Hirosima: Szabad örülni egy atombombának?

Ki volt Louis Zamperini? Az 1936-os olimpia futója, aki a második világháború során katonaként egy bombázó repülőgéppel az óceánba zuhant. 47 napnyi sodródás után - szerencsétlenségükre - egy japán katonai hajó legénysége mentette ki őket.

Így egyből fogolytáborba kerültek. Keserű élet várt rájuk: a japán táborok kísértetiesen hasonlítottak a náci haláltáborokra. A csonttá soványodott foglyok emberhez méltatlan körülmények között várták a halált.Zamperininek két és félévnyi éheztetésben, napi szintű bántalmazásban, megaláztatásban és válogatott kínzásokban volt része a hadifogság alatt. 

Forrás: Wikipedia

Nem egyedül szenvedett: száznegyvenezer szövetséges, közülük harmincötezer amerikai katona vett részt embertelen orvosi kísérletekben vagy kényszermunkában.

Európa már győzött, és ahogy közeledett a háború vége, Japán érezte a vesztét, ezért a táborban egyre kegyetlenebbül viselkedtek a foglyokkal. Közeledett augusztus közepe, és a "senki nem maradhat életben" parancs végrehajtásának napja is, mely a hadifoglyok tömeges kivégzését jelentette. Ijesztő, de a megváltást és a szabadságot a Hirosimára ledobott atombomba hozta el a számukra...

Forrás: Wikipedia

1945. augusztus 6-án a szemtanúk egy hatalmas villanásra lettek figyelmesek: az Enola Gay nevű B29-es bombázó ledobta a Little Boy nevű 15 kilotonnás atombombáját Hirosima városára. A hatalmas lökéshullám és a nukleáris tűz hatására hetvenezer ember azonnal életét vesztette. Később még legalább százezren hunytak el sugárbetegségben vagy égési sérülések miatt.

Három nappal később Nagaszakiban is sor került egy hasonló támadásra, így két várost tettek a föld színével egyenlővé, és több százezer civil halt meg értelmetlenül és ártatlanul.

A legszomorúbb talán, hogy a háború megnyeréséhez az atombomba ledobására nem is feltétlenül lett volna szükség. Egyszerűen arról volt szó, hogy a további kísérletek helyett élesben szerették volna kipróbálni a pusztító fegyvert...

Forrás: Wikipedia

A hadifogolytáborokba csak több nappal később jutott el a hír, noha a közelben raboskodók szemtanúi voltak az esetnek, csak éppen nem értették, hogy mi történik. "... a megrendült táborparancsnok összehívta a hadifoglyokat. - Jött egy repülőgép, és az egész város eltűnt - mondta. Megkérdezte, tudja-e valaki, miféle fegyver képes ilyesmire. Senki nem tudta a választ." - Olvasható a Rendíthetetlen című regényben, mely Louis Zamperini életét dolgozza fel.

Megrázó és felkavaró volt a regény lapjain szembesülni a kettősséggel: a ledobott atombomba életeket tett tönkre és civilek ezreit ölte meg, ugyanakkor másoknak a megváltást, a szabadulást és az életet jelentette...

Ha én lettem volna az ártatlan civil, akinek az egész családja, szülővárosa a semmivé lett, én is dühöt, mély bánatot, keserves tehetetlenséget éreznék. Gyűlölnék mindent és mindenkit, akinek köze volt ehhez. Kétséges, hogy egyáltalán ki lehet-e heverni, ha úgy él túl egy ilyen tragédiát az ember, hogy közben mindene és mindenkije odavész. Kérdés, hogy egyáltalán túl akarja-e élni...

Forrás: AFP/Stf

Ha viszont én küzdöttem volna évekig a túlélésért egy kegyetlen munkatáborban, válogatott kínzásoknak kitéve, és csak egy városra dobott atombomba jelentette volna a szabadulást, valószínűleg bennem is ellentétes érzelmek ébredtek volna. Az örömöt beárnyékolta volna az ártatlanok halála láttán érzett szomorúság, és a szomorúságot elhomályosította volna a szabadságom miatti öröm.

Talán nincs is olyan ember, aki megakadályozta volna a történteket, ha ez a szabadulása útja. Senki nem vállalta volna, hogy inkább marad, amíg halálra kínozzák - hiszen mindenkinek a saját élete a legfontosabb. Mindenki szeretne élni, hazatérni, látni a szeretteit, úgy is, ha ez idegenek életének a feláldozásával jár.

Az életben semmi sem fekete vagy fehér. Egy háborúban egyik hadviselő fél sem jobb a másiknál. Leginkább pedig az ártatlan áldozatok szenvedik meg, a civilek és a kényszerrel besorozott katonák egyaránt - sosem azokat pusztítja el, akik a kirobbantásáért felelősek. Az pedig, hogy tragédia vagy éppen csoda történik, csak azon múlik, hogy éppen melyik oldalon állsz...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek