magazin család kibeszélő gyerek élet felnőttkor gyereknevelés unoka
Egy közeli ismerősöm várandós. Ez önmagában nem hírértékű, de az már igen, hogy a hölgy 48 éves. Igyekszem nyitott maradni olyan kérdésekben, amelyek a felfogásomtól messze állnak, de ezen a témán sokat gondolkodom.

Mára minden megváltozott. Van olyan változás, ami előre vitt, ami jó, és van olyan is, amelyikből jobb volt a régi. De most élünk, azt éljük, ami most történik.

A várandósság kérdésköre is változott.

Egyrészt a nők egyre inkább hallatják a hangjukat, már nem akarnak úgy szülni, ahogyan eddig. Háborítatlanságra, természetességre vágynak.

Másrészt egyre inkább kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Nem igazán értettem ezt, ezért kutakodtam.

Nyilván változott a társadalmi berendezkedés, változtak a női-férfi viszonyok és a munkaerőpiac is. És igen, változtak a nők igényei is.

Sokan lettek, akik először szeretnének karriert építeni, s ha eljön az ideje, nyugodt egzisztenciális alapokon vállalhassanak gyermeket. Olyanok is vannak, akik élni szeretnének, hogy ne akkor törjön rájuk a kapuzárási pánik, amikor már családjuk van. És sokan vannak olyanok, akik későn találják meg a társukat, ezért nem vállalkoznak hamarabb a szülésre.

Nekem ez az életkor, - bár korántsem gondolom öregnek -, azt jelenti, az ember már túl van a gyerkőcök felnevelésén. Ők lassan kirepülnek, mi egyre több időt kapunk nélkülük. Ez jó, mert már önjáróak, nem kell mindenhova hozni-vinni őket, egyre több mindent intéznek egyedül. Nekünk marad én-időnk, ami nagyon jó, de közben mégis olyan furcsa, hogy kirepülnek azok, akik sok éven át az életünk mindennapi részei voltak. Öröm ezt nézni, s arra gondolni, lassan a nagyszülőség ideje érkezik el. Átadjuk a stafétabotot és majd a gyerekeinknek lesznek gyerekei. Ez az élet rendje.

Megkérdeztem ezt az ismerősömet, miért vállalt most újra gyermeket, ennyi idősen, holott már három felnőtt gyermek édesanyja? A válasza alapján mindent megértettem.

- Tudod, az egész életem a gyerekeimről szólt. Mindig várandós voltam, szültem, gyereket neveltem. Nagyon szerettem ezt az egészet. Nem hiányzott semmi. Néztem, ahogy felnőnek, ahogy egyre több dolgot megtanulnak, ahogy kibontakozik a személyiségük. Végigkísértem a betegségeiket, az örömeiket, a bánatukat. Ott voltam, amikor először szerelmesek lettek és az első csalódásnál is.
Segítettem nekik, hogy megtalálják az életútjukat, a szakmájukat. Segítettem nekik kirepülni, amikor eljött az ideje. És akkor hirtelen légüres lett körülöttem a tér. Érted? Rengeteg időm felszabadult és akkor döbbentem rá, én magammal nem is foglalkoztam. Felolvadtam a gyerekeimben. Most egyedül vagyok itthon és folyton csak arra emlékezem, milyen volt az a feltétel nélküli szeretet, amit tőlük kaptam. Ilyet soha, senkitől nem tapasztaltam, csak a velük való együttlétben. Nekem azok a pillanatok adták a legtöbbet, amikor velük lehettem.

Forrás: Shutterstock

Belegondoltam, és rögtön eszembe jutott, az én fiam is nemrég töltötte be a tizennyolcadik évét. Felnőtt lett. Hivatalosan legalábbis az, mert bármilyen nagyra nőtt, bármennyire önállóan és korrekten intézi az életét, valahol mégis gyerek maradt. Jön puszira, ölelésre, mellém telepszik, hozzám nyomja a negyvennégyes talpát, mint kiskorában. Szakálla van, bajusza, fölém tornyosul, de az én kisfiam maradt. Nem úgy, mint régen.

Minden áldott pillanatra kristálytisztán emlékszem. Arra, ahogyan baba korában magamhoz öleltem, és ő a végtelen puha kis kezecskéjét a vállamra tapasztotta, az arcocskáját rám hajtotta. Az volt ott a világ közepe.

Emlékszem a hozzám simuló kis testére, a selymes, puha bőrére és emlékszem az édi talpaira. Hihetetlen szoros szimbiózisban léteztünk, ami megmaradt, s most mégis, arra készülök, hogy kirepül. Készülünk erre egy ideje. Beszélgetünk róla. Most, hogy hivatalosan is nagykorú lett és tényleg közeleg az idő, hogy külön életet kezdjen, szorong a lelkem. Lenyűgöző látni, hogy ide jutott, s egyre többet van máshol. Pontosan megtervezte a jövőjét és aszerint halad. Rendben van ez így. Ám, ha belegondolok, hogy már nem haza jön minden nap, nem várhatom, nem én főzök rá, nem én készítem a sulis szendvicseit, nem lesz itt minden nap úgy, mint eddig, összeszorul a szívem. Jó, hogy tudunk erről is beszélni. Akár sírhatok is kicsit, ha olyanom van. Akkor ez a nagyra nőtt férfipalánta megpaskolja a hátam, magához ölel és nevetve dünnyög:

- Jól van anya, nyugodj meg. Majd sokat hazajövök. Lesz anya-fia nap, nyugi. Én meg szipákolok és vele nevetek.

Szóval, megértettem az ismerősömet. Én ennyi idősen már nem vállalnék gyermeket, de abszolút megértettem, mi mozgatja azokat a nőket, akik a felnőtt fészekalja után újra babázni vágynak.

Nyitókép: Shutterstock

Te szülnél 40 felett?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.