Ne feledd, az, hogy anya lettél, nem jelenti azt, hogy már nem kell nőnek lenned!

anyaság apa kibeszélő szerelem férfi párkapcsolat nőiesség anya
Az élet alapköve a család. A család, melyhez hozzá tartozik a férfi, a nő, a gyerek és mindenkinek a saját szerepe, megélése. Amikor gyereket vállalunk, talán bele sem gondolunk abba, mennyi minden megváltozik majd.

Már nemcsak ketten leszünk, férfi és nő, akik akkor és oda mennek, ahova éppen szeretnének. Akiknek természetes, hogy van idejük magukra, egymásra. Érkezik egy gyerek és minden felborul. Először is, szülők is leszünk: apa meg anya. És ez bizony más identitással, szerepkörrel jár.

Ekkor szembesülünk először azzal, hogy bármilyen tevékenységhez folyamatos logisztikázás szükséges. Nem alszunk. Kóválygunk éjjel a babánkkal. A nap végére teljesen kinyúlunk, és talán nem is tudatosul bennünk az, hogy csak bedőlünk egymás mellé az ágyba.

A hormonok tobzódása, az anyatejes pihepuhaság közben egyszerre a nők csak anyává válnak. Érdekes csőlátás alakul ki, csak a babát látják, úgy érzik, elérték életük csúcsát. S talán akkor még fel sem tűnik, hogy lassan kikopik az intimitás, elmarad a szex.

A nőies ruhákat felváltják a melegítők, eltűnik a diszkrét smink, valahogy az egész kisugárzás más lesz. Bár ez valahol egy természetes folyamat, hiszen az első hónapokban tényleg erre a fajta anya-baba szimbiózisra van szükség, mégis érdemes inkább megelőzni az eltávolodást, amit okozhat. Mert attól, hogy szülők lettünk, egymásnak ugyanúgy meg kell maradnunk.

Nagyon érdekes statisztika, hogy a házasságok nagy része éppen ebben az időszakban romlik meg.

Senki nem beszél ezekről a dolgokról, nem hívja fel rá a figyelmünket. Nem mondják el, hogyan tudjuk őrizni a szerelmet is, hogyan tudunk megmaradni a régi szerepeinkben is. Mit ér a család, ha a férfi és a nő már csak élnek egymás mellett? Hiszen nemcsak nekünk jó, ha megmaradunk egymásnak is, a gyerek is így lát majd élhető, pozitív példát.

Forrás: Shutterstock

Egy nőben minden megváltozik, amikor szül. A teste, a hormonjai, az érzelmei. Sokan küzdenek testképproblémával és a nőiesség kérdésével a baba érkezése után. Ez a fizimiska nem az, amihez a várandósság előtt hozzászoktunk. Itt-ott marad egy kis fölösleg, van, ami már kevésbé feszes. Az odalenti helyzetről ne is beszéljünk, a folyton ömlő tejről pláne. Sok nőt elönt ilyenkor az önbizalomhiány. És valljuk be, ezen nem segít a sok szuperanyáról szóló reklám, ahol szülés után mindig fitten mosolygó hamis képet raknak elénk. Az első időszak kifejezetten nem erről szól, hanem az elhagyhatatlan regenerálódásról.

Kilenc hónapig változott a testünk, szültünk, miért kellene egy-két hét alatt visszaalakulnia? De, mit tehetsz nőként, hogy a párkapcsolatod is megmaradjon.

Az első lépés, hogy add meg a szervezetednek az időt a rendeződésre. És utána, bármilyen nehéznek tűnik, gondosan szervezd meg a napjaidat. Ez csak eleinte tűnik lehetetlen vállalkozásnak, de egy jó napirenddel minden megoldható. Minden napba iktass be egy kis énidőt. Ez lehet egy kiadós alvás a babáddal együtt. Vagy egy forró fürdő alvásidőben. Kifestheted a körmöd, frizurát száríthatsz, a lényeg, hogy törődj magaddal. Felejtsd el a kinyúlt pólókat, vegyél fel kényelmes, de csinos ruhát. Legyen jó önmagadra nézni, az már egy lépés az egészséges önbizalomhoz, jó közérzethez. Az sem mellékes, hogy így a párod sem érzi majd azt, hogy nem fontos férfiként.

Ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, beszélj róla, kérj segítséget. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a családod hadba fogható, ne habozz! De szólhatsz barátnőnek is, vagy akár időnként egy babysitter segítsége is jól jöhet. Nyugodtan kérj egy-egy szabad órát. A nagyik biztosan örömmel viszik el a babádat, s míg odavannak, az ajándékidődet tetszés szerint kihasználhatod.

Nem biztos, hogy ekkor kell a heti nagytakarítást letudnod. Tanuld meg kicsit elengedni az elvárásokat. Nem dől össze a világ, ha két nappal később csinálod meg. Helyette olvashatsz, tornázhatsz, megnézhetsz egy filmet.

A lényeg, hogy rólad szóljon. Így jól leszel majd a bőrödben és – ahogyan Vekerdy Tamás mondta mindig – rágható, nyúzható, boldog anya és nő leszel.

A párkapcsolatot pedig a gyerek születése után is, az első perctől kezdve táplálni kell. Mindkettőtöknek. Sokkal több odafigyeléssel, tervezéssel, mint addig. Igaz, mindenki fáradt, kimerült. Az anyák az otthoni dolgokban, a férfiak a munkában. Mindenki várja, hogy este végre ágyba kerüljön. Észrevétlenül csapnak át a beszélgetések a kötelező körökbe: mi volt a munkahelyen, evett-e a gyerek stb.

Forrás: Shutterstock

Tudatosan figyeljetek arra, hogy heti egyszer legyen egy este, ami csak a tiétek. Ha már elaludt a gyerkőc, nem kell hozzá sok: gyújtsatok gyertyát, kapcsoljátok ki a tévét. Üljetek le együtt, vacsorázzatok, igyatok egy pohár bort, teát, akármit. Beszélgessetek úgy, mint régen. Ebben az egy órában tilosak a mókuskeréktémák. Flörtöljetek, tartsátok életben a tüzet. Így nem vész el a szexualitás, erősödik köztetek a kapocs. Lehet, hogy macerás, de hosszú távon megéri.

Ne felejtsétek el: nőnek lenni anyaként is jó!

Nyitókép: Shutterstock

"Maradj mindig nő, akkor is, ha anya vagy!" - Mit gondolsz erről a mondatról?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.