festészet festőnő erotika művészettörténet
Az újkor legjelentősebb festőművészeit felsoroló válogatásban egyetlen női művészre találtam. Ő Georgia O'Keeffe. Az amerikai festőnő 98 éves korában halt meg, de olyan életművet hagyott hátra, ami már életében legendává tette.

Az 1800-as évek végén, egy hétgyermekes nagycsaládban látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. Egyszerű szülei nem gördítettek akadályt művészi elképzelései elé, így 17 évesen már a chicagói Art Institute hallgatója lehetett. Ám mivel elégedetlen volt az oktatással, ezért iskolát váltott, lés New Yorkban folytatta tanulmányait. A végzés után reklámgrafikusként dolgozott, majd művészettanári állást vállalt.

Önkritikából ötös!

Harmincévesen azonban belátta, hogy nem jó úton jár. Szinte mindent sutba dobott, amit addig tanult, és elkezdte a saját útját járni absztrakt szénrajzaival. Egy kolléganője annyira el volt ragadtatva a munkáitól, hogy a tudta nélkül eljuttatott néhányat New Yorkba a világhírű fotográfushoz és galéria tulajdonoshoz, Alfred Stieglitzhez. A férfira nagy hatással voltak a képek... Azonnal megkereste a festőnőt, és intenzív levélváltás kezdődött közöttük. Mindez végül megadta O'Keeffe-nek a szükséges bátorságot ahhoz, hogy csak a művészettel foglalkozzon - maga mögött hagyta tanári állását, és hirtelen elhatározással New Yorkba utazott.

Forrás: Wikipedia

Egy viharos szerelem

A fotográfus nem csak a művészetéért rajongott a csodaszép nőnek. Számtalan gyönyörű aktképet készített róla, amit galériájában be is mutatott. Kapcsolatuk nagyon gyorsan viharos szerelemmé alakult. Néhány év után Stieglitz elhagyta családját és feleségül vette a nála 23 évvel fiatalabb Georgiát.

A festőnő azonban házasságuk alatt is rendkívül magabiztosan járta saját művészi útját. Művészete középpontjába olyan témát állított, amely egész életén át végigkísérte: a ragyogó színekben megfestett, csodálatos szépségű, hatalmasra felnagyított virágfestményekét.

A virág, mint az erotika jelképe?

Elszántan hadakozott a művészettörténészek azon megállapítása ellen, mely szerint szexuális szimbólumokról lenne szó - bár az intim bepillantás a virágkelyhekbe kétségtelenül lehetőséget ad az erotikus asszociációkra. Mindenesetre az érzékien pulzáló, mágikus virágképekkel elbűvölte egyre növekvő közönségét, ez a téma hozta meg számára a népszerűséget és az elismerést. Több mint 200 virágfestménye készült, mindenféle virágról, köztük a calla liliomról is, amely a nagy nyilvánosság szemében a festőnő jelképévé vált.

Forrás: Wikipedia

Egy idő után azonban a realisztikus ábrázolásmód felé fordult. A nagyváros egébe belehasító izgalmas épületformák teljesen lenyűgözték, ezek inspirálták New Yorkról készült képeit. Egy játék méretűre kicsinyített modern világ ez, ahol egy érdekes perspektívából mutatja meg a felhőkarcolók sokaságát.

Forrás: Wikipedia

Veszteségek

Súlyos betegsége - a harmincas évei közepén járt, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála - és magánéleti válsága hatására még nagyobb figyelmet fordított arra, hogy megvalósítsa önmagát. Ahhoz, hogy a saját útját tudja járni, fokozatosan függetlenítenie kellett magát Stieglitz befolyásától. Így örömmel fogadta barátnője meghívását Új-Mexikóba, ahol azonnal beleszeretett a tájba. Vásárolt magának egy félreeső farmot, és ettől kezdve az év egy részét ott töltötte.

A férjet azonban nagyon megkínozták ezek a hosszú távollétek. Válságokkal teli, viharos kapcsolatuk ellenére érzelmi és spirituális összetartozásuk megkérdőjelezhetetlen volt. Ezt napi levelezésük is tükrözi. O'Keeffe például egy levelében ezt írja a távolból férjének: "Olyan magányosnak tűnsz nekem ott fent a dombon, ez felébreszti bennem a vágyat, hogy veled legyek, de úgy érzem, hogy az a részem, amely igazából egésszé tesz engem, nálad van, még akkor is, ha én itt vagyok."
1946-ban Stieglitz 82 évesen meghalt szívrohamban, ezután pedig Amerika leghíresebb festőnője végleg visszavonult az új-mexikói sivatagba.

Forrás: Wikipedia

Az utolsó évek

Nyolcvan éves korára O'Keeffe látása teljesen megromlott, de nem volt az a fajta, aki feladta volna. Ismét megújította művészetét: agyaggal kezdett kísérletezni, és kerámiákat készített. 98 évesen halt meg Santa Fében. Kívánságának megfelelően hamvait a szeretett Ghost Ranchen szórták szét.

A televíziós dokumentumfilmek, művészettörténeti méltatások és számtalan kiállítása már életében mitikus figurává emelték. Több amerikai egyetem díszdoktorává választotta, az Egyesült Államok elnöke (Ronald Reagan) a "National Medal of Arts"-szal tüntette ki. Továbbá ő volt az egyetlen élő festőnő, aki a neves Life magazinban két címlapot is kiérdemelt.

Festészete egyszerű, tiszta és lírai, mint amilyenek gondolatai is voltak: "Szinte senki nem szemléli meg igazán a virágot. Hisz olyan kicsike, s nincs időnk, hogy alaposan megnézzük, ahhoz pedig időt kell szakítani, ugyanúgy, mint a barátságokra. (...) Tehát azt mondtam magamnak, lefestem, amit látok, azt, amit nekem egy virág jelent. De kinagyítva festem meg, és ezzel rákényszerítem az embereket, hogy időt szakítsanak a megtekintésükre. Sőt, még az elfoglalt New York-iakat is ráveszem erre." Ezeken a mondatokon mi is elgondolkozhatunk - szavai a mai kor emberének még aktuálisabbak, mint valaha.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.