magazin kibeszélő párkapcsolat telefonfüggőség digitális detox
Olyan, mintha menekülnék az élet és a felelősségek elől. Már hetek óta így megy. Tudom, mit kellene csinálnom, van időm megcsinálni, sőt, még kedvem is lenne hozzá, de mégsem teszem. Ehelyett ész nélkül, oda sem figyelve görgetem a telefonom képernyőjét.

A telefonom ébreszt, így ez az első, amit meglátok, miután kinyitom a szemeimet. Mielőtt nekiállok főzni, a telefonomon keresek receptet. Ha elindulok otthonról, a telefonomon nézem meg a menetrendet, az időjárást, és sokszor még az útvonalat is. Ha valamilyen kérdésem van, rögtön nyúlok a mobilom után, hogy kikeressem a választ. A munkám szerves része, enélkül szinte dolgozni sem tudnék. Ha fáradtan, elcsigázottan hazaérek, az első, hogy leülök egy kicsit, és végigpörgetem a nap eseményeit, esetleg játszom is, csak azért, hogy egy kicsit "kiüssem" az agyam. Életem minden egyes pontjában kulcsfontosságú szerepe van a telefonomnak.

Sokáig észre sem vettem, mennyire a telefon körül forog az életem, csak akkor, amikor nemrég életem párjával, Marcival egy hosszú, otthon töltött nap után kimerészkedtünk a világba. A telefonomat - magam sem értem, hogyan - otthon felejtettem, amikor pedig észrevettem a mulasztást, már pont annyira jártunk messze, hogy ne akarjunk visszafordulni. Nem is volt ezzel semmi probléma egészen addig, ameddig Marcit nem kereste egy régi, külföldön élő barátja.

A telefonbeszélgetés nagyon hosszúra nyúlt, én pedig unatkozni kezdtem. Fogalmam sem volt, mit kellene kezdenem magammal. Pár percenként reflexszerűen nyúltam a zsebembe a telefonomért, és természetesen minden alkalommal halálra rémültem, amikor észrevettem, hogy nincs a helyén. Unatkoztam és egyre jobban szenvedtem.

Később, amikor hazaértünk, az első dolgom az volt, hogy megnézzem a telefonomon, mi történt az elmúlt néhány órában. Majd egy pillanatra sem elszakadva a képernyőtől vacsoráztam, arcot és fogat mostam és befeküdtem az ágyba.

Kedvesem - már szintén ágyban fekve - mosolyogva érdeklődött arról, hogy mikor szándékozom letenni a telefonomat, de csak morogtam valamit, ami nagyjából úgy hangzott, mintha azt mondtam volna, hogy "mindjárt", de nagyjából azt jelentette, hogy "soha".

Forrás: Shutterstock

Ezután hosszú ideig telefonfüggő zombiként járkáltam a lakásban, mintha csak be akarnám pótolni azt a néhány kiesett órát. Ehhez képest minden este panaszkodtam, hogy fáj a szemem és a fejem, és váltig állítottam, hogy valamilyen nagyon komoly halálos betegségem van. Marci végül úgy döntött, hogy ideje közbelépni, és megmenteni a szellemiségemet a teljes pusztulástól.

Felidézte bennem párkapcsolatunk korai időszakát, amikor még az esti TikTok-videó maratonom helyett hajnalig beszélgettünk egymással egy üveg bor mellett, vagy összebújva olvastunk - igazi, papíralapú könyvet - és minden érdekes, vicces, meglepő, szomorú részt felolvastunk egymásnak. Kedvesen emlékeztetett arra, hogy a telefonon túl is van élet. Nem mellesleg hozzátette, hogy teljesen biztosan nem egy nagyon ritka, halálos kór támadta meg a szemeimet, csupán a folyamatos képernyő bámulás viseli meg azokat.

Végül elszántam magam a nagy döntésre: nem, nem Marcit zártam ki az erkélyre, és feküdtem vissza a kanapéra a telefonom társaságában. Hanem egy ennél sokkal drasztikusabb döntést hoztam. Letöröltem minden olyan alkalmazást a telefonomról, ami nem szükséges feltétlenül a mindennapjaimhoz, és korlátoztam a napi képernyőidőt. Ezután pedig töltöttünk egy-egy pohár bort, és ismét leültünk beszélgetni egymással, pont úgy, mint szerelmünk hajnalán.

Két nappal később persze visszatöltöttem az összes törölt alkalmazást, de azzal a magamnak tett ígérettel, hogy soha többet nem válok telefonra tapadt, görnyedt zombivá.

Nyitókép: Shutterstock

Érezted már úgy, hogy a telefonod átvette az életed felett az irányítást?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.