magazin kibeszélő asszertív párkapcsolat kommunikáció
Mindennek az alapja a kommunikáció. Valószínűleg, ha ezt olvasod, lerágott csontnak érzed, de hidd el, közel sem az. Nem mindegy, hogyan kommunikálunk. Fontos az én üzenet és az értő figyelem, amikkel megóvhatjuk párunk és a köztünk lévő bensőséges kapcsolatot. 

Az asszertivitás elősegíti, hogy tisztábban lássuk a saját magunk és a másik fél helyzetét, azaz, hogy ténylegesen felismerjük, kinek mi a fontos, és mit szeretne kapni.

Mostanában folyamatosan feszült vagyok, amiért a párom szinte menekül előlem, és alig van otthon. Miért csinálja ezt? Nem normális, hogy ennyire sokszor elmegy otthonról és a haverokkal, vagy ki tudja még kikkel tölti az időt, ahelyett, hogy kettesben lennénk, és ő is tenne valamit a kapcsolatunkért. Folyton csak pakolok utána, mert szanaszét hagyja a cuccait, főzök és mosok rá a munkám mellett és az a hála, hogy még csak nem is értékeli a tetteimet. Minden, amit mondok neki, falra hányt borsó.

Ehelyett valószínűleg többet ér, ha a panaszos fél őszintén megosztja a párjával, hogy mit érez, és mire vágyik az öncélú vagdalkozás helyett.

- Mostanában olyan ritkán látlak. Félek, hogy elveszítelek, és emiatt azt érzem, hogy egyre feszültebb vagyok. Ingerülten reagálok még a legapróbb dolgokra is. Hiányoznak a régi, meghitt beszélgetéseink, a közös programok. Annyira szeretnék veled munka után teázni, vagy csak sétálni. Elmondod kérlek, hogy te mit érzel, s keresünk rá megoldást?

- Azért töltök kevesebb időt otthon, mert egyre nehezebben viselem a köztünk lévő feszültséget, kiabálást, és az állandó stresszt. Sokszor csak azt hallom, miért nem normális az, amit csinálok, és semmiben sem segítek. Szeretnék sokkal több időt itthon tölteni, de arra vágyom, hogy nyugi vegyen körül, ha hazajövök és ki tudjak kapcsolódni.

Forrás: Shutterstock

Az asszertív kommunikáció lényege, hogy együtt megoldást találjunk a problémára, és kicsit belehelyezkedjünk a párunk helyzetébe és próbáljuk őt megérteni. Ha csak a sérelmeinkre koncentrálunk, akkor az öncélú vagdalkozásba csap át, és nem a kívánt hatást érjük el általa.

Mindenképpen fontos, hogy a kommunikációban felvállaljam a véleményemet, az érzéseimet, hogy mit is szeretnék igazán, mire vágyom, hiszen jobban érzem majd magam, erősebbé válok és kívülről is annak látnak ezáltal. Önazonos leszek. Ha önmagamat adom a kommunikációban, akkor azok kapcsolódnak majd hozzám, akik mellett önmagamat adhatom, és mindenki más lemorzsolódik majd, akikkel nem tudnék önmagam lenni.

Az asszertív nyelvet a legelején szokatlannak érezhetjük, akár még botladozhatunk is tanulás közben. Ám minden csak gyakorolás kérdése, segítségével sokkal jobban élvezhetjük a beszélgetéseinket, amelyek idővel elmélyülhetnek.

Nyitókép: Shutterstock

Te is beillesztetted már az asszertív kommunikációt a beszélgetéseidbe?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.