Kultikus filmek, melyek leborulnak a női nem nagysága előtt!

Ki ne akart volna Audrey Hepburn bőrébe bújni a Reggeli Tiffany-nál című filmben? Vagy Julia Roberts-éba a Micsoda nőben? (Jó, leszámítva a pofon részt.) Emma Thompson is jöhetne az Értelem és érzelemből, de nagyon bírnám Marion Cotillard-t is a Bor, mámor, Provence-ból is.

Hosszasan tudnám folytatni a különleges hősnők sorát, ezúttal azonban 6 olyan filmet emelnék ki, amelyek női karaktereit nem lehet elfelejteni.

1. Az ördög Pradát visel

Sokan sokféleképpen elemezték a filmet, amelyben Anne Hathaway egy kiképző tábornak is megfelelő, hosszú évet tölt el Meryl Streep asszisztenseként. Miközben bepillanthatunk a divatipar csillogó kulisszái mögé, azon lamentálunk, hogy milyen az ideális karrier egy nő számára. A leszbikusok és feministák ikonjának számító Streep által játszott Miranda munkamániás, maszkulin, tekintélyelvű - és mindig pazarul néz ki. Karrierje azt bizonyítja, hogy a nők bármilyen hatalmi pozíciót birtokolhatnak, sebezhetősége pedig az ezért fizetett magas árat mutatja meg. Aztán ott van a slampos Andy, akiből fancy Andy lesz. Az új, független, karrierista nő, akinek sikereitől kiborul a környezete.

Forrás: AFP

2. Amélie

Szintén nemzetközi siker lett a francia vígjáték, amelyben a cuki és imádnivaló Audrey Tautou ábrázolja a bájos, ugyanakkor erős, független nőt - aki képes bármire, nem szorul rá senkire, és ahol feltűnik, ott pozitív változások indulnak el. Imádom, ahogy egy kiskanállal lelkesen törögeti a creme brulée tetejét. Egy másik olvasat szerint Amélie nárcisztikus manipulátor, aki csak kihasználja a környezetét. Bárhogy is értelmezzük, az abszurdumban fürdőző film csodás vízióját adja a hétköznapoknak. 

Forrás: AFP

3. Erin Brokovich

Az igaz történeten alapuló film azonnal siker lett. A munkanélküli, három gyerekét egyedül nevelő anyuka szerepében Julia Roberts brillírozik. A kaliforniai Hinkley-ben feltárt ivóvízszennyezés nemzetközi szintű botránnyá dagadt, és az, hogy az amerikai jogtörténetben példátlanul magas összegű kártérítést szabtak ki, nagyban köszönhető a nagyszájú, rövid szoknyájú és aranyszívű Erinnek, aki józan parasztival bőven megáldva úgy állt helyt a jogi paragrafusok útvesztőiben, hogy a Hinkley-ben élő családok ügyvédei közül valószínűleg csak az ő nevére emlékszenek. 

Forrás: AFP

4. Fekete hattyú

Natalie Portman játékának köszönhető, hogy a film nem lett kiszámítható, kellemetlen melodráma egy tehetséges balerináról, aki megőrül, ahogy a karrierje szárnyra kap. Nina különböző kapcsolatain keresztül mutatja be a film, milyen törékeny is valójában az emberi lélek. Fojtogató képek, drámai hangulat teszi felejthetetlenné az alkotást, amelynek legfontosabb üzenete, hogy ne váljunk a művészetünk mártírjaivá.

Forrás: AFP

5. Volver

Négy nő, három generáció őrülettel, hazugsággal, természetfelettivel és szenvedéllyel. Pedro Almodóvar, a mozi utolsó melodramatikus rendezője ebben a filmben is bebizonyítja nekünk, hogy a nők csodálója. A spanyol alkotó ezúttal a lét vibráló forrásaiként ünnepli a nőket, akiknek akarata még a halált is képes legyőzni. Ezáltal a néző is képes megtalálni a szépséget minden női arcban, legyen az szomorú vagy hisztérikus.

Forrás: AFP

+1 A számolás joga

A film legnagyobb erénye annak a hitnek a szétoszlatása, hogy a NASA sikeres űrprogramját fehér férfiaknak köszönheti. Az okosan megrendezett, szórakoztató film három afroamerikai nő igaz történetét meséli el, akik a szegregációs Délről indulva tehetségüknek, kitartásuknak és elszántságuknak köszönhetően bámulatos karriert építettek a férfi dominálta NASA-nál. Miközben a kirekesztés, a szexizmus és a diszkrimináció ellen küzdöttek, történelmet írtak. 

Forrás: AFP
Forrás:Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFP 

Ezek is érdekelhetnek