Chagall egy nő szerelmétől teljesedhetett ki.

Aki manapság hisz még az igaz szerelemben, az menthetetlen esetnek számít? Az internet korában, amikor a szerelem alfáját és ómegáját nagy részben az algoritmusok és az online jelenlét határozza meg...

Vajon elképzelhető olyan mély, őszinte, kölcsönös és nem utolsósorban tartós szerelem, mint ami a festőóriás Marc Chagallnak kijutott? A művész életében nagyon jelentős szerepet játszott az erős érzelmi kötelék fiatalkori szerelmével,Bella Rosenfelddel. Akivel a házasságuk a művészettörténet kivételes, időtálló és nagyon boldog kapcsolatai közé tartozik. 

Az első találkozásukat így írta le Chagall az Életem című líraian szép önéletrajzi regényében: "Csak az ablakomat kellett kinyitni, és Bellával együtt behatolt a szobámba a kék esti levegő, a szerelem, virágok, és minden... Talpig fehérben, vagy feketében már régóta ő lebegett a vásznaim felett, ő vezette ecsetemet."

Forrás: AFPforum

Chagall az orosz városkában, Wityebszkben született Moische Chazkelewitsch Schagalow néven. Itt talált rá élete szerelmére, Bellára, és itt tanulta meg, hogyan érheti el céljait. Ez bizony nagy hasznára volt a párválasztásnál is, mivel Bellát a lány szüleinek ellenállása ellenére vette feleségül.

Egy szerelmi esküvő! Micsoda abszurd esemény abban az időben, amikor a szülők házasságközvetítőkön keresztül egyeztek meg gyermekeik frigyéről. Nem az érzelmek, hanem főleg a vagyoni helyzet és a társadalmi státusz döntött. És mire lehetett számítani egy nincstelen művésztől?

Forrás: AFPforum/ Sputnik

Mindenesetre az biztos, hogy kettejük násza valódi főnyeremény volt a művésznek ugyanúgy, mint nekünk, művészetbarátoknak. Bella nemcsak élete szerelme, hanem lírai képeinek vezérmotívuma és állandó témája lett. Ebben a szeretetteljes, kiegyensúlyozott légkörben művészete felvirágzott.

A felesége nemcsak a múzsája volt, hanem egyben a legszigorúbb kritikusa is - minden tekintetben teljes szimbiózisban fonódtak össze egymással. Ezen az asszony korai halála sem változtatott semmit. Bella Chagall 48 évesen nagyon hirtelen, egy vírusfertőzésben halt meg New York-i száműzetésükben.

Hatalmas sokk volt ez a festő számára, már nem volt vele a szeretett asszony, aki a vásznai felett lebegve vezette az ecsetjét, aki inspirálta és támogatta. Teljesen elhagyta az életkedve, belebetegedett a fájdalmába, festményeit a falnak támasztotta, és magába roskadva hosszú ideig képtelen volt az alkotásra - gyászolt.

Marc Chagall műveit önéletrajzi elemek határozzák meg. Bizton állíthatjuk, hogy ilyen álomszerűen szépen és sokszor sem előtte, sem utána nem festette meg egyetlen képzőművész sem a szerelem mélységét.Chagall szerelmesei magasan a városok fölé emelkedve lebegnek, innen elhomályosodnak a mindennapos gondok is.

Forrás: AFPforum

Csak az egymásba simuló pár és szenvedélyes buja színekben pompázó virágcsokrok, vidáman ficsergő madárkákkal benépesített fák jelennek meg, amik az erőtől duzzadó színes, derűs életet jelképezik. Megannyi bizonyítéka a határtalan szeretetnek.

Egyik kedvenc képem a "Fekete kesztyű", ahol a festő beleolvad, szinte eggyé válik szeretett feleségével, miközben palettájával a festőállványa előtt áll. Micsoda jelenet: szülővárosukkal a háttérben egy lánykérést is láthatunk a festményen, valamint egy órát, ami az elröppenő időt, és egy piros kakast a szerelmespár fölött, ami pedig a szerelmi örömöt és a termékenységet jelképezi. Egy bűbájos történet képben elmesélve a beteljesedett szerelemről. Felhőtlen boldogság, nyugalom, szeretet, csak ők ketten léteznek egymásnak, semmi más.

Forrás: Wikipedia

"A művészetben ugyanúgy, mint az életben, minden lehetséges, ha az a szereteten alapul" - vallotta Chagall, és így is élt. Naiv vagy giccses? Elavult? Egyáltalán nem, ezek örökérvényű szavak. Talán nem tud a szeretetteljes életforma pozitív ereje hegyeket megmozgatni? Dehogynem!

Chagall nem csak beszélt minderről, élete a legjobb példa rá. Mert a festő csakis Isten kegyeltje lehetett, másképpen hogyan tudta volna örök gyermekként ilyen varázslatos játékossággal bejárni a világot, hogy tudta volna ilyen kifejezően ábrázolni a megfoghatatlan, a szeretetet, a szerelmet?

Művészete sosem tartozott egyetlen irányvonalhoz sem, elődje és utódja sem volt - ő járta saját útját. Fő témái a szerelem és a népe, szülőföldje iránti szeretet. Ismertetőjele az életöröm, a szívből jövő vidámság, a derű, a harmónia. Nem véletlen, hogy művészete a világ minden táján megérintette, és a mai napig megérinti az embereket. Gyönyörködjünk mi is!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?