Férfivélemény: A nárcisztikus nők is legalább annyi kárt okoznak, mint a férfiak

Az elmúlt időben egyre több cikket olvastam arról, milyen rosszabbnál rosszabb tapasztalatok értek nőket olyan kapcsolatokban, ahol az idő múlásával vált csak feltűnővé, hogy a párjuk nárcisztikus személyiségzavar jeleit produkálja. 

Ez kissé lebutított verzióban annyit jelent, hogy a nárcisztikus jegyeket mutató személyben valamilyen, többnyire gyermekkori trauma hatására nem tudott egészséges énkép kialakulni. Ennek hozománya többek között az empátia és az érzelemfelismerés hiánya, a saját negatív érzéseik másokra vetítése, az agresszív, kicsapongó és domináns viselkedés, valamint a védelmi mechanizmusként önmagukra öltött arrogancia.

Ezen jellemzők alapján talán nem nehéz megérteni, miért válnak a nárcisztikus férfiak annyi riasztó történet központi figurájává, ezekről az esetekről azonban általában inkább a női oldalról hallunk. Bár igaz, hogy a nárcisztikus személyiségzavart nagyobb részben diagnosztizálják férfiaknál, mint nőknél, ez nem jelenti azt, hogy a gyengébbik nem esetében ne lenne jelen ez a káros viselkedésminta.

Az, hogy a férfiak rossz tapasztalatairól kevesebbet hallunk részben annak tudható be, hogy egy klasszikusan elnyomó, vagy egyenesen bántalmazó kapcsolat okozta szégyen miatt ritkábban szólalnak fel a férfiak, még úgy is, hogy a nőknél sem az a gyakoribb, hogy nyilvánosság elé állnak az őket érő atrocitásokkal. Mindemellett a nők esetében hajlamosak vagyunk a nárcisztikus személyiségzavarral közeli rokonságban álló pszichés betegségeket, - például borderline-t vagy hisztrionikus személyiségzavart - emlegetni inkább, pedig egyes kutatások azt feltételezik a férfiak egyre sűrűbben felbukkanó tapasztalatai alapján, hogy valójában magasabb a női nárcisztikusok aránya, mint azt korábban gondolták.

Forrás: Shutterstock

Miben különbözik egy nárcisztikus férfi és egy nő?

Akárcsak a férfi és női viselkedésmintákban, úgy a személyiségzavarok esetében sem lehet egzakt módon különbségeket megnevezni, mégis akad néhány differencia, többnyire a két nemet különbözően érő szociális behatások következtében. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy mindkét fél hatalmas károkat okozhat mások életében.

A férfi agresszív, a nő manipulatív?

Az egyik leglényegesebb különbség a két nem nárcisztikus tagjai között az agresszió és a bosszúvágy megélése. Míg rengeteg elrettentő történetet hallunk a nárcisztikus férfiak agresszív, erőszakos kicsapongásairól, addig a női megfelelőik általában inkább a figyelem és a vágyott érzelmek megvonásával büntetik a párjukat. A bűntudatkeltés és az ignorancia az elsődleges eszközeik mások manipulálására, ami viszont nem jelent egyet azzal, hogy a férfi nárcisztikusokra jellemző erőszakos viselkedés ne lenne jelen náluk is, és fordítva. Mindössze arról van szó, hogy míg a férfi nárcisztikusok elsődleges reakciója általában az agresszió, addig a nőknél az érzelmi zsarolás és megvonás az első, amihez konfliktushelyzetben nyúlnak.

Hírhedt anyósok, toxikus szülők és kétszínű barátok

Ha nárcisztikus személyekről és az általuk okozott károkról beszélünk, hajlamosak vagyunk a kapcsolatokban felmerülő esetekre gondolni, pedig az élet más területein is sok kínt okozhatnak az ilyen emberek. Egy nárcisztikus szülő vagy anyós kész átok lehet, hiszen ő az, akik kényszeresen oktatja ki az embert a gyerekneveléstől kezdve a lakás berendezésén át akár a szexuális életig mindenből, kontrollmániája és kompetitív kényszereinek velejárója, hogy azt feltételezi, mindent jobban csinálna, ha a helyünkben lenne, ennek pedig gondolkodás nélkül hangot is ad.

A családi kötelékek mellett a munkahelyi és baráti környezetben sem lehetetlen nárcisztikus nőkbe belefutni. Ők azok a személyek, akik szemtől szemben végtelen kedvességgel, a hátad mögött azonban rossz szándékkal beszélnek rólad, ezzel manipulálva a környezetüket, hogy önmagukat jobbnak tüntessék fel másoknál.

Nem mindenki nárcisztikus, aki annak látszik

A felsoroltak hallatán biztos sokan a fejükhöz kaptak arra gondolva, hogy máris tudnak legalább két tucat olyan embert mondani, akire illenek ezek a jellemzők. Azt azonban fontos leszögezni, hogy attól, hogy valakiben felismerhetőek a nárcisztikus személyiségzavar egyes jelei, még nem teszi őt automatikusan azzá. Ez egy összetett pszichológia jelenség, aminek a megállapításához szakértő szükséges. Ettől függetlenül érdemes felismerni a jeleket és elővigyázatossággal állni a nárcisztikus személyekhez, hiszen ezzel sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Nyitókép: Shutterstock