anyaság teljesítmény család nőiesség gyereknevelés elvárások
Mi, édesanyák sokfélék vagyunk. Egyedi elképzeléseink vannak a gyerekes élettel és a családdal kapcsolatban. Különbözőek vagyunk, sokféleképpen viszonyulunk a világhoz és sokféleképpen nézünk ki. Egy azonban közös bennünk, megállíthatatlanul próbálunk megfelelni a társadalom – anyák felé támasztott – elvárásainak.

De miről is beszélek? A történelem során ránk, nőkre, rányomták a „legyen mindenben tökéletes" bélyeget. Vagy legalábbis azt a stigmát, mely szerint körülöttünk – magunkat is beleértve – a legtöbb dolognak rendben kell lennie. Olyan elvárásokat támasztottak felénk, melyek mindegyikének egyidőben, ugyanolyan erőbedobással nehéz megfelelni. És ha képesek is vagyunk arra, hogy körülöttünk minden klappoljon, ledöbbenve szembesülünk azzal, hogy valamiért úgyis megszólnak.

„De jól nézel ki, fodrásznál voltál? Jaj, értem, a gyerek most nélküled van" - mondják.

„Nahát, milyen gyönyörű rend és tisztaság van mindenhol nálatok, de mondd csak, ennyit foglalkozol a férjeddel is?" - teszik fel a kicsit sem ártatlan kérdés.

„Istenem, ez a gyerek annyira jólnevelt és okos. Igen, látom, így magadra nincs annyi időd" - állapítják meg a rosszindulat határát súrolva.

„Nahát, te ki vagy sminkelve, ilyet is szoktál? És a kicsivel foglalkozol eleget?" - kérdezik, némi irigységgel a hangjukban.

Forrás: Shutterstock

Ismerős mondatok? Mind a bennünket, anyákat körülvevő világból valók. Nekem már volt szerencsém mindegyiket valamilyen hasonló formában hallani. De miért ilyenek az emberek? Egyszerűen azért, mert imádnak másokon csámcsogni és mások felett ítélkezni, holott fogalmuk sincs a többiek életéről.

Nekünk, anyáknak, mindenben helyt kell állni, és ha sikerül is mindennek egyidőben megfelelni, máris jön a szemrehányás, hiszen ha az egyik dologra volt időnk, az teljesen biztos, hogy a másik kárára ment, igaz?

Tipikus jelenség az, hogy ha valamit jól csinálunk, sokan úgy gondolják, biztos a többi dolog rovására történik az életünkben. Mert, ha ki vagyok sminkelve, és éppen olyan napom van, hogy kicsit ki tudom csípni magam – még ha csak egy bevásárláshoz is –, máris felmerül a kérdés másokban, vajon hogy volt időm kifesteni magam, és ezt az időt miért nem fordítottam a gyerekemre? Tehát, ha kicsit is jól akarok kinézni, és ezért teszek, már az is baj. De az is, ha jó pár napig ugyanabban az otthonkában flangálok a házban, és a hajam a reggeli fésülködés és néhány hajmosás mentes nap után ugyanabba az anyukakontyba van kötve. Hiszen, hogy hanyagolhatom el magam ennyire? Akkor már az ágyban és a férjemmel is ennyire igénytelen lehetek? De legalább egész nap 0/24-be a gyerekkel foglalkoztam.

A társadalom mindent elvár, mégis, mikor valaminek eleget teszünk, kétkedővé válik. Szerintem manapság így is rengeteg dolognak próbálunk megfelelni. Visszük a háztartást, neveljük a gyerekeket, esetlegesen mellette dolgozunk is, akár otthonról. És igen, lehet mindezt úgy, hogy mellette jól is nézünk ki.

Nyilván, ha az egyik tevékenységet végezzük, a másik éppen háttérbe szorul, de ez szinte mindenkinek a napirendjéről elmondható.

Miért ne lehetnénk szuper édesanyák, dolgozó nők és igényes feleségek egyszerre? Mi, édesanyák erőnkön felül teljesítünk, és megfelelünk mai világunk által támasztott kemény elvárásoknak. Van, aki több műszakba dolgozik, hogy eltartsa a családját, és mindemellett ad is magára. Mások a nap huszonnégy órájában nettül néznek ki, de mindemellett tökéletesen nevelik a gyerekeiket. És sok olyan nő is van, aki élete majdnem minden percét a gyerekeinek áldozza, és mellette még jut ideje dolgozni is.

Helyt lehet állni minden területen, bár nem mondom, hogy egyszerű menet. De amikor találkozunk egy édesanyával – teljesen mindegy, hogy az élet mely területén kiemelkedő vagy hogy néz ki – véssük az eszünkbe, hogy rengeteg munka és összehangolt tevékenység van amögött, amit letett az asztalra.

Szerző: Hegedűs Henriett

Nyitókép: Shutterstock

Te is úgy érzed, hogy anyaként túl sok felé az elvárás?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.