magazin felelősségvállalás kibeszélő eszmefuttatás élet felelősség
Eljött a március, tehát lassan a hátunk mögött hagyjuk az első negyedévet. Te hogy állsz az újévi fogadalmaiddal? Elkezdted megvalósítani őket vagy máris keresed a bűnbakokat és kifogásokat, hogy miért nem alakul 2023-ban is úgy az életed, ahogyan tervezted?

Szilveszterkor sokan tesznek újévi fogadalmakat, ám ahogyan telnek a napok és a hetek, a lendület alábbhagy, a fogadalmak pedig a múlt ködébe vesznek. Aztán hirtelen eltelik az a bizonyos év... úgy, hogy a többség egy lépést sem tett annak érdekében, hogy valóban megvalósítsa a céljait. Bezzeg a barátnő! Bezzeg a kolléga! Bezzeg a szomszéd! Bezzeg az a csaj az Instagramról! De persze nekik könnyebb! - zakatol a fejükben. - Az én helyzetem egészen más, sokkal bonyolultabb és nehezebb!

Hagyd már a mellébeszélést!

Ugye tudod, hogy mindez bullshit? Egy hatalmas kamutenger, amelybe te fogsz belefulladni! Nem a barátnő, nem a kolléga, nem a szomszéd, nem az influenszer! TE!

Egyedül te vagy mindezért a felelős. Azért, ha megteszel dolgokat és azért is, ha nem.

Ne, ne hárítsd a felelősséget azzal, hogy „de a többség...", meg „de általában...", „de az emberek..." Nincs többség, nincs általában, nincs emberek! Te vagy és a te döntéseid! Ne takarózz másokkal! Ne vond be az egész emberiséget a te – esetlegesen elfuserált – életedbe!

Hát mégis, ki tehet arról, hogy 4 évig beleragadtál egy rossz kapcsolatba? Persze, biztosan a másik! Való igaz, hogy nehéz felismerni, ha áldozattá válsz, hiszen a béka is lassan fő meg az alágyújtott kondérban... De te nem vagy béka, és amikor észrevetted, hogy alád gyújtottak, akkor ki kellett volna ugranod abból a fazékból, nem várni még éveket és tűrni, hogy teljesen a porba tiporjanak. Meg persze arról sem tehet senki, ha nyakig ülsz az adósságban. Illetve dehogynem, a bank a hibás! Undorító uzsorások! De mondd, ki vette fel a hitet? Ki nem nézte meg a szerződésben az apróbetűs részt? Ki markolta fel a pénzt, úgy hogy fogalma sem volt arról, valójában milyen kötelezettséget vállalt?

Forrás: Shutterstock

Hagyd a másra mutogatást

Nem állítom, hogy nincsenek olyan élethelyzetek, ahol kiszolgáltatottak vagyunk. Nem állítom, hogy az élethez nem kell szerencse is. IS! Ám az IS mellett kell józan ész és felelős gondolkodás.

Kell, hogy ne állandóan másra mutogass és mást okolj azért, ha félresiklott valami. Az kell, hogy mélyen magadba nézz és elismerd, ha elszúrtad. Te, szúrtad el!

Mert elhitted a hamis ígéreteket, behunytad a szemed, hagytad magad megvezetni és még akkor is struccpolitikát folytattál, amikor már tudtad, hogy baj van, ám sokkal kényelmesebb volt még magadnak is hazudni. Szóval nincs mese, be kell látnod: A te életedért csak te vagy a felelős!
Az elszalasztott lehetőségekért, a tovatűnő álmaidért, a megbicsaklott szerelmeidért, a rogyazodó anyagi helyzetedért.

De van egy jó hírem! Semmi sincs veszve! Minden építhető, minden javítható! Csak kelj fel végre a padlóról, rázd meg magad és ahelyett, hogy a bűnbakkeresésre pazarolod az idődet és másokat szapulsz, inkább koncentrálj magadra. Teljesen mindegy, hogy mit csinál(t) a párod, a főnököd, a bank, az anyád. Az már a tegnap, a múlt. Ma már ma van és csak rajtad múlik, hogy a holnapod milyen lesz.

Ki a hibás, ha félresiklott az életed?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.