Georgiana Cavendish, akinek a szerelme azért tagadta meg a kapcsolatukat, hogy miniszterelnök lehessen

Georgiana Cavendish, eredeti nevén Georgiana Spencer, Diana walesi hercegné ük-ük-ük-ük nagynénje volt, aki Londonban látta meg a napvilágot 1757-ben.

Devonshire hercegnéje, William Cavendish, azaz Devonshire ötödik hercegének volt az első felesége. Georgiana a kor ünnepelt szépsége, divatdiktátora, aki a politikai kampányairól is híres volt.

Georgiana családja mindig is előkelőnek számított a brit körökben, és olyan rokonokat tudhatott magáénak, mint Sarah és John Churchill, valamint Marlborough első hercegi párja. A fiatal lány csupán 17 éves volt, amikor hozzáment a nála 8 évvel idősebb William Cavendish-hez. Házasságukból összesen három gyermek született. A pár házassága tipikus érdekházasság volt, ami sosem működött jól Georgiana és William közt. A férj rendszeresen megcsalta feleségét. Ezt az egészet csak tetőzte, hogy a férfi a Georgianával közös fészekben, a london-i Devonshire palotában szállásolta el egyik szeretőjét, Lady Elizabeth Foster-t, és tőle született gyermekeit. Georgiana sokat vívódott a házasságában. Kezdetben sok bizonytalanság volt benne a frigyüket illetően, ám amikor rájött arra, hogy férjének szeretői vannak, és William ráadásul Georgiana egyik barátnőjével is viszonyt folytatott, így egy idő után már ő sem volt hűséges férjéhez. 

Georgiana Cavendish lányával, Lady Georgiana Cavendish-sel (Little G)Forrás: Getty Images/The Print Collector

Georgiana szeretője nem más volt, mint a későbbi miniszterelnök, Charles Grey, akitől egy lánya is született. A gyermek az Eliza Courtney nevet kapta, de Georgiananak titokban kellett őt a világra hoznia és le kellett róla mondania, így a kislány az apja, Charles Grey családjában nőtt fel. Az édesanyja azonban nem szakította meg a kapcsolatot törvénytelen lányával, akivel állítólag haláláig tartotta a kapcsolatot. 

Georgiana korának egyik legizalmasabb személyisége volt, aki szépségének köszönhetően mindig hamar a figyelem középpontjába került. Az előkelő társasági életben nagyvilági dámának számított, és extravagáns ízlésének köszönhetően a kor divatikonjává is vált. Georgiana igazán fényűző és pazarló életet élt. A politikai élet eszes résztvevőjévé vált, és határozottan kiállt a saját álláspontja mellett, odaadó édesanyja volt a gyermekeinek, és a köznép szívébe is hamar belopta magát. 

Házasságában azonban sokat szenvedett, először férje hűtlensége miatt, majd amiatt, mert nem tudott kedvesével, Charles Grey-el lenni, és csak lopott pillanatok, órák jutottak nekik. Georgiana harcolt a szerelemért, de harca egy idő után kétségbeesett küzdelemmé vált. Szenvedélyes és elátkozott viszonya Grey grófjával hamar férje fülébe jutott, aki emiatt ultimátumot adott feleségének: választania kellett szerelme és gyermekei közt. Georgiana végül a gyerekeit választotta. William azonban továbbra is folytatta viszonyát Lady Bess Fosterrel, Georgiana legjobb barátnőjével, és Devonshire hercegének esze ágában sem volt megszakítani a kapcsolatot a nővel, így ez a szerelmi háromszög Georgiana haláláig így maradt. 

Nyitókép: Shutterstock