magazin kibeszélő Mariah Carey karácsony Grincs ünnepi készülődés All I want for Christmas is you
Gyerekként nemcsak az ünnepeket imádtam, hanem a karácsonyi dalokat is, élükön természetesen a Wham! és Mariah Carey klasszikusával. Az évek múlásával azonban egyre ellenszenvesebb, sőt, ma már kifejezetten irritáló lett számomra az egykori kedvenc, és míg az amerikai díva csak szerelmet kér karácsonyra, én annyit, hogy végre fogja be!

Nem voltam mindig Grincs, sőt, szeretném ismét szeretni az ünnepi időszakot, de az elmúlt években egyszerűen nem tudott rajtam eluralkodni a karácsonyi hangulat. Hiába díszítjük fel a lakást, sütünk és főzünk, semmi hatása. Látom, hogy szép, belebámulok a karácsonyfa színes égősorába, de a lelkemben nem érzem az ünnepi hangulatot. Nem segítenek a karácsonyi illatosítók, a fűszeres alma és süteményszagú gyertyák, a ronda pulcsik, de még a zenék és a filmek sem.

Mintha színvakká váltam volna az ünnepekre és már csak szürkében lennék képes látni a világot.

Lehet, hogy a hó hiányzik. Mióta Budapesten élek, azaz cirka tíz esztendeje, azóta nem láttam havat, mármint olyan igazi, vastag és illatos hótakarót, ami az éjszaka leple alatt fedi be a tájat és az utcákat, és amibe másnap legszívesebben beleugrana az ember. Hiányzik a hóesés, az amelyik mesebeli porcukorral hinti be a házak tetejét, miközben megigézve, félig tátott szájjal figyelem a szoba melegéből, ahogy a pelyhek táncot járnak az ablak előtt, a fekete égbolton.

Forrás: Shutterstock

Csalódottságot érzek, mert látom a körülöttem élőkön, a szeretteimen és a kollégákon, hogy mennyire élvezik és átélik a karácsonyt, hogy számukra ez tényleg különleges, én viszont sima, átlagos napként élem meg a legszentebb ünnepet. Emellett dühös is vagyok, frusztrált és stresszel, hogy már szeptemberben megjelennek a csokimikulások a boltokban, hogy valaki októberben felállítja a karácsonyfáját és már novemberben felcsendülnek a karácsonyi dalok a plázákban...

Egy hónappal az ünnepek előtt nem lehet úgy boltba menni, simán bevásárolni, hogy ne botlana az ember műfenyőkbe, díszekbe, szaloncukros rekeszekbe és ne a csokik és csomagok tengerén kellene átúsznia, hogy elérje a húspultot vagy a zöldségrészleget. Bármikor megyek a plázába, irdatlan nagy a tömeg, mert az emberek késztetést éreznek arra, hogy minden pénzüket elverjék valami totálisan felesleges ajándékra, én pedig "idegállapotba kerülök", mire átvergődöm a boldogan és nevetve shoppingoló emberek tömegén.

Belül forrok és dühöngök, magamban elküldök mindenkit a jó édes anyjába, hogy nem tud arrébb menni, hogy pont előttem kell megállni és bámészkodni... És otthon sincs nyugtom, ugyan a párom belement, hogy december elseje előtt nem kapcsol karácsonyi zenét, de az internet népével ezt nem tudtam megbeszélni. Nem lehet úgy végigpörgetni az Instát vagy a TikTokot, hogy ne fusson bele az ember valami karácsonyi borzalomba. Elárasztják az idővonalat a díszítős videók, a süteményreceptek, az ajándékötlet és Mariah Carey...

Az énekesnő az elmúlt években csakis az ünnepi időszakra fókuszál, mondhatni olyan lett mint a Mikulás, aki egész évben pihen és csak december 24-én áll munkába. Mariah Carey idén már a halloween környékén elkezdte saját magát, és persze ikonikus karácsonyi dalát promózni, tudatosan meglovagolni az All I Want For Christmas sikerét. Ez pedig piszok ellenszenves és irritáló volt, és nem utolsósorban ő is hozzájárul ahhoz a trendhez, hogy évről évre egyre korábban kezdődjön a karácsonyi szezon.

Forrás: Instagram/Mariah Carey

Számomra megölik az ünnepi hangulatot, hiszen ami korábban, főleg kisgyerekként unikális, szinte csak egyetlen pillanat volt az év során, mára olyan hosszan tart, hogy elveszítette régi varázsát.

Mire elérjük a szentestét, a díszek és a díszítés megszokottá fakul a lakásban, hozzászokunk a karácsonyfa látványához, a zenékhez és ehhez az egész őrülethez. Hiába kerül aztán ünnepi ételek egész sora az asztalra, ajándékozunk, ég a csillagszóró, zengjük a Csendes éjt, háttérben pedig Kevintől reszketnek a betörők, semmi nem marad az ünnepi érzésből azokra a napokra, amikor a legnagyobbat kellene szólniuk.

Ez ellen pedig nem lehet védekezni, mert hiába nem állítunk fát huszonnegyedike előtt, és nem ünneplünk már december elsejétől kezdve, a világ november közepétől kezdődően karácsonyi lázban égeti az embereket. Nem akarok Grincs lenni, de azzá tesznek, pedig úgy lennék ismét kisgyerek, hogy megint élvezni tudjam az ünnepeket...

Szerinted is túl korán kezdjük a karácsonyi ünnepi időszakot?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.