magány kibeszélő változtatás cselekvés
Vannak időszakok az életünkben, amikor akaratunk ellenére hosszabb ideig üres a mellettünk lévő kiadó hely. Ettől egy idő után sokakban nőttön-nő a magány és vele párhuzamosan az értéktelenség érzése. Pedig ennek nem szükségszerű így lennie.

Emlékszem életem egy hosszabb szakaszára, amikor olyan sötétség vett körül, mint sem azelőtt, sem azután soha. A végtelen magány gyötrelme olyan volt, mintha egyedül lebegnék a jeges világűr vákuumában - távol mindenkitől, izoláltságomban a fogyó oxigéntől fuldokolva. Ebben az időben bármit tettem, mindig falakba ütköztem, amikor a magány börtönéből próbáltam kiszabadulni.

Éjjelente fulladva riadtam fel hideg ágyamban, ahol már csak az emléke élt egy hajdani meleg, puha testnek. De az a két és fél év elmúlt, és érzem: átmentem a tűzön. Visszatekintve tudom, mi történt. Mintha egy felső akarat egy beavatáson vitt volna keresztül.

A törzsi társadalmakban mind a fiúkat, mind a lányokat bizonyos életkor után különféle rítusoknak teszik ki. Ezek elsősorban a fiúból férfivá, a lányból nővé válást szolgálják. Ennek fontos része volt az elszigeteltség általi félelmekkel való szembenézés. A lányokat egy hónapra az erre emelt kunyhóba zárták. A fiúkat pedig kiküldték a rengetegbe, ahol ragadozók lestek rájuk. A végén egy új ember jött elő, vagyis született meg.

Nem nehéz meglátni az ilyen jellegű beavatás és a személyes magány érzése közti összefüggést. Mégis hiába sejtjük, hogy a magányban egy érlelődési folyamat zajlik bennünk, amíg a két állapot közti légüres térben vagyunk, az nagyon nem kellemes érzés. Hiszen kényszer alatt sínylődünk, és helyzetünk nem saját választásunk eredménye. Látszólag. A magány ugyanis passzív és negatív. De némi gondolkodási áthangolással és cselekvéssel egyedüllétté változtathatjuk, aminek jellemzője, hogy aktív és pozitív. Ez már a saját választásunk eredménye.

Forrás: Shutterstock

A tudatos egyedüllét rengeteg lehetőséget tartogat, amelyeken keresztül teljesebb, gazdagabb személyiséggé válhatunk, és sokkal vonzóbbá az ellenkező nem tagjai számára. Amikor ezt beláttam, akkor jöttem rá, hogy csak rosszul fogtam fel a helyzetemet. Hiszen senki sem keres egy magánytól levert, sötét karikákkal árkolt tekintetű áldozatot. Hanem egy egész, gazdag és színes személyiséget.

Hogyan változtathatod a magányt egyedüllétté?

  • Időt nyertél megismerni önmagadat. Talán soha máskor nem lesz már ennyi időd magaddal foglalkozni. Most lehetőséged van számba venni, hogy mi kell neked, ki kell neked.
  • Rendszerezheted a múltad eseményeit, és érvényes tanulságokat szűrhetsz le magadról. Milyen mintáidra derül fény? Mi működik belőlük jól és mi kevésbé?
  • Rengeteg időd van magadra, itt a lehetőség, hogy kihasználd! Régóta izgat egy hobbi? Szeretnél megtanulni egy nyelvet? Elkezdenél fotózni? Hajrá, senki nem áll az utadba! Én megtanultam angolul, és elkezdtem spanyolul tanulni.
  • Élvezd, hogy nem kell senkihez sem alkalmazkodnod. Egy társ csodás dolog, de bizonyos lemondásokkal jár a saját igényeidből. Ha önző vagy, elveszítheted. De amíg egyedül vagy, légy csak önző!
  • Közelebb kerülhetsz a természethez, kirándulhatsz. A tévképzetektől gyötört köztudat úgy tartja, hogy ciki egyedül utazni. Egyáltalán nem az. Többször elmentem már így a Balatonra, külföldre, sőt, egyedül végigjártam a Caminót. És valójában sosem voltam egyedül, mert mindenhol nagyon hamar szereztem barátokat.
  • Az egyedülléthez merészség kell, az egyedül cselekvéshez még nagyobb. Amint tettekkel töltöd meg a passzív magányt, szinte azonnal egyedüllétté változik, energetizál, vitalizál. És egy pozitív, saját magával kibékült ember nem sokáig marad egyedül.

Horváth Péter

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.