szerelem kibeszélő magazin orvos szerelmi vallomás lánykérés
Szívem Szép Szerelme! Drága Verám, kérem, engedje meg, hogy becses figyelmébe ajánljam a – teljesen friss – kórlapomat, kollégám, Fabula professzor tollából.

„Normál testalkatú férfibeteg. Kora 43 év. Tudata – nem mondanám zavartnak, de furcsa... Fájdalmai ellenére eufórikus állapotot mutat. Kognitív képességeiben enyhe diszfunkció figyelhető meg. (Például, édesanyja neve kérdésre csak bazsajog, néhány pillanattal később válaszol). Tünetek: dyspnoe, szabálytalan szívverés, sternum mögötti nyomás/fájdalom. Státusz: RR 145/100 Hgmm, puha betapintható has, pulzus telt - enyhe szabálytalanság tapasztalható -, EKG -n eltérés nem látszik. Pupillareflexek rendben, bár bizonyos esetekben pupillatágulat figyelhető meg – nem fényre reagál, hanem a Veronika névre.

Páciens beszámolt arról, hogy előző este kezdődtek a tünetei. Együtt vacsorázott a partnerével, egy étteremben, ahol a következő megfigyeléseket tette:

- Mikor a kedvesemet a vacsora végén magamhoz öleltem, megéreztem a tachycardiáját és mivel az elmúlt napokban kétszer is volt olyan kegyes, - két hónapnyi udvarlás után -, hogy megengedte, a fonendoszkópommal meghallgathassam azt a gyönyörű szívét, tudom, patológiás eltérés nem áll a háttérben. A csodálatos nefelejcskék íriszében úszó pupillájának dilatációja szintén árulkodó volt számomra. Hamvas bőrének pírja pedig balzsam volt a lelkemnek. Pontosan tudtam, a megszokotthoz képest magasabb a vérnyomása és sejteni véltem annak okát is. A kedves, bársonyos hangja már az előételnél megemelkedett és a levesnél már hangosabban beszélt. Zene volt füleimnek! Ha ez még nem lett volna elegendő bizonyíték számomra, akkor az végleg meggyőzött, amikor a mosdóból visszaérkezvén az asztalhoz beverte a térdét és nem mutatta fájdalom jelét, és ahogy elfeledte a megbeszélését és két visszahívást. A fentebbi tüneteket bátorkodom a szerény személyem hatásának betudni.

Ekkor jöttem rá, hogy egy ideje az én kognitív funkcióim is hanyatlásnak indultak, valamint, hogy amióta ismerem a hölgyet, nem fáj a derekam, és tegnap háromszor kellett boltba mennem, mert ezt-azt mindig elfeledtem. Pár napja a hangom is mélyebb. Később, az otthonomban a hölgy fotóját, nézegettem, róla ábrándoztam, és akkor jelentkeztek a tünetek. Mivel nem enyhültek, sőt mondhatni rosszabb lett, ezért jelentkeztem vizsgálatra.

Forrás: Shutterstock

A páciens elmondása és a tünetek alapján angina pectoris, vagy kardiopátia gyanúja merül fel – a szervi problémát illetően. Ugyanakkor pszichés terheltséget is feltételezek (később esetleg pszichiáter szakvélemény?). Elrendeltem egy laborvizsgálatot, egy terheléses EKG-t és egy szív ultrahangot. Míg ezekre vártunk, tovább beszélgettem a pácienssel. A zavartsága és néhány neurológiai jel (remeg néha a keze, elréved a tekintete, kérdésemre elmondja, hogy néha a gerince mentén zsibogást észlel) nem hagyott nyugodni, ezért MRI-re küldtem. Itt szabadult fel előbb hely, úgyhogy ezzel kezdtünk.

Az MR vizsgálatnál semmiféle elváltozást nem tapasztaltam, de szerencsére közben megérkezett a lelet a laborból. A laboreredményekben láttam, hogy kiugróan magas a norepinefrin, fenil-etil-amin, endorfin, szerotonin, oxitocin és dopamin szint. Már sejtettem mi állhat a tünetek hátterében. Hirtelen ötlettől vezérelve, egy kísérletet hajtottam végre. Elvégeztünk egy funkcionális képalkotó vizsgálatot is a páciens agyáról (fMRI), miközben megmutattuk neki Vaszalyi Veronika – a páciens kedvese – fényképét. Jól látszott, hogy az amigdala kissé deaktiválódott, a ventrális tegmentális terület jelentős aktivitást mutatott és a mezolimbikus jutalmazópálya is erősen kirajzolódott.

Azonnal tudtam, mi a páciens baja!

Diagnózis: Szerelem

Eddig a kórisme és így, drága Verám, láthatja, egzaktan is bizonyítani tudom, az Ön iránt táplált érzelmeimet. A szinapszisaim szikráznak és tűzijátékot produkálnak a neurotraszmiterreim kacagva buborékokat fújnak és az axonjaim végén a hólyagok szmájlit formáznak. Úgy vélem, ha hagyjuk, hogy az oxicotin szintünk még emelkedjen kissé, majd stabilizálódjon és igyekszünk a szerotoninszintünk állandósításán, valamint folyamatosan endorfinnal ellátni egymást, akkor szép jövőnek nézünk elébe.

Fontos tudnia, hogy orvosilag igazolható, hogy a kiegyensúlyozott házasságban élő felek élettartama 20%-kal magasabb, mint egyedülálló embertársaiké, valamint a szerelem immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása is egzaktan bizonyított. Tudja, szívem szép szerelme én csak azt szeretném, ha minden nap odasimíthatnám a tenyerem a sternumja bal oldalára és érezhetném a meztelen bőrén át a szívcsúcslökéseit. Na, jó. Bevallom, még azt is, hogy egy kis idő múlva a human chorionic gonadotropin hormonszintje mérhető legyen – az elkövetkező években akár háromszor is.

Társam lenne egy hosszú, egészséges életre? Megtisztelne azzal, hogy hozzám jön feleségül?

Szívem minden szerelmével:

Filemon

Nyitókép: Shutterstock

Bucsi Mariann Szerzői Oldala

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.