David Bowie nagyobb műgyűjtő volt, mint rocksztár!

David Bowie igazi "szívgyűjtő" volt - legalábbis én így nevezem azokat, akik nem pénzügyi befektetésként vásárolnak műtárgyakat, hanem csak és kizárólag azért, mert megfogta őket valami az adott alkotásban. Bowie esetébn ez még jóízéléssel és szakértelemmel is párosult!

David Bowie imádta a művészetet. Egyszer azt nyilatkozta:

A művészet az egyetlen dolog, amit valaha birtokolni akartam. Ez számomra egy nélkülözhetetlen táplálék.

És birtokolta is. Egy egész komoly műgyűjteményt szedett össze élete folyamán. Ám ahogy az lenni szokott, alig 10 hónappal a halála után, már kalapács alá került a csodálatos gyűjtemény - illetve annak egy része.
Még ezt a kis részt is 15 millió euróra becsülték, végül pedig 38,2 millióért kelt el. Ez kb. 11 milliárd forintnak felel meg.

David Bowie saját elmondása szerint főleg olyan művészeti alkotásokat keresett, amik úgy hatottak rá, mint egy jó rockdal. Például Frank Auerbach egyik festményét meglátva ezt mondta:

Én istenem, igen! Bárcsak elérném hangzásban azt, amit látványban ez a kép nyújt!

Vagy Jean-Michel Basquiat képeiről:

Stílusa olyan szorosan kapcsolódik a rock zenéhez, mint kevés művész.

Az aukció bevétele Bowie családját illeti, az özvegyet Imant és az első házasságából származó forgatókönyvíró, rendező fiát, Duncan Jonest, valamint kamasz lányát Alexandria Zahra Jonest.

A család anyagilag éppen nem lenne ráutalva a kiárusításra, hiszen a Bowie után maradt örökség magasan meghaladja a 100 millió eurót, azonban a gyűjtemény olyan hatalmas, hogy "helytakarékossági szempontból" inkább úgy döntöttek, megválnak több száz műtől.

Forrás: SothebysTV - Youtube.com

 

Forrás: SothebysTV - Youtube.com
Forrás: SothebysTV - Youtube.com

Kevesen tudják, de a zenész a kilencvenes években fejlődött rajongóból gyűjtővé.

Méghozzá szívgyűjtővé!

Legalábbis én így nevezem azokat a gyűjtőket, akik nem befektetésként vásárolnak műtárgyakat, hanem személyes kapcsolatot éreznek az alkotásokkal.

Ezért mindig csak olyan darabokat vásárolnak, ami nekik személyszerint nagyon tetszik, mást nem - akármennyit is ér.

Forrás: SothbysTV - Youtube.com

 

Forrás: SothebysTV - Youtube.com

Bowie egész komoly karriert futott be, mint műszakértő!

Saját állítása szerint már a gyermekkora óta érdekelte a művészet. 1971-ben találkozott a fiatal rockzenész a Pop-Art királyával, Andy Warhollal, aki nagy hatással volt rá. De rajongója volt a német die Brücke csoportnak is.

A 70-es évek végén két évet Berlinben is élt. Ebben az időszakban, maga is festett. Később egy szaklap „Modern Painters" szerkesztője lett, és neves kortárs művészekkel készített interjúkat.  

Forrás: SothebysTV - Youtube.com

A legjelentősebb árverési darabokat teljes pompájukban a Sotheyby's aukciósház honlapján tekinthetitek meg, vagy ide kattintva:

 Nyitókép: AFP