Öt fantasztikus Shakespeare-filmfeldolgozás!

Ha a filmeseknek nem jut eszébe eredeti ötlet, akkor szeretnek visszanyúlni a régi klasszikusokhoz. Esetünkben a valaha élt egyik legnagyobb drámaíróhoz, Shakespeare-hez.

Az angolok kiválóságának a darabjait jó párszor feldolgozták már - egyesek szerint több, mint ezer film készült a művei alapján. Íme, az én 5 kedvenc Shakespeare-feldolgozásom:

West Side Story (1961): Rómeó és Júlia dalban elmesélve

Shakespeare Rómeó és Júlia történetének egyik - ha nem a legjobb - feldolgozása ez a 10 Oscar-díjjal jutalmazott musical. Más ország, más kor és más nyelvezet, de a lényeg ugyanaz: a mindent elsöprő tiltott szerelem, ami tragédiába torkollik. A remek alakítások és kitűnő operatőri munka mellett Leonard Bernstein zenéje teszi tökéletessé a filmet. Biztos vagyok benne, hogy az America című dal mindenkinek ismerősen cseng...

Macbeth (1971): Brutális horror

Shakespeare elátkozott tragédiájának eme feldolgozása nem tartozik a könnyed szórakozás kategóriába, de valljuk be, az eredeti dráma sem egy habkönnyű olvasmány. Roman PolanskiMacbeth-je brutális, véres és néhol sokkoló. A film megjelenésekor hatalmas vihart kavart ez a fajta naturalista ábrázolás. Dehát Roman Polanski, az Roman Polanski... Nem arról híres, hogy szombat délutáni matinékat rendez. Aki bírja a brutális filmeket, annak ez a mozi kihagyhatatlan.

Sok hűhó semmiért (1993): Sztárparádé

Teljes mértékben elfogult vagyok ezzel a vígjátékkal, ugyanis gyermekkorom nagy kedvence. A mai napig kívülről fújom a szövegét. Kenneth Branagh nagyszerű feldolgozása üdítő és megunhatatlan. Habár szinte minden szerepet sztárok játszanak (Denzel Washington, Keanu Reeves, Michael Keaton), a show-t mégis Branagh és akkori felesége, Emma Thompson viszi el. Az a vibrálás, ami kettejük között érezhető a csípős párbeszédek alatt, utánozhatatlan. Gyönyörű itáliai táj, remek színészek és Shakespeare szuper párbeszédei. Mi kell még?

III. Richárd (1995): A fasiszta Európában

Shakespeare kortalan, ezt bizonyítja ez az alkotás is, amely a fasizmus által sújtotta Európába kalauzolja el a nézőket. A brit és amerikai nagyágyúkat felvonultató filmben ugyanúgy megvan minden, ami az eredeti drámában: hataloméhség, bosszúvágy és gátlástalanság. Ian McKellen zseniális III. Richárdja megmutatja, hogy nem számít az évszázad, a gonoszság sajnos örök. De hát mi mást is várhatnánk Magneto megformálójától?

10 dolog, amit utálok benned (1999): Makrancos Kata és Heath Ledger

A kilencvenes években taroltak a tini vígjátékok, így Shakespeare sem úszhatta meg, hogy egyik művét felhasználják. A makrancos hölgy modernizált változata az egyik legjobb fiataloknak szóló vígjáték. Az azóta sajnos már elhunyt Heath Ledger ezzel a filmmel robbant be a köztudatba, és vált egy csapásra a lányok kedvencévé. Ajánlom mindenkinek, aki egy laza és vicces estére vágyik.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek