A Moulin Rouge vonzereje II. Erzsébetet is lenyűgözte!

Túlélt mindent: két világháborút, tűzesetet, gazdasági krízist, és még ma is szexi. Ennyi idősen is tudja, hogyan maradjon egyszerre vonzó, elegáns és dekadens. 130 éves Párizs szimbóluma, a világ leghíresebb varietészínháza, a Moulin Rouge.

A revü Mekkája volt már minden: kabaré, tánclokál, zeneház, koncertterem, kávézó, mozi, de elsősorban a kánkán bölcsője, amely minden nap lenyűgözi a nézőket. A francia-porosz háborúban elszenvedett kudarc és azt követő gazdasági válság sebeit nyalogatva Franciaország úgy döntött: lerázza magáról a múltat, és az életet fogja ünnepelni.

Az egykoron szőlőkkel, malmokkal borított Montmartre lábánál alapította meg a Moulin Rouge-t két tehetős impresszárió, Joseph Oller és Charles Zidler.

Forrás: AFPforum

A kialakulóban lévő burzsoá közízlést figyelembe véve a Vörös Malom tökéletesen képviselte a Belle Époque zamatát. Az aranykornak is hívott éra felszabadult szellemiségének tökéletes helyszíne volt a francia főváros, melynek középosztálybeli lakói alig várták, hogy újonnan szerzett vagyonukat a Clichy sugárúton verjék el.

Extravagáns, buja, erotikus - a pezsgőben úszó mulatságok csodájára járt az egész világ. A pajkos, frivol örömökre vágyó vendégek a legszebb nőket látták fellépni a színpadon. Az érzéki díszletben kivillanó combok kezdetben az erkölcstelenséget képviselték, de az emancipáció szempontjából a kánkán fontos lépés volt: a nők végre szabadon táncolhattak, férfiak nélkül.

Forrás: AFPforum

Az 1889-ben megnyitó Moulin Rouge villámgyorsan intézmény lett. Vörös színe messziről vonzotta a látogatókat, ráadásul az első árammal ellátott épület volt Párizsban, így a fények éteri varázst teremtettek köré. Már a művészeti kánon része, hogy Toulouse-Lautrec hány estét töltött ott kedvenc táncosnőjét, La Goulue-t bámulva, és hány képen örökítette meg a kabarét. A művész rajzolta meg az első posztert, így lényegében ő volt a mulató első marketingese.

Forrás: Wikipedia

A botrány persze sosem maradt távol: ha épp nem a kivillanó combok okozták, akkor a hírességek. Korának egyik legnépszerűbb írója, Colette is fellépett a szórakozóhelyen a huszadik század elején. Egy másik nővel játszott egy show-ban, melynek a végén szenvedélyes csókot váltottak. A felháborodás hatására törölték a műsort, ám Colette néhány hónap múlva visszatért egy másikkal, amiben a mellét fedte fel.

1915-ben valószínűleg rövidzárlat okozta a tüzet, ami percek alatt lerombolta az épületet. Hat év után nyitották meg újra a kapukat, azóta viszont nincs megállás. Évente több, mint hatszázezer vendéget számlál a Moulin Rouge, napi két előadásához. Kivételesen magas, 97 százalékos kihasználtsággal működik, de téved, aki azt gondolja, hogy a hely csupán turistamágnes.

A nézők fele ugyanis francia. A látványos, grandiózus műsorok manapság mind F betűvel kezdődnek, például Frou-Frou, Frisson vagy Formidable - utóbbi a századik évfordulóra készült. Jelenleg a Féérie varieté fut, amelyben egy hatalmas akvárium mellett 5 pitont és 6 törpepónit is láthatunk a színpadon.

A Moulin Rouge hivatalos itala a pezsgő. Minden rendeléshez jár egy fél üveg, így nem csoda, hogy az évi 240 ezer üvegével a világ legnagyobb fogyasztójának számít. Az elképesztő számok és rekordok sora még folytatható: a fellépők egy este alatt 12 kosztümöt viselnek, amiket 23 stylist segítő kezei cserélnek. Annyira sok tollat használnak el, hogy saját tollüzemet is létesítettek.

Forrás: AFPforum

120 fős személyzet lesi a 900 vendég kívánságait, akik minden este 60 Doris-lányt láthatnak a színpadon 80 artista társaságában. Mivel személyre szabottak a kosztümök, a Moulin Rouge híres táncosai maximum két kilót cirkuláltathatnak a testükön plusz-mínuszban.

Öt éve állítottak fel egy hihetetlen Guinness-rekordot, a mulató 125. évfordulóján: a táncosok 30 másodperc alatt 29-szer emelték fel a lábukat, a Féérie egyik szólótáncosa pedig megfejelte a rekordot egy plusz lábemeléssel.

Forrás: AFPforum/ Photononstop/Photononstop/Marvin Newman

Számos sztár lépett fel az idők során a Vörös Malomban, köztük Edith Piaf, Frank Sinatra, Tom Jones, Liza Minelli. Sőt, a kétes hírnév a királyi vért sem tudta távol tartani: VII. Edward is pezsgőzött itt, és bizony II. Erzsébetnek is bezárták egy estére a helyet, hogy privátban élvezhesse. Oh la la... hiába, még az uralkodók is kíváncsiak arra, milyen titkokat rejt a Moulin Rouge.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock