pszichológia kibeszélő álom alvajárás alvás
A legfrissebb kutatási eredmények szerint az alvajárást (tudományos nevén szomnambulizmust vagy noktambulizmust) leginkább örökölhető genetikai eltérések okozzák, de kiválthatják bizonyos gyógyszerek vagy mentális zavarok is. Az erős fáradtság vagy stressz emellett növelheti az epizódok megjelenésének valószínűségét.

A közhiedelemmel ellentétben ez a különös rendellenesség nem csak olyan cselekvéssorozatokat foglalhat magába, melyek aktív sétálással járnak. Alvajárásnak számít például az is, ha valaki álmában felül, majd visszafekszik, piszkálja a saját vagy alvópartnere testét, beszél, halandzsázik, tehát minden olyan tevékenység, melyet normális, egészséges szendergés közben nem csinál az ember.

Extrém esetben az érintett személyek akár komplex, éber állapotra jellemző feladatokba is belefoghatnak, például autót vezetnek, takarítanak vagy főznek. Ezekre az általában fél-harmincperces epizódokra ébredés után legtöbbször nem emlékeznek, csak embertársaik beszámolói, esetleg térfigyelő kamerák felvételei árulkodhatnak furcsa viselkedésükről.

Sem a szüleim, sem későbbi alvópartnereim nem számoltak be arról, hogy én ilyesmiket csináltam volna álmomban. Talán egyszer nem tudtam eldönteni még oviskoromban, hogy álmodom-e vagy ébren vagyok, miközben sétáltam a szobámban és nekem jött egy porszívó. Épp ezért érdekelt annyira, hogy mások hogyan élték meg ezeket a nem mindennapi eseményeket. Íme:

Noémi (30): „Megesett, hogy teljesen megfordulva ébredtem az ágyamban, de az is, hogy amint kiszökött az agyamból az álom, azzal a lendülettel levettem a bugyimat. Hogy miért, azt ne kérdezzétek!

Forrás: Shutterstock

Előfordult, hogy ruhában feküdtem le, de meztelenül ébredtem, később pedig megtaláltam a pizsamámat a szekrényben hanyagul összehajtogatva.

Mások azt is mesélték, hogy gyakran szentségelek, káromkodom hangosan szundítás közben – még szerencse, hogy az éjszakai verekedést már gyerekként kinőttem."

Fanni (28): „A nagyszüleim tisztában voltak azzal, hogy alvajáró vagyok, ezért, mikor a szóban forgó estén meghallották a lépcsőrecsegést, már tudták, hogy valami készülődik. A lépcsősor alján fogadtak és megkérdezték, hogy hová indultam. Én magamból kikelve kiabáltam: „Jönnek! Jönnek!". „Kik jönnek, Fannikám?!" – kérdezték.

Ébredéskor persze nem emlékeztem, hogy megnyertük-e a csatát, de amilyen vehemenciával készültem a harcra, esélyes, hogy igen."

Tündi (42): „A fiam már felső tagozatos volt, de még abban az időszakban is rendszeresen bejárt a hálószobánkba alvás közben. Az egyik ilyen alkalommal kétségbeesve mutogatott előre, hogy

Mondtuk neki, hogy nincs ott semmi, ám ő erősködött, hogy de igen, a két karjával még mutatta is, mekkora a rejtélyes, félelmetes valami. Végül sikerült őt meggyőznünk, és ahogy lejött, magától vissza is mászott a létrán a galériaágyába, miközben továbbra is az igazak álmát aludta."

Niki (25): „Gyakran ébredtem arra, hogy sírok vagy kacagok, de volt, hogy orgazmusra keltem, pedig egyedül voltam. Egy utazás alkalmával a barátnőm mellett aludtam, ő mesélte, hogy

bár látszott, hogy nem vagyok ébren, megfogtam a mellét.

Aztán előfordult az is, hogy a barátom módszeresen behúzott nekem egyet álmában, ráadásul pont arra keltem, hogy még a levegőben volt a karja – érdekes, milyen szinten érzékeli az agy a környezetet alvás közben is. Szerencsére nem ütött erőset, de azért nem volt kellemes."

Marci (21): „Anyumék tudtak az alvajárásomról, ezért sokszor már meg sem lepődtek, amikor oltári nagy hülyeségeket csináltam éjszakánként.

Volt, hogy azt hittem, elöntötte a szobámat a víz, és megpróbáltam minél több, a padlón lévő dolgot az ágyamra halmozni – a székeket is beleértve.

Egy másik alkalommal arra jöttek be a konyhába, hogy kézzel eszem a mogyorókrémet egyenesen az üvegből. A barátnőm pedig épp a minap mesélte, hogy álmomban felkönyököltem, érthetetlenül halandzsázni kezdtem, párszor megpaskoltam a fenekét, majd visszafeküdtem. Már sosem derül ki, mi volt az oka...

Neked van valamilyen kapcsolatod az alvajárással?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.