Miért állítod fel a karácsonyfát már novemberben?

Te szereted a karácsonyt? Nekem az egyik kedvenc ünnepem. Imádom a karácsonyfa fényeit, a gyertya illatát, a mézeskalács aromáját, a csomagolópapírok színeit. Sőt a ráhangolódás, azaz az advent is örömmel tölt el... de nem októberben!

Ezt a cikket már októberben meg akartam írni, de végül elvetettem, most viszont, az egyik ismerősöm képeit nézve újra felszínre tört belőlem az értetlenkedés. Nem értem. Tényleg nem!

Október: ősz vagy tél?

Az egész úgy kezdődött, hogy tologattam október közepén a bevásárlókocsit az egyik áruházban és próbáltam beszerezni a vasárnapi húsleves alapanyagait, amikor belefutottam az első csokimikulásba. Persze nem egybe, hanem egy egész hadseregbe, akiket hűen követtek a szaloncukrok, az adventi kalendáriumok és igen, a karácsonyfadíszek is. Még odakinn sárgán virítottak a falevelek és volt, hogy kiültem a teraszra napozni – oké, már nem fürdőruhában –, úgyhogy nem értettem, mit keresnek a boltok polcain a tél hírnökei? Lehet, hogy én vagyok lassú, de nálam a téli készülődés csak decemberben kezdődik. Esetleg november utolsó hetében. Lehetséges, hogy más már októberben beszerzi a mikuláscsomagot és elkezd azon töprengeni, milyen új díszeket aggat majd két hónap múlva a karácsonyfára?

Tudom, tudom, ahány ház annyi szokás, de mi van akkor az ősszel? Azt csak úgy átugorjuk?
Bátran vállalom, hogy a kedvenc évszakom a nyár és kifejezetten rosszul viselem az év hideg, esős időszakait, meg hogy nálam a szeptember még amolyan nyárutó, az október, november meg olyan "blöööö", mégsem akarom skippelni. Nem akarok a nyárból a karácsonyba huppanni. Hol maradnak akkor az őszi séták? A kirándulások a színpompás erdőben? Tényleg októbertől már a télre és a karácsonyra kéne készülnünk?

Elillanó varázs

Az jutott erről eszembe, mintha egyáltalán nem tudnánk megélni a pillanatot. Sürgetnénk a jövőt, miközben elfelejtünk a jelenben élni. Ez egyébként – szerintem – az egész életünkre igaz mostanában. Nincs itt és most. Csak a követező lépés lebeg a szemünk előtt. Az októberi csokimikulások hada is erre figyelmeztetett... és akkor még nem is beszéltem a novemberben felállított karácsonyfákról. Nem, ez nem tévedés! És nem is valami Amerika! Akad olyan távolabbi ismerősöm, akinek a közösségi oldalán minden évben látom, hogy már novemberben áll a karácsonyfája.

Forrás: Shutterstock

Pár napja megint szembe jött velem egy ilyen kép, ez adta a lökést, hogy mégis megírjam az októberben elvetett cikket - most már nemcsak az októberi csokimikulások, hanem a novemberi karácsonyfák apropóján is. 

Igen, semmi közöm hozzá, ki, mikor díszít fát - ezért sem kérdezem meg az ismerősömet róla - és lebeszélni vagy megtéríteni sem kívánok senkit ezekkel a sorokkal, csupán nem értem,miért kellene októberben a mikulásra készülni, november közepén meg karácsonyfát állítani.És ami leginkább foglalkoztat, vajon, aki novemberben fát állít, annál nem veszíti el így az ünnep a lényegét? Nem válik már megszokottá és unalmassá az egész, mire eljön december 24-e?

Számomra olyan ez kicsit, mintha a januári szülinapomat márciusban ünnepelném...

Persze a világot megváltoztatni nem tudom – és nem is áll szándékomban –, így inkább továbbgörgetem annak a bizonyos ismerősömnek a képeit, a készülődés örömét pedig igyekszem megőrizni az advent időszakára, ahogyan a karácsonyfát sem fogom hetekkel korábban feldíszíteni – a varázslat a mi családunkban szenteste érkezik. És nálatok?

Ha tetszett a cikk olvasd el, milyenek voltak gyerekkorom karácsonyai és sikerült-e betartanom az akkor tett fogadalmamat

 

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek