magazin kibeszélő közhely bölcsességek eszmefuttatás ünnep She karácsony
A karácsonnyal kapcsolatban mindenkinek van egy elmés megjegyzése, egy okossága. Ilyenkor a legtöbben nagyon bölcsekké válnak, osztják az észt vagy inkább puffogtatják a különféle közhelyeket. Lássuk is a legjobbakat.

A különféle közhelyek az életünk szerves részei. Minden élethelyzetre akad egy-egy belőlük, s ez nem is csoda, hiszen a közhely eredetileg egy értékes gondolat, netalán okosság volt, amelyet azonban olyan sokszor használtak már az emberek, hogy

teljesen elveszítette eredeti jelentését és főképp a hatását.

Tehát a közhely nem kifejezetten a bosszantásunkra született, ugyanakkor érthető, hogy sok esetben meglehetősen irritáló tud lenni, főleg így az ünnepek táján. Lássuk is a leggyakoribb karácsonyi közhelyeket.

Ne stresszelj

Ez az a mondat, ami minden családban elhangzik - szerintem - karácsony táján. Ne stresszelj azon, kinek, mit adj ajándékba. Ne stresszelj az ünnepi menün. Ne stresszelj a takarításon, a ruhádon, a gyerek ruháján, a sminkeden, a hajadon és úgy általában semmin.
De kérdem én, ki az, aki teljesen stresszmentesen tudja átvészelni az ünnepeket?

Nem azt mondom, hogy totális idegroncsnak kell lenni ebben az időszakban, na de aki egyáltalán nem izgatja magát, az sem biztos, hogy "normális", mert az meg valószínűleg magasról tesz az egészre.

Akkor most melyik is a jobb? Ha izgatod magad vagy ha nem? Igazából teljesen mindegy, hogy stresszelsz-e vagy sem, úgy sem leszel „normális" valaki szemében.

Nem az ajándék a fontos

Hát persze, hogy nem az ajándék a fontos, hanem a szeretet – hogy folytassam ezt a közhelyet. De mi is a gond az ajándékkal? Egyáltalán kinek, mi köze ahhoz, hogy ajándékozol-e vagy sem? Majd pont a szomszéd Mariska fogja megmondani, hogy neked mi a fontos...

Ha te úgy érzed, hogy örömet okoz az, ha megleped a szeretteidet, hát tegyél úgy!

Ha ráadásnak még te is imádod, ha meglepnek, akkor se szégyenkezz! Miért ne szerethetnénk adni és/vagy kapni? Ettől nem leszel rossz ember! Ajándékozz, ha úgy tetszik. Tárgyat, időt, figyelmet, szép szavakat, gesztusokat... ami csak tetszik.

Forrás: Shutterstock

Aki drága ajándékot ad, az sekélyes

Az ajándékozással kapcsolatos másik kedvelt közhely pedig az, hogy aki drága ajándékot ad, az valamit kompenzálni akar, sőt! Minél drágább a meglepetés, az ajándékozó annál sekélyesebb. Biztosan ennek az okosságnak is van némi valóságalapja és sokan luxusajándékkal próbálják megvásárolni a kedvesük vagy a gyerekük szeretetét, de ne általánosítsunk már.

Ha valakinek van lehetősége, hogy drága ajándékot vegyen, hát hadd vegye. Miért ne tehetné meg?

Csak azért, mert mások emiatt rossz szemmel néznek majd rá? Különben is, mi számít drágának? Valakinek ötezer forint is nagy összeg, mások meg százezerért vesznek mosogatógépet az asszonynak. De az sem mindegy ám, mit veszünk, mert a százezres mosogatógép jóval elfogadhatóbb a legtöbb ember számára, mint a százezres óra vagy fülbevaló. Pedig mindkettő százezer... Inkább hagyjuk is az egészet.

Szeressük egymást

Végül, de nem utolsósorban pedig itt a közhelyek királynője, a szeressük egymást. Én béke- és szeretetpárti vagyok, de akárhogy töröm a fejemet, akkor sem tudok rájönni, hogy

miért kéne valakit szeretnem, – akit egyébként nem kedvelek – csak azért mert felállítottuk a karácsonyfát.

Nem állítom, hogy egymás torkának kell esnünk a családi vacsoránál, hiszen akár ünnep van, akár nem, a kulturált, udvarias viselkedés alap, de nem gondolom, hogy bárkinek is a nyakába kellene borulnom, csak azért, mert december 24-et írunk. Egyszerűen csak legyünk emberek és emberségesek ünnepen innen és ünnepen túl.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.