szülés kibeszélő magazin anyaság lány Születés
Nézem a lányomat, ahogy neveli az unokámat. Nézem őt és megkönnyezem. Két éve édesanya, és én nagyon büszke vagyok rá. Olyan hozzáértő módon nyúl ahhoz a kicsihez, mintha mindig is ezt csinálta volna. Néha persze kiborul ő is, mert az anyaság 2021-ben sem mindig álomutazás, de nagyon jól kezeli ezt is, ahogy mindent.


Amikor én vártam őt, még csak 18 voltam, az unokám anyja pedig megvárta a legjobb időt, és a harmincadik születésnapja után világra hozott egy kislányt. Én pedig az ötvenedik tortám mellé így a gyönyörű nagymamaságot is megkaptam ajándékba. Visszatekintek a régi időkre, amikor még csak ismerkedtem az anyasággal. És nézem őt, ahogy a várandósság kilenc hónapját, rutinosan, ösztönösen végigcsinálta, majd fizikailag és mentálisan teljesen felkészülten - már amennyire fel lehet készülni erre – indult a szülésre.

Anno' a nyolcvanas években, nem volt ennyi ismeretanyag és persze az Internetes világ önmagában is még csak nyomaiban volt fellelhető, hát még, ami a terhességet jelenti. A gyermekem anyacsoportokba iratkozott, élménybeszámolókat osztott meg, sokat kutakodott és csak keveset kérdezett. De mit is mondhattam volna neki, amikor teljesen másként volt az én időmben. Kevesebbel beértük, és világra jöttek azok a csecsemők. Az biztos, hogy ennyi magnéziumot, amit ő szedett a kilenc hónap alatt, én még összesen nem kapdostam be életemben.

Aztán, amikor azon a hajnalon megszólalt a telefon, csak zokogtam és zokogtam. Hihetetlen, hogy az a kis barna kislány édesanya lett, egy másik aprócska barna hajú baba anyukája. Az én lányom! És, amikor félve magamhoz szorítottam a kicsit, valami határtalan nyugalom és boldogság borította el a lelkemet. Órákig mozdulatlanul ültem a kórházi ágyon, és öleltem, néztem hosszasan a világ legszebb kisbabáját. A kislányom, anyaságának első percétől kezdve ösztönösen viselkedett, mintha belé lett volna kódolva az anyaság minden titka.

Forrás: Shutterstock

Most meg hajnalban kel, - nálam már itt megakadt a lemez - a két amúgy sem egyszerű kis négylábút megeteti, majd a cuki, de olykor elég öntörvényű kislányával foglalkozik. Minden anya tudja, hogy ez nem egy nyolcórás műszak, itt nem tesszük le a ötkor a tollat és nem toljuk el a bringát. Ez egy soha véget nem érő történet. És ebben a történetben az én lányom a királylány, aki mint a mesében, nem csak szép, de okos is. Simán összelogisztikázza a kis családja életét, miközben pizzát süt, sétálni viszi a picurt, mesekönyvből olvas, mos, takarít.

Olykor van, hogy kiborul persze és káromkodik egy nagyot, vagy rákiált a kutyákra, mert elszakad a cérna. Ilyenkor jókat kacarászok rajta, mert tetszik, hogy ilyen szókimondó. Kiadja a fáradt gőzt, nem tartja magában. Nem idegesíti halálra magát és nem engedi még jobban agyonszekálni az idegrendszerét. Nézem és csodálom őt. Csodálom, ahogy a nap 24 órájából 48-at csinál, hiszen 24 órába sehogy sem férhet bele ennyi minden. Gasztro és trend-fotókat készít, miközben kreatív Insta-posztot ír úgy, hogy közben a kis kétévest egy percre sem hanyagolja el. Aztán este amikor a férje hazaér, kezdődik a következő műszak.

Úgy látom, a mai anyukák simán felvették a versenyt a korral. Multifunkcionálisakká váltak, de az is lehet, hogy már így születtek, ahogy az én lányom is. Nézem őt és büszke vagyok rá. Megkönnyezem, de ezek az öröm és a boldogság könnyei.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.