Amikor pénzért kell kuncsorogni "apától"

Közös bankszámla, amit "apa" kezel. Érthető, hiszen az ő jóvoltából érkezik rá nagyobb összeg, az ő fizetéséből van étel az asztalon. Sok nő még hálás is érte, hogy kiskorúként él, eltartottá válik. Sokan pedig éveken, évtizedeken át nem találják a kiutat ebből...

Pár éve az egyik babás csoportban egy anyuka arról érdeklődött, hogyan "győzhetné meg" a férjét a karikás kendő hasznosságáról. Hosszú kommentfolyamon át magyarázták neki a tutit, de én nem nagyon értettem a dilemmát. Miért kéne meggyőzni? Ha nem tetszik neki, hát nem használja: az ő keze fárad el vagy lesz mindig foglalt séta közben, nem a tiéd. Te attól még nyugodtan használhatod, hiszen pontosan tudod, számodra miért kényelmes megoldás.

Hamarosan jött a kijózanító válasz: ha az apuka nem veszi meg a kendőt, nem lesz. Az anyának ugyanis nincs saját pénze.

Később aztán magam is láttam a hasonló adás-vételi csoportokban, hogy a jelenség egyáltalán nem marginális, gyakoribb, mint hinnénk. "Nem tudom, még apával meg kell beszélnem" - írta egy anyuka az 500 Ft-os, kinőtt babacipőről szóló biznisz alá. "Nagyon szeretnénk, de apa nem engedi" - egy társasjáték, vagy épp képeskönyv kapcsán.

Volt, hogy egy anyuka minden álma a sokgyerekes kismamafotózás lett volna. Komoly, több napon át tartó letargiához vezetett a tény, hogy a férje úgy döntött, ilyesfajta úri huncutság most bizony nem fér bele a büdzséjükbe. A fiatalasszony évek távlatából is emlegeti, mennyire fáj neki, hogy nincsenek profi fotói abból az időszakból. Amolyan bakancslistás álom volt ez a számára, miközben túlélt.

Szembe kellett néznem a ténnyel, hogy ma Magyarországon nők tömegei élnek önálló bevétel nélkül, teljes anyagi függőségben. Vannak, akik csak a gyerek első két-három évében, de a többgyerekesek akár 10-15 éven át is. Ennyi idő elteltével pedig már csaknem lehetetlen jól fizető állást találni a pályán, ahol a nő egy másodperc tapasztalatot sem szerzett.

Ezzel a konstrukcióval persze az ég adta világon semmi gond nincs, amíg a status quo mindkét félnek megfelel. Csak épp bántalmazás vagy válás esetén ez maga a börtön, ahonnan nincs esély a szabadulásra. Személyesen ismerek több olyan nőt, aki azért maradt éveken át rettenetes házasságban, mert két-három kisgyerekkel egyedül képtelen lett volna fizetni az albérletet.

Forrás: Shutterstock

 

Miközben padlóig esett az állam az ilyen meghökkentő történetek hallatán, lassan kirajzolódott előttem, hogy a fiatal, alacsony végzettségű és kevésbé támogató háttérből érkező nők még örülnek is a pénzügyi függésnek. A közös bankszámlának, amit "apa" kezel: ők ugyanis határozottan jól járnak vele.

Mivel rögtön az iskola után/mellett, esetleg fekete munkából mentek szülni, legfeljebb a 25 ezres gyesre és a 12 ezres családi pótlékra jogosultak. Amiből valóban igen vicces kaland volna, ha bárki is megkísérelné az életben maradást.

"Apa" ebből befizeti a rezsit, a saját fizetéséből pedig megy az összes egyéb kiadás. A bevásárlásra például külön ad pénzt. Ha ő vesz magának egy új horgászbotot, vagy meghívja sörözni két kollégáját, az rendben van (ő pénze, ő dolgozott meg érte), de "anyának" még az 500 Ft-os kiscipőért is meg kell küzdenie. Hát még ha egy táskát venne magának! "Nincs már elég ilyen vackod, cica?" Jön a bűntudat és a tagadás: "Ugyan már, ez régi!" És sok-sok hülye vicc a férjről, akit ott ütnek, ahol a legjobban fáj neki: a bankkártyájánál.

Nehéz megmondani, mi a volna a jó megoldás. Nagyobb pénzügyi tudatosság, több önálló megtakarítás gyerekvállalás előtt. Közös bankszámla a közös költségekre, de közben önálló megtakarítás és bevétel is. Az apák nagyobb szerepvállalása a háztartás és a gyerek körüli teendőkben, hogy az anyák legalább részmunkaidőben kereshessenek egy kis pénzt, és szakmai sikereket élhessenek át kisgyerekesként is.

Óriási előrelépés lehetne, ha több cég volna családbarát, járványmentes időszakban is engedné a rugalmas munkaidőt és a home office-t. És ahol ez nem lehetséges, ott az apák és az anyák felváltva vállalnák a beteg gyerek ápolását otthon, valamint a logisztikát az intézmények között.

Kezdetben ideális, praktikus megoldásnak, akár nyertes helyzetnek is tűnhet, ha apa a pénzautomata, idővel azonban ez az anyagi önállóság, szakmai sikerek gátja is lehet. Szükség esetén pedig teljesen ellehetetleníti a továbblépést. Ideje felébredni ebből: felnőttek vagyunk, nem kiskorúak...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?