Szerinted Rómában vagy a Fehér Házban volt előbb karácsonyfa?

Ma már el sem tudjuk képzelni feldíszített fenyő nélkül a karácsonyi nappalinkat. Ha azonban valaki úgy gondolja, hogy ez az idők kezdetétől így volt, az bizony téved.

A gömbökkel, gyertyákkal, szaloncukrokkal, almával és egyebekkel díszített karácsonyfa csak alig pár száz éve létezik. De honnan eredeztethetjük végülis ezt a szokást? Még a szakembereknek sem egyszerűen rekonstruálható a keletkezéstörténet. 

Forrás: Shutterstock
  • A feldíszített fák vagy ágak már az ókori világban is elterjedtek voltak, de teljesen más jelentéssel bírtak - a karácsonyhoz semmi közük nem volt.
  • A középkori Németországban pedig a téli napfordulókor az udvarokat, tereket és házakat fenyővel, fagyönggyel és borókával díszítették. Mert ezeket az örök életerő szimbólumaként tisztelték, és úgy tartották, hogy megvédi az embereket a veszélytől.
  • Az első bizonyítékok az általunk ismert karácsonyfa létezésére a 16. század végéről származnak. Egy régi strasbourgi krónikában olvashatjuk a következőket: "Karácsonyra fenyőfákat készítünk, arra almát, ostyát, diót, cukrot, és színes papírból kivágott rózsákat akasztunk."
  • Szinte ugyanabban az időben találhatunk leírást egy brémai céhes krónikában, ahol, mint kiderült, a céhházban állították fel az almával, dióval, ostyával, perecekkel és papírvirágokkal díszített fenyőt. Méghozzá azért, hogy a céhtagok gyermekei karácsonykor lerázhassák és megehessék a nyalánkságokat.
  • Egy másik utalás Bázelből származik, ahol a szabó céh tagjai díszítették fel az örökzöldet almával és sajttal, majd körülülték, és jóízű beszélgetés közben leették róla a csemegét.

Tehát az biztos, hogy német területekről indult el a karácsonyfa feltartóztathatatlan diadalmenete, és először a jómódú polgárság körében terjedt el. Ekkor még gyertya nem szerepelt a díszek között - csak pár évtizeddel később került a fenyőfára.

A hercegi házak terjesztették el a karácsonyfát Európában.

A 17-18. században már az arisztokrácia is kedvet kapott a fenyőfa díszítéshez. Majd egész Európára kiterjedt a szokás, még a cári Oroszországra is. Az angol királyi háznál Viktória királynő férje, Albert herceg vezette be.

Forrás: Wikipédia

Magyarországra pedig olyan arisztokrata családok által jutott el, akik német és osztrák rokonaikkal szoros kapcsolatot ápoltak. Az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő hozta Pestre Tirolból 1824-ben. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan elterjedt. Húsz évvel később már a magyar polgár családok karácsonyához is hozzátartozott az örökzöld fenyő.

A század végére az Egyesült Államokban is felbukkantak az első karácsonyfák, méghozzá olyan sikert aratva, hogy 1891-ben már a Fehér Ház elé is állítottak egyet. A második világháború után még Latin-Amerikát is meghódította a feldíszített fenyőfa - még akkor is, ha azt távoli területekről kellett beszerezni.

Minden esetre Rómában a Szent Péter téren váratott magára a legtovább az első karácsonyfa-állítás: itt csak 1982-ben került rá sor.  

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek