kritika kibeszélő férfi autóvezetés női sofőr konfliktus
Nincs sokszor idegesítőbb és konfliktusokban gazdagabb téma a két nem között, mint az autóvezetés. Tudom, férfi és nő, két külön személyiségjegyekkel bíró ellentétes tábor, de félelmetes, hogy néha az egymást mindig támogató és szerető párok micsoda harcikutyává tudnak változni, ha a kocsiról vagy annak vezetéséről van szó.

Ezer meg egy szőke nős viccet ismerünk, ami a hölgyek autóvezetési szokásaira céloz, és általában ezekben a poénokban mi nők mindig le vagyunk szólva, mondván, egyáltalán nem értünk az autókhoz vagy azok irányításához, mindemellett borzasztó a vezetési stílusunk, folyton csak magunkat nézzük a tükörben vezetés közben, a pirosnál pedig aktívan sminkelünk, és senki sem tudja, honnan szereztük a jogosítványunkat, mert még a parkolásban is csapnivalóak vagyunk. De, ha nem csak a Mórickákat ütjük fel, biztosra veszem, hogy minden vezetni tudó nő körül van legalább egy olyan érzéketlen pasi, aki a lelkébe tiporva, záporesőként zúdítja rá a degradálóbbnál degradálóbb megjegyzéseket – már ami az autóvezetést illeti.

Mert, miért is vezetnénk mi nők jól, amikor az autók a férfiak játékszerei? A pasik gyerekkoruktól kezdve a járgányok szerelmesei; kicsiként mániákus matchbox-rajongók, később pedig a versenyzős sportműsorok aktív követőiként az autózás megszállottjai.

Forrás: Shutterstock

Nos, néha tényleg nem alaptalan a férfi aggodalom, ha az autó a nő kezei közé kerül, hiszen sok olyan hírt lehet olvasni, ahol egy-egy nőtársunk igen érdekes dolgokat csinál az autóval, például rossz típusú üzemanyagot tölt a tankba, vagy éppen gőze sincs, hol van egy-egy kulcsfontosságú kapcsoló a kocsin belül. És igen, vannak karambolok is, melyeket mi okozunk, de azért kikérem magamnak azt, hogy egyes férfiak már-már sportot űznek abból, hogy minket nőket kezdjenek ki a vezetéssel kapcsolatban.
Nem egy kutatás jelent már meg, ami azt prezentálta, hogy a nők kevesebb balesetet okoznak, jobban koncentrálnak a vezetés közben, kisebb náluk a gyorshajtási arány és a közúti bírság kiszabása is. Biztos van olyan nő, akinek nem kellett volna jogosítványt adni a kezébe, de szerintem ez teljesen igaz jónéhány férfira is.

Én, minden nagyképűség nélkül, nagyon jó sofőrnek tartom magam. Bármelyik autót elvezetem, ha a helyzet úgy kívánja meg, tudom kezelni az automata kocsikat is, jómagam pedig manuális váltóst vezetek a mindennapok során, szóval abban is elég nagy rutinom van. Tizenhárom éve van jogsim, és – bár mindig tanulok valami hasznosat – szerintem kifejezetten jól vezetek; sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy dinamikusabban, megfontoltabban, és jobban vezetek nőként, mint egy-egy pasi.

Mielőtt még bárkiben felmerülne a kérdés: nagyon jól parkolok és gond nélkül betolatok minden pakolóhelyre.

Sok nő nem szereti vezetni a család autóját, ha éppen ott van mellette a pasi, mert frusztrált lesz már magától a jelenlététől is, és önhibáján kívül is elront egy-egy mozdulatot. Ez pedig abból alakult ki, hogy a férfiak szeretnek beleszólni a nők vezetésébe, gyakran pedig lehordják őket miatta, vagy pedig kioktatják, mit kellett volna másképp csinálni. Tisztelet a kivételnek. Az én férjem nagyon ritkán szól nekem, ha valamit nem lát helyesnek a vezetésemmel kapcsolatosan, egyébként mindig támogat benne, sőt kifejezetten örül, ha egy-egy összejövetel alkalmával ő ihat valamit, én pedig hazavezetek.

Jó dolog, ha egy nő tud vezetni, és akár napi szinten gyakorolja is. Nem függ teljesen a férfitól ilyen téren, sokkal mobilisabb, el tud vinni bárkit bárhova, ha a helyzet úgy kívánja meg, és nem utolsó sorban a férfi helyébe léphet, ha az valamilyen oknál fogva éppen nem tud vagy nem akar vezetni. Szóval rengeteg jó oldala van annak, ha a nő a sofőr, és igenis van olyan rátermett és ügyes az autókkal, mint egy férfi, és valahol a lelke mélyén ezt majdnem az összes pasi tudja – csak nem szereti bevallani magának.

Nyitókép: Shutterstock

Mi a tapasztalatod, a férfiak tényleg kényszeresen kritizálják a női sofőröket?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.