magazin kibeszélő magány fájdalom egyedüllét
A magánynak és az egyedüllétnek megközelítőleg annyi köze van egymáshoz, mint a szeretkezésnek az egyéjszakás kalandhoz. Mégis sokan egybemossák a kettőt, és becsomagolják valami furcsa misztikus maszlagba, amitől nyilván rettegni kell.

Mert a közhiedelem szerint csak az lehet magányos, aki egyedül van - pedig ez hatalmas tévedés. Ugyanis a magánynak, mint érzetnek, semmi köze ahhoz, hogy hány ember vesz körül. Éppen ezért, egy népes családban vagy egy zajos baráti társaságban is magányos lehetsz. Sőt, mi több, a magányos ember egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy képtelen egyedül maradni.

Mert aki egyedül van, az nem tud elmenekülni a démonjai elől...

Vagyis szórakoztató közeg hiányában csak olyan dolgokkal találná szemben magát, amiket épp a külvilág morajlásával akar elnyomni: a lelkében tátongó ürességgel, fájdalommal, gyötrelemmel és kudarccal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szomszéd néni - aki naphosszat csak horgol az elfüggönyözött szoba csendjében - biztosan magányos, mert nem feltétlenül az.

Viszont az, aki tényleg magányos, annak fokozottan szüksége van külső ingerekre. És a mai világban erre igazán nem lehet panasz, hiszen elképesztően színes a paletta - minden rendelkezésre áll a sikeres figyelemeltereléshez. Viszont ezzel megteremtjük a depresszió melegágyát...

Mindemellett vannak olyan élethelyzetek, amikor van helye a magánynak. Nem hosszú távon, de átmeneti állapotként megjelenhet: egy nagyobb veszteség, trauma vagy sorsdöntő változás következtében - ezzel nincs is gond. A probléma akkor kezdődik, ha benne ragadsz. És erre nagy esélyed van, ha nem tanulsz meg egyedül lenni, ha nem mersz elmerülni annak a bőrében, aki valójában te vagy.

Forrás: Shutterstock

Így leszel magányos egy életen át, teljesen függetlenül attól, hogy egy kacsalábon forgó villában, vagy egy alsó kategóriás lakásban élsz. Nem befolyásolja sem az idő, sem a pénz. Csak rajtad múlik, hogy képes vagy-e áldozni a belső jóléted oltárán - vagy csak keresed a kifogásokat, és közben hagyod, hogy tönkremenj.

Nyilván ezt is megteheted. De mi lenne, ha inkább rendszeresen biztosítanál egy kis időt a lelkednek? Szabadidőt, amikor senki más nem fontos, csak te magad: nincs rohanás, közösségi média, aggódás, ide-oda telefonálgatás. Helyette csak egyszerűen élvezed, hogy vagy, hogy élsz, hogy elcsendesedsz.

Eleinte nem lesz könnyű. Figyeld csak meg magadon, hogy mit tapasztalsz, ha telefon nélkül indulsz el valahova - mondjuk egy rövid sétára! Úgy érzed majd, mintha minimum a fél karodat hagytad volna otthon. De ha képes vagy elengedni magad és elfogadni, hogy digitális technikai vívmányok nélkül is lehet fél órát létezni, akkor szépen lassan újra megtalálod a belső hangodat. Azt a hangot, ami mindig a megfelelő frekvencián szól hozzád: ha kell, megnyugtat, erőt ad és segít feldolgozni azokat az eseményeket, amik érnek téged.

Az egyedüllétnek pont az lenne a szerepe, hogy megéld a történéseidet. Egy lehetőség a belső számvetésre, amit nem csak kudarcok esetén kellene gyakorolni, hiszen az örömteli eseményeket is ugyanúgy fel kell dolgozni. Erre pedig azért van szükség, hogy a lélek utolérhesse a külvilág tempóját...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.