emlék kibeszélő búcsú nagymama múlt
Én nem gondoltam, hogy ez ennyire fog fájni. Azt hittem, majd mindenki boldog lesz, főleg anyukám és a nagynéném, hogy végre elkelt a mama háza. Ehelyett inkább szomorú vagyok, és hatalmába kerít a melankólia.

Csak üresség van bennem. Pont olyan üresség, mint a házban, amelyet nem is olyan régen még gyerekzsivaj töltött meg. Ahol mindig várt ránk néhány jó szó, és biztosan előkerült valami édesség a vitrinből. Vagy ha az nem, akkor a mama kevert nekünk cukros tojást, esetleg beadta a derekát, és kaphattunk a kávéjából - persze szigorúan csak annyit, amennyit egy kockacukor fel tud szívni.

Télen mindig várt ránk a babasarok, a rengeteg saját kezűleg varrott babaruhával. Nyáron pedig hívogatott a gang, ahol milliónyi királylányt rajzoltam a fonott karosszékben kuckózva. Arra is emlékszem, milyen keservesen sírtam, amikor játékmotorozás közben lehorzsoltam a térdemet a beton virágágyás szélén. De a mama mindig 3 perc alatt megvigasztalt, és ellátta a sebet.

Hiányoznak azok a delelések, amikor addig simogatta a hajamat, míg végül ő aludt el előbb. És hogy amikor felébredek, úgy köszöntsön: "Hát jót aludtál, rózsás arcúkám?" Soha többé nem ébredhetek erre...

Forrás: Shutterstock

Az esti lefekvés előtti Öreg néne őzikéjét is újra meghallgatnám, sőt, még a közös imádkozást is visszahoznám, ha megint együtt mondhatnánk el: "Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem. De a tiéd nyitva, Atyám, amíg alszom, vigyázz reám!"

A nagymamámám házával öregszik minden

A kiskonyhába sem ugyanolyan belépni többé. Nem áll már ott a papa sötétkék műanyag kávéspohara, amit befogott a vitriol erősségű kávé. A mama sem süti már ott a kapros-túrós pitéjét, amit úgy imádtam, és megfogadtam, hogy nyáron egy hetet vele töltök, és megtanulom, hogyan kell ezeket a csodákat elkészíteni.

A nyár elment, és a következő is, és már soha többé nem lesz lehetőségem, hogy vele töltsek egy hetet. Ezt jobban sajnálom, mint az elveszett receptet. De ha valami finomat sütök, mindig eszembe jut, hogy a mama most milyen büszke lenne rám!

Anyukámék ezekben a percekben írják alá a szerződést. Egy korszak most akkor végleg lezárult. És mostantól majd nekünk kell összetartani a családot. És olyan emlékeket adni a gyerekeinknek, amiket mi kaptunk. Abban a házban.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.