14-e között.

Bulgária

Bulgáriának is megvannak a maga hagyományai, ők például február 14-én a borászok napját ünneplik. Ilyenkor fiatal és idős párok is egy-egy pohár bor mellett ünneplik a szerelmüket.

Dánia

A Valentin-nap viszonylag új Dániában, és nem is korlátozódik csokira és rózsákra. A párok ilyenkor általában kézzel készített kártyákat adnak egymással, amelyekbe préselt hóvirágot tesznek.

Románia

Romániában február 24-én ünneplik a jegyben járó fiatal párokat, ez a nap a Valentin-nap és a tavasz ünneplésének a keveréke. A fiatalok ilyenkor az erdőbe járnak színes virágokat szedni, más párok pedig hóval mossák meg az arcukat a jó szerencse érdekében.

Csehország

A csehek május elsején ünneplik a szerelem napját. Ilyenkor a fiatal párok meglátogatják Karel Hynek Mácha, cseh költő szobrát, és a cseresznyefák alatt csókolóznak a jó szerencséért.

Olaszország

Az olaszok Valentin-nap helyett eredetileg a tavaszt ünnepelték ilyenkor. Egy másik hagyomány szerint a fiatal, nem házas párok felkeltek hajnal előtt, hogy meglessék leendő férjüket. Ma az olaszok, hozzánk hasonlóan ajándékokat adnak egymásnak és romantikus vacsorákat rendeznek.

Nyitókép: Shutterstock