A herceg beleszeret a szép fodrászlányba... Ugyan már, kit akartok ezzel hülyíteni?

Vajon a Disney-mesék életünk megrontói? Hamupipőke, A kis hableány, Csipkerózsika, A Szépség és a szörnyeteg és még sorolhatnám. Ők - bár néha ádáz küzdelmek árán -, mindannyian megkapták a szőke herceget fehér lovon.

A Netflixen népszerű Királyi bánásmód is ugyanezen koncepción épül fel. Adott egy szép és fiatal fodrásznő, aki beleszeret egy dúsgazdag hercegbe, akiről végül kiderül, hogy mégsem olyan tehetős, és a családja egy előre elrendezett házassággal szeretné rendezni az anyagi gondjaikat. A szív azonban nem ismer lehetetlent, így főhősünk végül a szegénysorból érkező fodrászlányt választja. Vajon jó, hogy a fiatal nemzedék ilyen filmeken nő fel? 

Belőlem nagyon sok ellenérzést váltott ki ez a giccses romantikára hajazó film, mivel köze nincs a való élethez. Ugyan sokan szeretünk elrugaszkodni a valóságtól és elmerülni egy-egy szerelmes történetben, de valljuk be őszintén, a való élet ennyire nem rózsaszín. Ezt a filmet is csupán kíváncsiságból néztem meg, de annyira kiszámítható volt, hogy már az elején tudni lehetett a történet kimenetelét.

Vajon miért készülnek ilyen filmek? Mi szükség van rájuk? Felnőtt fejjel semmi romantikusat nem látok egy olyan giccsre épülő történetben, amelynek a célja az erőltetett romantika. Sokkal inkább taszító, és engem személy szerint elrettent, hogy ilyen hazugságokkal próbálják meg teletömni a fejünket.

Ha egyszer lesz egy lányom, nem engedem, hogy megnézze ezeket a filmeket, ki van zárva, hogy ezeken nőjön fel, és ezáltal hamis képet alkosson a férfiakról, a kapcsolatokról. Mert ugye ezek a filmek csak a nagy egymásra találásról szólnak, hogy aztán onnantól kezdve mi lesz a párok sorsa, nem tudhatjuk. Másfél-két órán keresztül csak azért izgulhatunk, hogy a főhősök egymásra találjanak. Ezután azonban nem láthatunk a színfalak mögé, pedig olykor jó lenne látni a folytatást is, ami a valóságban közel sem olyan rózsás, mint ezekben a filmekben. 

Forrás: Netflix

Önámítás. Egy képzelt világ felépítése, melynek célja csupán annyi, hogy szórakoztasson a valóságot figyelmen kívül hagyva. Erről szólnak ezek a filmek. Hogy az érzelmek felnagyításáról már ne is beszéljünk. 

Kiábrándultam. Nézhetetlen filmek tömkelege sorakozik ezeken a képzeletbeli polcokon. De remélhetőleg ezek az "alkotások" sosem kelnek életre, mert egyáltalán nem a valódi párkapcsolatok kialakulását mutatják be, azt, mennyire nehéz a mai világban szerelembe esni, és rátalálni az igazira. Hogy nincs szerelem első látásra, és a külső nem elég.

Ha viszont egy kicsit megerőltetem magam és megpróbálom egy másik oldalról megközelíteni ezt az egészet, akkor arra gondolok, hogy egy-egy ilyen mesebeli történet rávilágít arra, hogy a boldogsághoz vezető út közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Nincsenek kristályokkal kikövezett utak, nincs vörös szőnyeg, ami egyenesen a herceg elé vezet, hiszen közben számos akadály vár ránk, amivel meg kell küzdenünk, míg elnyerjük a vágyott férfi szerelmét.

Nyitókép: Netflix

Ezek is érdekelhetnek