Polcz Alaine: Hiába kínozták a testét, a lelke érintetlen maradt!

Szégyen, nem szégyen, bevallom, hogy Polcz Alaine-nel az interneten találkoztam először, nem a tanulmányaim során. Az érdekes és számomra különösen szépnek hangzó nevére figyeltem fel. Aztán kiderült, hogy sokkal több, mint egy hangzatos név.

A poklot is megjárt nő, aki egy olyan belső világot épített fel az élményeiből, amelyből táplákozva egyedülálló dolgokat vitt véghez. A szenvedők védőangyalának is nevezhetnénk, hiszen kiemelkedő szerepe volt a magyarországi hospice mozgalom elindulásában. Az ő vezetésével jött létre a Magyar Hospice Alapítvány.

A halál és a gyász kutatásában elmélyült pszichológusnő azután lett a tanatológia hazai képviselője, miután a második világháborúban megsebesült, és maga is átélte a klinikai halál állapotát. Ráadásul el kellett szenvednie a szovjet katonák többszöri erőszaktételét és kínzásait is. A korán, még 19 évesen férjhez ment asszony időközben elvált. A háború borzalmainak hatására pedig a szenvedés és az elmúlás, a veszteségek feldolgozása került érdeklődésének középpontjába.

Második férje a neves író, Mészöly Miklós lett. Sokáig csak az író feleségeként tartották számon, pedig kiváló eredményeket ért el a munkájában. Elmebetegekkel is foglalkozott, akiken művészeti terápiával próbált segíteni. Magyarországon pedig ő hozott létre először klinikai osztályon játszószobát és a szülők számára külön szobát.

A játékdiagnosztika és -terápia alkalmazásának fontosságára kisgyerekkori emlékei vezették rá: egy karácsonyra kapott babaszoba indította el ezen az úton. Pici üvegekbe befőtteket készített, és közben olyan boldogságot érzett, ami egész életére meghatározta az érdeklődését.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc/

Hatalmas lelkiereje volt. Enélkül nem is tudta volna végezni a munkáját, hiszen nagyon beteg, haldokló gyermekekkel és azok hozzátartozóival is foglalkozott pszichológusként. Szerencsére az írásaiban is képes volt megmutatni azt a fajta belső mélységet és őszinteséget, melyet képviselt. Számos műfajban alkotott, igaz, eleinte a férje javítgatta a műveit.

"Egy magyar író felesége nem ír le ilyen mondatot", "Nem ártana, ha a magyar helyesírást is megtanulnád" - hallotta eleinte a férfitól, aki reggelre mindig átjavította a kéziratait. Az áttörést végül Az Asszony a fronton című életrajza jelentette, amikor jött a dicséret: "Tudsz írni!"

Na, de miért is nem volt jó eleinte az asszony a magyar helyesírásban? A kis Polcz Alaine románul tanulta a történelmet és a földrajzot Kolozsváron, így visszaemlékezései szerint a magyar földrajzot például felnőtt korában sem tudta. "Mert a gyermekkor élményei úgy beivódnak, hogyha becsukom a szemem, Románia térképét most is látom, és az összes nagyvárost pontosan be tudom jelölni a levegőben. De nem úgy Magyarországról.Mindig eltévedek, mi merre van. Emlékszem, egyszer azt mondtam, Pécsre mentünk hajóval."

A pszichológiára gyakorolt hatása mind a mai napig megkérdőjelezhetetlen, számtalan szakember alkalmazza játékdiagnosztikai módszereit, mellyel a Világjáték szceno bábteszt alapjait fektette le. Ennek lényege, hogy a gyermek képes azonosulni a játékfigurákkal, így az érzelmeit is ki tudja fejezni. Feloldódik, és amíg közösen játszik a felnőttel, az megismerheti a gyermek belső világát.

Visszaemlékezéseiből tudjuk: gyermekkorában úgy érezte, tátongó szakadék választja el a felnőttektől. Munkásságával azonban sikerült hidat építenie a szakadék fölé, ahol ezentúl szabadon átjárhat mindkét fél...

Köszönjük, Polcz Alaine!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Herczeg Zsuzsa saját fényképe

    Ezt olvastad már?