magazin kibeszélő pénz közös háztartás párkapcsolat közös kassza házasság
Kár lenne tagadni: a pénz nagy úr. Ha van, akkor is, és ha nincs, akkor még inkább! Nem egy esetben tesz tönkre családokat, barátságokat, munkakapcsolatokat.

Talán pont ezért, ösztönösen szeretnénk távol tartani magunkat a kérdéstől. Nem szeretünk róla beszélni, foglalkozni vele. Sőt, egyenesen kikérjük magunknak, hogy márpedig a mi zsebünkben ne kotorásszon senki!

A magam részéről ezt teljességgel el is tudom fogadni. Nem hinném, hogy bármi közöm lenne a szomszéd vagy akár a sógorom keresetéhez. Igen ám, de mi a helyzet a pénz és a párkapcsolat keresztmetszetével?

Fogós kérdés, az biztos! Nem kifejezetten a randizós részre gondolok, amikor normál esetben még evidens, hogy a férfi fizet. Bár hallomásból tudom, hogy ez ma már nem annyira egyértelmű. Az is lehet, hogy soha nem volt az. Csak nekem valahogy olyan pasikat dobott a gép, akiknek meg sem fordult a fejében, hogy nekem kellene állnom a cechet.

Mentségemre szóljon: soha nem vártam el senkitől, hogy a város legmenőbb éttermébe vigyen, ahol a homár előtt francia pezsgővel koccintunk!

A randizós időszakot követve nyilvánvalóan felmerül a költségek megosztása. Legyen az egy közös nyaralás vagy akár bevásárlás hétvégére! Itt már azért többnyire kezd körvonalazódni, kinek mi a hozzáállása a vázolt kérdéshez?

Forrás: Shutterstock

Kezdhetünk tapogatózni, hogy kinek mi fér bele? Hogyan látja, képzeli a helyzetet -, esetlegesen a közös jövőt? Nyilván idilli a szituáció, ha mindkét félnek a napnál is világosabb: Közös kassza van, és slussz-passz! Minden megy a közösbe, és abból szépen együttesen csemegéznek.

De rögtön árnyaltabb a helyzet, ha egyikük háromszor annyit keres, mint a másik fél. Még kiélezettebb a felállás, ha a pár hölgy tagja rendelkezik csillagászati fizetéssel... Csak ne felejtsük el, hogy az életnek igen fanyar a humora, és bármikor fordulhat a kocka!

No, de hogy is működik ez a „való világban"? Kommunikációval. Semmilyen más módja nincs, mint beszélni, beszélni és újra átrágni. Mert, ami neked egyértelmű, az a párodnak lehet, hogy korántsem az! Mondom ezt úgy, hogy megjártam pár kapcsolatot, és öt éve egy háztartásban élek a férjemmel.

Míg az előző kapcsolataimban akadtak fennforgások a pénz körül, addig vele az első pillanattól egyértelmű volt, hogy kinevezünk egy aranyos kis ládikát a polcon, és szépen abba tesszük az apanázsunkat. Valamint a folyószámlánkhoz is mindketten ugyanolyan jogosultsággal rendelkezünk.

Eleinte azt hittük, ennek köszönhetően akkor szépen hátra is dőlhetünk. Csak hát ugye ott vannak a fránya hétköznapok...

Meg a cipők, és persze a harapott almás kütyük. Értelemszerűen az első kategóriába sorolt termékekre én, utóbbira pedig a férjem bukik. A probléma ott kezdődik, hogy mindkettőnk szenvedélyének tárgya igencsak drága árkategóriába sorolható... Abban egyetértünk, hogy a minőség fontos, és a jónak ára van. A konfliktus abból fakad, hogy szerinte felesleges még egy pár magassarkú cipő. Szerintem viszont egyáltalán nincs szükség a legújabb csodatelefonra, a telefonnal összeköthető órára, tokra és a nyolcszázhuszadik tartozékra.

Én egyáltalán nem vagyok képes átérezni, a férjem miért nem érti, hogy igenis égető szükség van egy közép bézs, törpesarkú cipőre!

Míg életem szerelme ugyanolyan makacssággal nem képes feldolgozni, miért nem vagyok toleráns és megértő? Hiszen számára ezek a telefonos kütyük "munkaeszközök"! És annyira rajong értük, hogy az éjszaka közepén is képes dédelgetni egy-egy új szerzeményt. Az csupán a munkamániájának köszönhető?! Azt meg kell hagyni, hogy ez sokkal nyomósabb érv, mint amikor én csattogok a nappali kövén - az alattunk lakók vélhetően nagy örömére - éjjel 11-kor. Nem tudom ugyanis eldönteni, hogy a mélybordó vagy a sötétbarna cipő passzol-e jobban a másnap reggeli szettemhez?

És ez csak a jéghegy csúcsa. Még bőven nem esett szó a benzinkúton sebtében vásárolt üdítőkről és csokikról. Vagy a WC papírról, amiből nyugodtan lehetne az olcsóbbat is venni. És máris mennyit lehetne spórolni!

Lehet, hogy mégis a külön kassza lenne a megoldás? Előfordulhat, de még a végén unalmassá válna a kapcsolatunk. Azt meg csak nem hagyhatjuk! Egyébiránt: "Okos enged, szamár szenved." Vagyis készségesen megengedem, hogy fizessen a cipőboltban, a kasszánál! :)

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.