Ingrid Bergman: Hogyan lett szentből az ördög kurtizánja?

Igézően szép és őrülten tehetséges volt. Imádták a kritikusok, a közönség pedig megőrült érte. Ma született Ingrid Bergman, a mozi nagyasszonya - és 38 éve, hogy a születésnapján meghalt...

Sikere láttán azt hihetnénk, csak világra jönnie volt nehéz, pedig magánéleti botránya majdnem derékba törte karrierjét, ami még a gyerekeinél is fontosabb volt számára. Mi volt a titka minden idők egyik legnagyobb színésznőjének?

Az 1915. augusztus 29-én, Stockholmban született Ingrid tinédzser korára árva lett, nagybátyja vette gyámolítása alá. 17 évesen kóstolt bele először a színészkedésbe, be is iratkozott egy színházi iskolába, de rájött, hogy a színpad nem való neki. 21 évesen szerepelt egy filmben, amikor egy amerikai producer felfigyelt rá.

Forrás: AFPforum

Ekkor Kaliforniába utazott, ahol a mozi amerikai remake-je egy csapásra a sztárok sorába emelte. Bár a producer azt akarta, hogy változtasson nevet és szemöldököt, Bergman megfenyegette, hogy hazatér Svédországba, ha nem hagyja békén ezzel...

Szépségével csak tehetsége és színészi eltökéltsége kelt versenyre - a hollywoodi aranykor egyik legünnepeltebb alakja volt, sokoldalúsága ragyogott a vásznon. Hibátlanul választott szerepeket, 7 Oscar jelöléséből 3-at váltott díjra. Ha másban nem is, a Casablancában biztosan mindenki látta, a buja Ilsa szerepében. Partnerének, Humphrey Bogartnak nem csupán a cipőemelővel kellett bajlódnia a nyúlánk Bergman mellett, de féltékeny hitvese is az őrületbe kergette a forgatás alatt.

Forrás: AFPforum

Hogy milyen volt a svédek büszkesége civilben?

Ambiciózus, céltudatos, bátor. Emellett keményen dohányzott, ivott, és rajongott az édességekért is. Filmszerepeivel párhuzamosan szerelmei, házasságai, botrányos viszonyai is meghatározták a róla kialakított képet. Első férje Peter Lindstrom volt, akitől egy gyönyörű lánya - Pia - született.

A világ már egy évtizede evett a tenyeréből, amikor Bergman úgy döntött, hogy elege van a hollywoodi elvárásokból, és levelet írt a neorealizmus fényes csillagának, az olasz Roberto Rossellininek. A rendezővel Olaszországban ismerkedtek meg a Stromboli c. film forgatásán, és viszonyuk valóban vulkáni erejű volt. Bergman nem csupán a férjét, hanem a lányát is elhagyta szerelme kedvéért, és hamarosan Rossellini gyerekével lett várandós.

Forrás: AFPforum

Kitört a nemzetközi botrány: annyira elharapóztak az indulatok, hogy bojkottot hirdettek a filmjei ellen, az amerikai szenátusban pedig az erkölcsi elfajzás hollywoodi apostolának nevezték. Szent Ingridből cafka lett, ő azonban kitartott a férfi mellett, és fia után egy lány ikerpárral is megajándékozta a rendezőt. Egyikük, Isabella, szintén csodaszép és ragyogó színésznő lett.

Forrás: AFPforum

Hat filmet készítettek Rossellinivel, házasságuknak azonban hamar vége lett. A rendező azt akarta, hogy Bergman maradjon otthon, a színésznő azonban nem bírta a hivatása nélkül. Egyre sűrűsödtek köztük a viták, és a színésznő újfent a pohárhoz nyúlt. Mire az ikrek ötévesek lettek, megtörtént a válás, és ahogy az első gyereknél, úgy itt is az apa kapta meg a felügyeleti jogot.

A botrány azonban elült. Bergman diadalmasan tért vissza Hollywoodba, hogy bezsebelje második Oscarját is. Karrierje ismét szárnyalt, és hamarosan újra próbálkozott a házassággal is. Lars Schmidt producerrel húsz évig éltek együtt. Végül azért váltak el, mert a férfinak egy titkos afférból gyereke született. (Érdekes módon ezen egyetlen szenátor sem háborodott fel...)

Forrás: AFPforum

Bergmant sokan elítélték azért, mert a karrierjét a gyermekei érdekei elé helyezte, őt azonban ez sem törte meg. "Nem bánok semmit. Soha nem lett volna ilyen életem, ha amiatt aggódok, hogy más mit mond rólam" - nyilatkozta egyszer. A hetvenes évek második felében aztán tragikus fordulat következett: mellrákot diagnosztizáltak nála. A születésnapján halt meg 1982-ben.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek