Nice 8 évesen szembeszállt a hagyománnyal: ezreket mentett meg a nemiszerv-csonkítástól

Nice Nailantei Leng'ete egy olyan maszáj közösségben született Kenyában, ahol a női nemiszerv-csonkításának gyakorlata évszázadok óta elterjedt. Az ő kultúrájában ez választóvonalnak számít a lánykor és a nővé válás között, ha valaki nem esik át ezen, akkor nem tekintik nőnek.

A női nemiszerv-csonkítás egy rendkívül fájdalmas és veszélyes beavatkozás. Ennek során van, ahol a csikló hegyét metszik le, de egyes helyeken a teljes csiklót és a szeméremajkakat is eltávolítják, sőt, még a hüvelyt is összevarrják. A kegyetlen eljárás célja, hogy a nő ne élvezeti forrásként tekintsen a szexualitásra, valamint tovább fokozza a nemek közötti egyenlőtlenségeket ezekben az amúgy is patriarchális társadalmakban. A becslések szerint közel 200 millió nő átesett már ezen a beavatkozáson.

Nice már kislány korában tudta, hogy nem akarja a csonkítást. Sok barátnője beszámolóját hallotta már, látta szenvedésüket és elrettentette, hogy már gyermekként férjhez adják őket. Szüleit nagyon korán elveszítette, így testvérével együtt árva lett és az egyik örökbefogadó szülőtől kerültek a másikhoz. Nyolc éves volt, amikor először elszökött, hogy elkerülje a csonkítást. Hajnalban testvérével kilógtak a házból és elbújtak, de gyorsan megtalálták őket és jó nagy verést kaptak a csínytevésért. Legközelebb már csak egyedül menekült, testvére feladta a harcot, abban bízott, ha ő aláveti magát a beavatkozásnak, hátha húgát megkímélik.

Nice tehát újra elszökött és amikor visszatért a falujába, azt mondta a nagyapjának, hogy ő nem akar átesni a csonkításon, szeretne iskolába járni és tanulni. Megzsarolta, hogy ha nem egyezik bele, soha többé nem látja őt. A bölcs nagyapa látta a kislány elszántságát és beleegyezett kérésébe. Nice elkezdett iskolába járni, de nem volt könnyű dolga, ő volt az egyetlen lány a közösségben, aki nem esett át a rituálén, ezért kiközösítették, lenézték őt, rossz példának titulálták. Ő viszont már akkor is tudta, hogy az iskolába járással egy jobb életet, egy „áloméletet" teremthet magának - igaza lett.

17 éves volt, amikor az Amref Health Africa nevű jótékonysági szervezet a falujába látogatott. Engedélyt kértek az idősebb törzstagoktól, hogy egészségügyi képzést nyújthassanak egy fiúnak és egy lánynak. Mivel Nice volt az egyetlen írni tudó lány, így őt választották. Nice komolyan vette a képzését, sokat tanult a szexualitásról, a nemi csonkításról és a gyermekházasságról, de a legfontosabb, hogy megtanult beszélni is ezekről a témákról. Rájött, ha több olyan felfogású lány lenne, mint ő és sikerülne elérnie, hogy mások se essenek át a nemiszerv-csonkításon, akkor a dolgok maguktól változni kezdenének.

Forrás: Shutterstock

Nice elkezdett beszélgetni a közösség tagjaival és együtt kidolgozták, mi lehetne egy működőképes alternatíva a nemiszerv-csonkításra, amivel továbbra is meg tudnák ünnepelni a lányok felnőtt nővé érését, de nem járna fájdalommal és fertőzésekkel. Sikerült a vének nagy részét meggyőzni, a változást pedig nem csak saját falujában terjesztette el, hanem a tanzániai maszáj közösségekben is.

Nice emberi jogi aktivista lett, aki járja a világot és előadásokat tart a nemiszerv-csonkítás hagyományáról és veszélyeiről. 2018 -ban a Time Magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta a 27 éves Nice-t, ráadásul ő volt az első nő a falujában, aki megkapta a Fekete Sétabotot, a tisztelet és a hatalom nagy szimbólumát. Segítségével több tízezer csonkítást sikerült megakadályozni Kenyában és Tanzániában.

Nyitókép: AFP/Angela Weiss

Ezek is érdekelhetnek