A második főbűn: A férfi története, aki a végletekig spórolt, pedig milliók voltak a bankszámláján

magazin kibeszélő pénz fösvénység főbűn
Az őrület határán állt. A családja egész egyszerűen ki fogja nyírni! Halk kattanás, majd a kazán búgása. Azonnal felpattant és a termosztáthoz rohant. Éppen elcsípte a fiát.

- Mégis mit csinálsz? – dörrent rá.

- Hideg van itt és...

- 15 fok van bent. Hogy lenne az hideg? Öltözz fel rendesen. Nem fogjuk pazarolni a drága fűtőolajat! - azzal odalépett és lekapcsolta a termosztátot.

A konyhába ment. A felesége az asztalnál ült, előtte egy csésze gőzölgő kávé. A második!

- Drágám, egy kávé egy napra mindenkinek elegendő! Megbeszéltük már. Miattad én ma már nem ihatok kávét!

- A kollégáktól kaptam egy csomag nagyon finom kávét, abból főztem.

- Az még nem ok a pazarlásra! Megőrül tőletek az ember!

Kinyitotta a hűtőt, hogy reggelit készítsen. Döbbenten vette észre a primőr paradicsomot.

- Jézusom! Mennyibe került ez? - emelte fel a bűnös dobozt.

- Nem emlékszem - vont vállat az asszony.

- Ebben a házban mindenki csak szórja a pénzt! Képtelenek vagytok megtanulni, hogy a pénz érték, fogalmatok sincs, mennyit gürizik érte az ember. Nem arra való, hogy elszórjuk! - azzal becsapta a hűtőajtót. Elment a kedve a reggelitől.

Forrás: Shutterstock

- Holnap érkeznek a bátyádék, vacsorát kell készítenem. Szükségem van pénzre, hogy megvegyem a hozzávalókat - szólalt meg a felesége.

Érezte, hogy a feje hasogatni kezd.

- Majd isznak vizet és kapnak egy csomag ropit. Nem enni jönnek ide. Azért menjenek étterembe!

Azzal visszament a dolgozószobájába. Leült a gép elé és megnyitotta a bankja oldalát. Minden tételt alaposan megvizsgált, majd eldöntötte, hogy bankot vált, mert az átutalás költségei itt megemelkedtek. Ha ő nem figyelne, kiforgatnák mindenéből! El is döntötte, még ma bemegy és elintézi. Minden egyes nap késlekedés csak anyagi kárt okoz neki. Bosszúsan állt fel az íróasztaltól. Ekkor belépett a lánya az ajtón.

- Apa, a szalagavató bankettre szükségem van egy ruhára. Szeretnék kérni egy kis pénzt.

Hosszan, hangosan felsóhajtott. Itt mindenki azt hiszi, hogy ő krőzus? Mégis mit gondolnak?

- Tavalyelőtt kaptál egy alkalmi ruhát. Az pont jó lesz. Nem vagyok én egy pénzeszsák.

- De apa...

- Ne is folytasd! Nincs rá keret és kész.

Megszólalt a telefon, gyorsan felkapta és intett a lányának, hogy menjen ki a szobából. Az autószerelő kereste.

- Uram, be kellene hoznia az autót. Megérkeztek a fékbetétek, időszerű kicserélni őket.

Aztán megmondta az árát. Csillagokat látott dühében. Hát nem! Nem fogja még lehúzni ez a szerelő is! Dühében kiabált vele, amit ugyan szégyellt kicsit, bár közben elégedett is volt, mert lerázta. Kerek perec közölte vele, hogy nem hajlandó ennyit adni két fékbetétért. Felvette a kabátját - harmincéves kabát és lám, milyen jó még mindig. Belebújt a cipőjébe, magához vette a kocsikulcsot, aztán szólt a feleségének, hogy bemegy a bankba.

Nagyon régi autó volt már, de igazán kár lett volna költeni egy újra. Ez is pont elvitte A-ból B-be. A bank a szomszéd városban volt. Lassan vezetett, hogy spóroljon az üzemanyaggal. Lám, ő még erre is figyel! A szerpentinen lefelé üresbe tette a kocsit, hogy csak guruljon. Az út egyre meredekebb lett, éles kanyar következett. A fékre lépett. Az pedig, mint egy kartonlap, aláhullt.

Azt hitte, elvétette a mozdulatot, újra rálépett, de a pedál nem a megszokott helyén volt. Semmi. Az autó egyre gyorsult, a kanyar pedig vészesen közeledett. Kezét a kormányra szorította. Az autó a kanyarhoz ért. Ekkor értette meg hirtelen, hogy a fék elromlott. Az autó irányíthatatlanná vált. Előbb megdöbbent. Aztán olyan félelem kerítette hatalmába, amilyet még soha nem érzett. Az autó lesodródott az útról, a szakadék fölé.

Egy pillanatra a súlytalanság állapotába került, de olyan gyorsan múlt el, hogy felfogni sem volt ideje. Hirtelen a szeme előtt számok kezdtek villogni. Neonszínben. A kocsi a meredek falnak ütközött. Óriási fájdalmat érzett. A neonszín számok a szélvédőn táncoltak. Hatalmas robajjal földet ért. A számok sorba rendeződtek. „A bankszámláján lévő összeg!" - döbbent rá. Az utolsó dolog, amit életében látott egy nagyon-nagyon hosszú, neonszínű számsor volt.

Kezdőkép: Shutterstock

Bucsi Mariann szerzői oldala

Ez is érdekelhet: Az 1. főbűn: a férfi története, aki mindenkit lenézett és irtózott a lúzerektől

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.