A bolondnak hitt El Grecót egy magyar milliomos hozta divatba!

Volt egy ember Magyarországon, aki több mint 40 jelentős festményt, jó néhány szobrot és 170 darabot számláló római üvegkollekciót ajándékozott a Szépművészeti Múzeumnak, különböző műtárgyak sokaságát pedig az Iparművészeti Múzeumnak.

Ráadásul jelentős összegű alapítványok sorát hozta létre, amiből egészen az 1940-es évek végéig számos magyar képzőművész részesülhetett.

Ő volt Nemes Marcell, aki egyáltalán nem nemesi származású - sok mecénással ellentétben. De még csak gazdag család sarjának sem mondható. Saját erejéből küzdötte fel magát olyan anyagi jólétbe, ami lehetővé tette, hogy kiemelkedően nagyvonalú gesztusokkal áldozzon a művészet oltárán.Ki volt ez a nagyvonalú ember?

1866-ban Klein Mózes néven született Jánoshalmán, egy szegény, sokgyermekes zsidó családba. Hódmezővásárhelyen egy rőfös üzletben kezdett dolgozni. Azt nem lehet tudni, hogy innen hogyan került Budapestre, mindenesetre 17 évesen már a fővárosban élt. A legendák szerint még kávéházi énekes és tőzsdeügynök is volt, majd az Urbán szénkereskedés alkalmazottja lett. Urbán Sámuel igencsak meg lehetett vele elégedve, ugyanis őt küldte Frankfurtba az anyavállalathoz.

Forrás: Wikipedia

A titokzatos vagyon

Frankfurti tartózkodásából már számos rézmetszettel tért haza, és ekkor kezdte el komolyabban a műgyűjtést. Senki nem tudja, hogyan duplázta, majd triplázta meg a vagyonát. Mindenesetre a festmények adás-vétele mellett hatalmas mecénási szerepet vállalt:Rippl-Rónaitól például több mint 40 festményt vásárolt egy év alatt, és valószínűleg elég jó üzletet köthettek mindketten, mert barátságuk a festő haláláig szoros maradt.

A század első éveiben ajándékozott először festményeket a Szépművészeti Múzeumnak, majd két évvel később négy Bogdány Jakab művel is gazdagította a gyűjteményt.

Kiváltság volt bekerülni a Nemes gyűjteménybe!

Ekkor már pazarul berendezett, műkincsekkel teli lakásokban élt Budapesten, ahol nemcsak a kortárs magyar festők, de a hazai és külföldi műkereskedők is egymásnak adták a kilincset. Nem csoda, hiszen nagy dicsőségnek számított a Nemes gyűjteményben szerepelni.

Olyannyira, hogy 1910 végén a Szépművészeti Múzeumban mutatták be az akkor már 80 - régi és modern - képből álló gyűjteményt, amelyben a legjelentősebb régi mesterek mellett a realisták és impresszionisták legnagyobbjai is szerepeltek. A bemutató fő attrakcióját azonban főként El Greco képei jelentették, amik komoly nemzetközi érdeklődést váltottak ki.

Forrás: Wikipedia

De hogy kerültek hozzá a nagymester festményei?

Ebben az időben Nemes sokszor járt üzleti úton Spanyolországban, ahol tucatszámra tudott jó áron El Greco műveket vásárolni. Rájött, hogy ez jó üzlet lehet, hiszen a festőt ugyan a nagy klasszikusok között tartotta számon a művészettörténet, mégsem volt kereslet a művei iránt. Méghozzá azért, mert szegény El Grecót - élete nagy sikerei után - bolondnak kiáltották ki, és hosszú időre a feledés homályába merült. Csak a 20. század elején fedezték fel újra, ezt használta ki olyan ügyesen Nemes Marcell.

Ám ehhez a "szerencsés fordulathoz" maga Nemes is hozzájárult: egy merész huszárvágással a régi olasz és a modern francia festők közé akasztotta ki El Greco nyolc művét. Ilyet még nem látott a művészetrajongó közönség. Hamarosan igazi Greco mánia tört ki a művészek és művészetrajongók között.

Ebből is látható, milyen remekül menedzselte önmagát, és az általa preferált festőket is. Az is mutatja, hogy a viszonylag rövid idő alatt megszerzett gyűjtemény milyen izgalmas volt, hogy a budapesti bemutató után Európa egyik legjelentősebb múzeumában, a müncheni Alte Pinakothekban, majd Düsseldorfban is kiállították.

Forrás: Wikipedia

Amikor sorra valósulnak meg az álmok...

Nemes pedig - bár továbbra is nábobként költekezett - folytatta az adományozást. A müncheni kiállítással egy időben 80 magyar kortárs művet ajándékozott Kecskemét városának, amivel megalapozta a Kecskeméti Múzeum anyagát. Még ebben az évben jelentős értékekkel gazdagította az Iparművészeti Múzeumot is.

A dúsgazdag férfi a Szentendre melletti Pap-szigetet is megvette, ahol egy, a kecskemétihez hasonló művésztelepet akart létesíteni, azonban ez az álma nem valósult meg. Sok más azonban igen: ingatlanok sorát vásárolta meg Németországban, ahol szintén fényes karriert futott be. Az egyik vadászkastélya ma a híres-hírhedt milliárdos, Roman Abramovics tulajdona.

Németországi ingatlanvásárlásai ismét remek befektetésnek bizonyultak, így legalább volt hová menekülnie a Tanácsköztársaság elől - az agilis üzletembernek ugyanis egyetlen porcikája sem tudott a Kun Béla féle hatalommal azonosulni. Ám az itthon maradt gyűjteményéből 60 műtárgyat koboztak el.

"... őrizni fogjuk emlékét..."

Halálakor Klebelsberg Kunó kultuszminiszter a nemzet halottjának nyilvánította a nagy mecénást. A Szépművészeti Múzeum márványcsarnokában ravatalozták fel, és méltó díszsírhelyet kapott a Kerepesi úti temetőben.

Forrás: Wikipedia

Petrovics Elek a Magyar Művészetben megjelent nekrológjában a következőképpen búcsúzott tőle:

"...De őrizni fogjuk emlékét mi is és átadjuk szájról - szájra, nemzedékről nemzedékre. Hiszen, ha külföldre távozása óta fizikai értelemben meg is lazult a kötelék, amely hozzá fűzött bennünket, érzésben Nemes Marcell a mienk maradt, és mi mindig visszavártuk és ő mindig visszavágyott. Hozzánk tartozását nem csak szóbeli vallomása bizonyította, hanem tettei is."

Ezzel az írással talán mi is tettünk valamit ennek az ígéretnek betartásáért.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek