magazin kibeszélő párkapcsolat szakítás
Nehéz rájönni, hogy a szakítás szelét mikor érezzük meg először a párkapcsolatunkban. Gondolkodóba esünk és kutatunk az emlékeink között, hogy a kérdésre valamilyen épkézláb magyarázattal szolgáljunk.

A gondok mindig ott kezdődnek, amikor elkezdjük ecsetelni, mennyire rendes, kedves, tisztelettudó, majd a végén hozzátesszük: „de". Abban a pillanatban, amikor ezt kimondjuk, a kapcsolatunk sorsa már-már eldőlt.

Amikor minden elkezdődik

Ha minden jól alakul, akkor az első néhány hónapban leszáll a rózsaszín köd, és minden tökéletesnek tűnik. Két ember élvezi egymás társaságát, az együtt töltött időt, és hirtelen olyan, mintha egy álomvilágba csöppentek volna. Később feltárják az érzéseiket, és amikor már biztosak a szerelmükben, valamint úgy vélik, hogy megtalálták az igazit, valójában akkor kezd kitisztulni a kép.

A kapcsolat második szakasza

A szerelmesek ilyenkor egy kiegyensúlyozott, harmonikus, idilli szakaszát élik meg párkapcsolatuknak. A rózsaszín köd halványabb, mint korábban, és a két fél között egy stabil, mély szeretet alakul ki. Ekkor még nincsenek komoly problémák, párkapcsolati kihívások, csupán elkezdenek csiszolódni egymáshoz, és rendkívül élvezik a másik megismerését. Kevesen tudják, de a legtöbben ebben az időszakban kötik össze az életüket és mondják ki a boldogító igent.

„De"

A harmadik periódusban a társak már jól kiismerték egymást, mégis ekkor válik bosszantóvá a százszor égve hagyott villany, vagy a földön hagyott alsónadrág. Mégsem emiatt ér véget egy párkapcsolat, hanem sokkal inkább azért, mert valamelyik, vagy akár egyik fél sem érzi magát érzelmi biztonságban. Ha nem tudják felemelni a másikat, nem tudnak együtt haladni különböző okokból, akkor elérkezik a „de" ideje, és a helyzet állását innen már sokszor nehéz megváltoztatni.

Már nem fogod felmenteni a hibái alól, és ha minden nap megbánt, akkor az sem fog segíteni, hogy egyébként kedves, segítőkész, hiszen mindig ott lesz: a „de".

Forrás: Shutterstock

Annyira jó volt vele régen, de...

Úgy érzed, hogy meg kell magyaráznod, miért maradsz vagy sem mellette, miközben erre egyáltalán nincs szükség. Szeretnél választ adni magadnak arra, miért maradsz egy rossz kapcsolatban, pedig az embernek mindig van választási lehetősége. Nem szükséges megalkudni és kompromisszumot kötni, ha a partnerünk nem tud minket boldoggá tenni. Igen, ha már odabiggyesztjük a mondat végére, hogy „de", akkor tényleg nagy a baj.

Biztosan szakítani fogtok?

A helyzet azért nem ennyire fekete-fehér. Hiába látjuk a problémákat, ennek ellenére sokáig nem cselekszünk. Nem elég felismerni a problémát! Az sem segít, ha mások figyelmeztetnek minket, hogy: „hé, nem veszed észre, hogy nem vagy boldog?"

Ha nem érezzük teljes bizonyossággal, hogy nem a megfelelő ember van mellettünk, akkor addig úgysem fogunk szakítani. Néha túl sok „de" szükségeltetik ahhoz, hogy elszánjuk magunkat, és megtegyük a szükséges lépést.

Mégis, a történelem során számtalan olyan kivételes eset akad, ahol ott volt a tucatnyi „de", azonban mély beszélgetésekkel, a másik felet tisztelve és megbecsülve, két ember felül tudott kerekedni a kihívásokon. Ha a kapcsolat túléli ezt a szakaszt, akkor az összetartozás, valamint az igaz, őszinte és tiszteletteljes szeretet állandósul a párkapcsolatban.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.