Cosplay: unatkozó emberek felesleges pénzszórása vagy menő életstílus?

Lego segítség kibeszélő deviáns jótékonyság Disney deviancia karakter Marvel cosplay barátság jelmez életstílus rendezvény
A cosplay-jel a térdműtétem után ismerkedtem meg. Épp csak tudtam térdtokban, mankóval bicegni kicsit a hosszú fekvés után. Tél volt, már javában az ünnepben voltunk. A fiam szólt: „Anyucikám, úgy készülj, holnap elviszlek valahova. Meglepetés."

Egészen az utolsó pillanatig nem árulta el, hová megyünk. Vicces volt, hogy én vezettem, robotlábbal nem volt egyszerű. Ugrált az autó, mint a bolha, de szerencsésen megérkeztünk a rendezvény helyszínére. Még akkor sem értettem, mit keresünk ott. Egészen addig, amíg be nem léptünk és meg nem láttam a feliratot: Star Wars Day!

Na, de még mielőtt nagyon elmerülünk az élményeimben, tisztázzuk, hogy mi is az a cosplay? A cosplay a „costume play" kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayesek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll - írja a cosplay.hu

Szóval ez lett az én hóbortom, ugyanis bevallottan Star Wars fan vagyok. Meg minden. De úgy rendesen, ahogy kell. Vállalom, hogy gyűjtöm a képregényeket, lego figurákat, van mini fénykardom, Darth Vaderem. Van Vaderes pólóm és Zsivány Egyes bögrém. Meg sok minden más. És erre mi várt rám? Bizony, bizony. Az egész épület, ahova mentünk, tele volt jelmezes Star Warsokkal. Élethű, filmpontos jelmezekben voltak. Volt rohamosztagos, Chewbacca, Leia hercegnő, voltak jedik és a sötét oldal szereplői, és igen! Ott volt Vader Nagyúr, teljes életnagyságban.

Forrás: Shutterstock

Nos, a következő történt. Megláttam, és úgy felejtettem el botot, térdtokot, ahogy kell. Oda robogtam hozzá – na jó ez erős túlzás, de odaértem -, megálltam előtte és átlényegültem.

Olyan lettem, mint egy rajongó kamasz kislány. Csillogó szemekkel, fülig érő vigyorral, majdhogynem ugrálva álltam előtte. A két tenyerem a mellkasomon, és csak sikongattam.

Tudom, ez rettentő hülyén hangzik, de így történt. A fiam szeretettel vigyorogva közölte:

És tényleg így éreztem magam. Úristen, hát ilyen van?! Itt áll előttem Vader? A pasas vette a lapot. Értem nyúlt, a hóna alá kapott. Nem volt nehéz, brutál nagydarab volt. A fülembe hörögte: Az erő veled van! Basszus, még a hang is megvolt! A légzés, minden!

Életem egyik legcsodásabb élménye volt. Egész nap ott voltunk, néztük a Lego- és egyéb kiállításokat, fotózkodtunk a szereplőkkel. Mikor hazaértünk, utánanéztem, mi is ez az egász valójában. Kiderült, hogy komoly szervezetekről beszélünk, komoly csapatokról és komoly egyéni cosplayesekről. Azon túl, hogy szinte minden Marvel szereplő, viking, anime karakter, Star Wars – lehetetlen felsorolni – mennyi mindenki van itt, mégsem csak erről szól az egész.

Az egy dolog, hogy aki komolyan csinálja, maga készíti a jelmezeit: ruhát, fegyvert, kiegészítőket. Szoros szabályok szerint lehet ezeket megvalósítani. Vannak versenyek, rendezvények, fellépések.

Forrás: Shutterstock

És van CosHelp. Ők azok, akik beöltözve járnak gyermek kórházakba és hihetetlen élményeket szereznek a beteg gyerekeknek. Ingyen, bérmentve. Emberségből és mert adni jó. Örömet szerezni jó.

Azóta nyakig vagyok ebben a világban. Az első karakterem viking volt, majd sorra jöttek mások. Voltam steampunk, úrinő, tündér. Olyan közösségbe csöppentem, ahol elfogadják egymást az emberek. Ahol lehetsz az, aki vagy, itt nem számítasz furcsának, különcnek. Úgy szoktam hívni, együtt bandáznak a lények.

Egy ilyen rendezvényen vannak előadások, például a számítógépes játékokról, melyeknek van pozitív hatása. Rengeteg gamer részleg van, ahol lehet játszani, versenyezni, ismerkedni. Van verseny, rajzban és jelmezben, vannak árusok mindenféle kinccsel. Nem is tudom felsorolni, átadni azt, ami a cosplay lényege. Mindenki segít mindenkinek. Számos egyesület és közösség van, melyek komoly projekteket visznek: szeretnék jobbá és élhetőbbé tenni a világot. Fő céljuk az együttlét, a közösségformálás, a segítségnyújtás és az, hogy jó dolgot adjanak a világnak.

Nekem ez a közösség adta meg azt, amire vágytam. Otthon vagyok közöttük és csodás barátokat szereztem. Játszani, együtt lenni jó. S ha ezt még segítségnyújtással és egyéb jó dolgokkal is meg tudjuk spékelni, akkor nem kérdés, hogy itt a helyem. Nekem ez a cosplay.

Nyitókép: Shutterstock

Mit gondolsz a jelmezben, maszkban, filmkarakternek beöltözött felnőtt emberekről?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.