11 csodálatos film a szeretetről

Az alábbi gyűjteményt a végtelenségig lehetne folytatni, de igyekeztünk egy, még emészethető listára szorítkozni, és azokat a filmeket kiemelni, amelyek nagy hatással voltak ránk, főleg a lelkünkre. Mindenkinek szívből ajánljuk az összes alkotást egytől egyig, de zsebkendőt készítsetek magatok mellé, szükség lesz rá.

1. Az élet csodaszép

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlenné vált az élete, melyből az öngyilkosság lehet az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a nemes feladatot, hogy egyenesbe hozza az üzletember életét.

 

Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!  

2. Az élet szép

A történet 1939-ben, Toszkánában kezdődik, ahol Guido ügyetlen pincérként dolgozik. Beleszeret a szépséges Dorába, akinek évekig udvarol elképesztő ötletességgel. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. A fasiszták apát és fiát deportálják, éppen a kisfiú születésnapján, Dora pedig önként utánuk indul.

A táborban Guido, annak érdekében, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. A filmtörténet legszívszorítóbb keserédes vígjátéka háborúról, túléléséről, emberségről és embertelenségről.

3. Időről időre

21 éves korában Tim Lake rájön, hogy képes az időutazásra. A férfi nem írhatja át a történelmet, de saját életének eseményeit megváltoztathatja. Szerelmi életét igyekszik gatyába rázni különleges képességének hála, később pedig családját igyekszik megóvni minden bánattól.

Ám ahogy az élete halad a nem megszokott medrében, Tim ráébred, hogy nem mentheti meg őket azoktól a bánatoktól, amelyekben minden családnak része van. Az időutazásnak vannak határai, és veszélyes is lehet.  

4. Mielőtt megismertelek

Louisa "Lou" Clarkot, a 26 éves különc, mindig vidám, cserfes lányt elbocsátása után rákényszeríti az élet, hogy bármilyen munkát elvállaljon. Így kerül a Traynor-házba, ahol a fiatal, gazdag bankárnak, Willnek kell gondját viselnie, aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült. 

A régebben kalandvágyó férfi mára fásult cinikus emberré változott, és már feladta a küzdelmet. Lou azonban elhatározza, megmutatja neki, miért érdemes élni. A fiatalok pedig nem várt módon, de örökre összekapcsolódnak.  

5. Az ember, akit Ovénak hívnak

Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: miért nem tudják betartani az egyszerű szabályokat a parkolással, kutyasétáltatással, zajongással kapcsolatban egy kertvárosi övezetben. 

Az 59 éves Ovét csak a hétköznapi rutinja élteti, és az, hogy Saabot vezessen. És megvan a sommás véleménye mindenkiről, akik képesek Volvót, vagy bármilyen lehetetlen külföldi márkát vásárolni. De hirtelen minden a jelentőségét veszíti, amikor Ovét elküldik a munkahelyéről. S ha mindez még nem volna elég, még egy új család is a szomszédságba költözik, akik annak ellenére látják a férfi hatalmas szívét, hogy Ove mindenkivel azt akarja elhitetni, neki igazából nincs is szíve.  

6. Esőember

Charlie Babbitt, a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy majd 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri - kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja.

Charlie egy intézetben talál rá Raymondra, s magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, s Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, s átértékeli életét.  

7. Gran Torino

Walt Kowalski, az egykori koreai veterán és nyugdíjas autószerelő felesége halála után egyedül, magányosan tengeti napjait. A régi szomszédok is kihaltak vagy elköltöztek mellőle, a helyükre délkelet-ázsiai bevándorlók jöttek. Kowalski rossz szemmel nézi őket, s nem is próbálja palástolni a velük kapcsolatos ellenérzéseit.

Mindez csak fokozódik, amikor egyik éjjel a szomszéd fiú el akarja lopni a férfi féltve őrzött autóját, a gyönyörű 1972-es Gran Torinót. Kiderül azonban, hogy a környéket uraló banda kényszerítette erre. Miután a srácot megmenti a bandától, a hálás szomszédok ragaszkodnak hozzá, hogy Thao neki dolgozzon vezeklésül. Különös kapcsolat veszi kezdetét.

8. A mindenség elmélete

Stephen Hawking, korunk egyik legnagyobb tudósának életét eleveníti meg. A fizikus, 1942. január 8-án látta meg a napvilágot Oxfordban, Galilei halálának éppen 300. évfordulóján, melyre Hawking különösen büszke. Már 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg nála, aminek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak.

E betegséggel ritka, hogy valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking viszont ma már több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A történetben meglehetősen keveset hallunk a fizikáról, a nézőket nem terhelik bonyolult összefüggésekkel, képletekkel, elméletekkel. Ehelyett az emberi nagyság, a szerelem, az összetartozás szépségei, és egyben nyomorúságai kerülnek előtérbe.  

9. A család kicsi kincse

Olive családjában mindenki bolond és bogaras. Számukra minden nap kaland, csak nagy ritkán ússzák meg katasztrófa nélkül. A kislány apja, Richard a világ legpechesebb karriertanácsadója, Frank nagybácsi kisiklott irodalomtanár, aki nemrégiben ráadásul öngyilkosságot kísérelt meg.

Egyedül a nagypapa vidám mindig, ehhez azonban némi illegális növénynek is köze van. A sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kisbusszal vág neki a napfényes Kaliforniának, hogy a kissé pufók Olive részt vegyen "A család kicsi kincse" című szépségversenyen.  

10. Életrevalók

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. 

Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.  

11. Szerelem

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, ezért elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában.

A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újrakezdi az életet.  

Nyitókép: AFP