kereset kibeszélő párkapcsolat fizetés
Sok férfi rosszul érzi magát attól, hogy párja egy idő után több fizetést visz haza, mint ő. Pedig ez egyre gyakrabban előfordulhat, az új helyzet pedig feszültséget hozhat a párkapcsolatba. De miért nem az előnyét élvezzük inkább a változásnak?

A modern világban az elsődleges energiánk egyike a pénz lett. Ez ahhoz vezetett, hogy mindent a fizetségben mérünk, sokan még egy párkapcsolatot is. Egy nő a párjától oltalomra és stabil háttérre számít. A probléma akkor merül fel, ha ezt a biztonságérzetet és boldogságot a pénztől várja, nem pedig a tettektől.

A férfiak is beleesnek abba a hibába, hogy azt hiszik, az öröm megvásárolható és kiváltja az olyan fontos tulajdonságokat, mint a segítőkészség, odaadás és figyelem. A több ezer éves társadalmi berendezkedés megszokott gondolkodásmódjának változását, miszerint nem csak a férfi tarthatja el a családot, nehezen tudjuk követni. Ezért okoz sok kapcsolatban nehézséget, ha a nő több pénzt keres párjánál.

Mi történik a kapcsolattal, ha a nő keres többet?

Ideális kapcsolatban

- Egy jól működő párkapcsolat az érzelmekre, az értékekre és a tudásra épül. A boldogságot ezekre alapozzák és a biztonságot is ez teremti meg. Nem számít, hogy ki mennyi pénzt tesz bele az együttlétbe - mondja Nagy Zsolt, life coach. - Amennyiben a nő többet a keres, a férfi a közös életük azon színterein fog többet adni, ahol ő állja meg jobban a helyét.

Régi típusú kapcsolatban

- A hagyományos sztereotípiák ebben az esetben képesek tönkre tenni a kapcsolatot. Az egyensúly azonnal felborul, amint a nő több pénzt kezd el keresni, mert nincs a kapcsolat mögött igazi tartalom - fejti ki a szakember a Fanny magazinnak. - A két fél nem tud egymással együttműködni, mert olyat várnak el maguktól vagy a másiktól, ami egy téves előítéleten alapul, miszerint a férfi feladata a pénzkeresés. A kapcsolat mozgatója a régről berögződött rosszul felfogott nemi szerepek.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 fizkes/Shutterstock

Mit adjon a férfi?

Ideális kapcsolatban

- A sikeres kapcsolathoz mindkét fél azzal járul hozzá, amiben a legjobb. Az erősebbik nem megtalálja azt a hiányzó részét a közös életüknek, ahol pluszt tud hozzátenni, és ezzel kompenzálja a felborult egyensúly. Nem abban rejlik a vonzereje, hogy eltartja a nőt. Az apró gesztusok legalább annyira fontosak, mint a pénz. Az irányító szerep nem azon múlik, hogy az anyagi hátteret ki teremti meg - magyarázza a szakértő. - Normális esetben senki sem szeretné magához ragadni a gyeplőt, mert az együttműködés a cél. Fel sem merül az a kérdés, hogy akkor a férfi mit tud adni, hiszen nem a gazdagság a kizárólagos tulajdonsága, amiért a nő szereti.

Régi típusú kapcsolatban

- Amennyiben a nő több pénzt tesz bele az együttélésbe, a férfi elkezd szorongani, esetlegesen versenyre kelni párjával - mondja Nagy Zsolt. - Úgy gondolja, hogy kevesebbet ér, mint társa és ettől meginog az önbizalma. Attól érzi magát pótolhatatlannak, hogy eltartja nőt és kialakul a függőségi viszony. Ha ez felborul, akkor csorbul a férfiassága, mert nem találja meg azt a területet, ahol bizonyíthat párjának és saját magának. Ez hatással lehet a szexuális életre is, mert a férfin a bizonytalanság látszik, ezért a nő sem tartja elég vonzónak, kívánatosnak.

Mi jár a nő fejében?

Ideális kapcsolat

- Egy magabiztos nőt nem zavar, ha többet keres a szerelménél. Hiszen nem attól válik vonzóvá a párunk, mert ő tartja el a családot. A nő továbbra is tisztelni tudja benne a gondolatait, szeretni az érintését és élvezni az udvarlását - árnyalja a képet a szakember. - Ezeket az értékeket egy olyan hölgy ismeri csak fel, aki egyenrangú párkapcsolatra vágyik. Nem attól válik pótolhatatlanná a férfi, hogy sokat keres, hanem a belső tartalom miatt, a biztonságot és az energiát személye adja meg.
Régi típusú kapcsolatban

Régi típusú kapcsolatban

- Ha eleve a nő az, aki érezteti a férfival, hogy kevesebbet ér, mert fele annyi pénz visz haza, mint ő, akkor ő is hibás a gerjedő feszültségért. Akiben ilyen gondolat merül fel, az nem tiszteli eléggé önmagát, nem ismeri sem a saját értékeit sem a párjáét. Egy rossz értékekre fektetett kapcsolatban a nő kellemetlennek, gyengébbnek érzi a férfit azért, mert sikeresebb nála. Ami másikra is káros hatással van, önbizalmát teljesen elveszítheti.

De létezhet olyan opció is, amikor a nő érzi magát kellemetlenül amiatt, mert jobban keres a párjánál.

Mi legyen a plusz pénzzel?
- Bárki keres többet a kapcsolatban, a többletpénzt költsük arra, hogy kellemes és minőségi időt töltsünk a másikkal, ezáltal jobb emberek legyünk és kapcsolatunk is szorosabb legyen - mondja Zsolt. - Sokat segít a feszültség oldásában, ha a párok készítenek egy listát a mindennapi életük feladatairól. Ennek alapján osszák újra egymás között a teendőket - pl. bevásárlás, csekkbefizetések, főzés, gyerekek -, úgy, hogy a férfi csökkentse a nő otthoni terheit. Ezzel a gyakorlati megoldással ismét visszaállhat az egyensúly.

20%-kal többet keresni

Egy tizennégy évig tartó kutatás eredményeképp, ahol 6035 háztartást monitoroztak Angliában, kiderült, hogy a férfiak minél inkább úgy érzik, hogy anyagilag függenek a nőktől, annál inkább válnak szorongóvá, stresszessé, illetve a mentális zavarok kialakulásának esélye is egyre csak nő náluk. A férfiak akkor voltak a legboldogabbak, ha a háztartás összkeresetének feloszlása 60-40% volt az ő javukra.

* Ennek oka abban is keresendő, hogy aki többet visz haza, annak nagyobb lehet a beleszólása a pénzügyekkel, kiadásokkal kapcsolatos döntésekbe.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.