Tartsd távol magad a pszichopatáktól: ők soha nem lesznek képesek a változásra

magazin kibeszélő párkapcsolat
„A sors hülye balfogásait nemcsak ki lehet, hanem ki is kell javítani. Ha a sors olyan emberhez sodor, aki nem méltó hozzám, jogom van bármely percben ott hagyni." Hamvas Béla

Láttam a minap a Bronson című filmet.

Borzasztó volt. Alig tudtam végig kínlódni, de olyan pontos és megrázó képet adott a pszichopaták működéséről, hogy megnéztem. A főszereplő, Tom Hardy félelmetesen meggyőző alakítást nyújtott, a hátamon felállt a nem létező szőr. Közben végig figyeltem magam: döbbenetes volt tapasztalni, hogy bár érzelmileg már nem rázott meg, nem vagyok már traumában, teljes életet élek, de a testem és a lelkem jelzései pontosan megmutatták, már felismerem a jeleket, a működést, ezért soha többé nem fogok ilyen emberrel semmiféle kontaktba kerülni.

Jellemző érzés mellettük a hideg, szótlanná merevedett lélek, a felfoghatatlan borzalom és iszonyat, hogy Istenem, hát ember ilyesmire hogy lehet képes? A film alatt végig arra gondoltam: mit kínlódnak már vele, hogy megváltoztassák, hogy ezerszer is bebörtönzik, nyilvánvaló, ez a szörnyeteg soha nem változik meg.

Annyi cikk jelent már meg a pszichopatákról, a jellemzőikről, annyira jelen vannak a köztudatban, hogy alig lehet róluk újat mondani. Tudjuk, hogy magukra nézve nem tartják betartandónak a társadalmi normákat, az együttélés szabályait, hosszú távon képtelenek közösségekbe beilleszkedni. Nem éreznek empátiát, bűntudatot, mindig tudják, mit kell mondani, de szavaik mögött csak az üresség kong.

Nem gondolják problémának a hazudozást, a csalást, mások becsapását és a törvényeket is előszeretettel hágják át. Saját tapasztalataikból nem tanulnak, nem látják be, hogy hibáztak, soha nem változnak meg. Esetükben nem célravezető a bebörtönzés sem, hiszen ideig-óráig el tudják játszani a normalitás látszatát, az álarcuk egy megnyerő, elbűvölő, intelligens személyiséget mutat, de előbb vagy utóbb mindig kimutatják valódi egyéniségüket.

A tudomány jelen álláspontja szerint nem gyógyíthatóak.

7 jel, hogy pszichopatával van dolgod

Anno, amikor sikerült kilépni az őrületből, mindent elkövettem, hogy a lehető legpontosabb és legtöbb információt szerezzem meg és sajátítsam el ezekről a véglényekről, hogy felismerjem a legelső jeleket, hogy mindent tudjak róluk – mert a megértés valahol segít -, hogy megtanuljam, min kell magamnak is változtatnom annak érdekében, hogy soha többé ne keveredjek egyetlen ilyen hálóba se.

Forrás: Shutterstock

Volt szerencsém több fantasztikus szakemberrel találkozni, tanulni tőlük, de a legemlékezetesebb mégis egy előadás volt, amit egy nyomozó és egy pszichológus páros tartott. Nem szeretném őket néven nevezni, a lényeg az, ha létezik ember, aki mindent tud róluk és teljesen egészségesen látja őket, teljesen másképpen áll hozzájuk, és a velük való bánásmódhoz (hiszen testközelből ismerik őket), mint a többi szakember (aki nem erre a területre specializálódott), akkor ők azok.

Az előadásukból három nagyon fontos információt emelnék ki. Az egyik, hogy a pszichológus elmesélte, a kutatások kiderítették a pszichopatákkal kapcsolatban, így születnek. Ez azt jelenti, hogy már életük első éveiben kimutatható az agyukról készült felvételek alapján, hogy az agyi központjukban, az érzelmek kialakításáért felelős- (amigdala), és a döntéshozatalban, a viselkedés szabályozásában szerepet játszó (prefrontális kortex) területei alig-, vagy szinte egyáltalán nem fejlődtek ki, nem működnek megfelelően, illetve a két központ közötti kapcsolat alapvetően sérült. Tehát egy veleszületett agyi hiányosságról beszélünk, ami éppen ezért nem javítható.

Az összes bántalmazó személyiségzavarban szenved?

A másik fontos tényező, hogy akár bántalmazó vagy elhanyagoló közegben nőnek fel, akár teljesen normális családban, az évek múlásával, kivétel nélkül mindannyian egyre erősebben kezdik mutatni és élni a pszichopata jegyeket, a legtöbben pedig eljutnak a súlyos bántalmazásig, mások kínzásáig és viszonylag nagy százalékuk az ölésig (a legismertebb példája ennek Ted Bundy). Képesek az elérni kívánt cél érdekében olyan szinten manipulálni másokat, hogy még a dörzsölt szakembereket is meg tudják téveszteni egy ideig.

A másik információ egy tanulságos esettanulmány volt: egy börtönben lévő pszichopata férfit kezelt egy pszichiáter. Egy idő után, a kollégái erőteljes figyelmeztetései ellenére közel került ehhez a rabhoz és meggyőződése volt, sikerült meggyógyítani. Ezért lazítottak a fogva tartásán, s a börtönön belül egy autószerelő műhelyben kezdett dolgozni. Egyik nap történetesen ennek a pszichiáternek az autója került a keze alá, aki a haza vezető úton szörnyethalt, a fék meghibásodása miatt.

A rab bevallotta: kivárta az idejét és szándékosan tett kárt a kocsiban, hogy ártson a neki bizalmat szavazó embernek. A végkövetkeztetés tehát az, hogy rájuk nem nézve nem alkalmazhatjuk a hagyományos pszichológiai módszereket: értsük meg, érezzünk vele együtt, vizsgáljuk meg a saját szerepünket, legyünk türelmesek és szeressük őket mert majd megváltoznak, mert ez egyszerűen nem igaz. Mind az egyénre, mind a társadalomra nézve veszélyesek, csak rombolni és ártani képesek, tehát velük kapcsolatban egyetlen dolgot tehetünk: Maradjunk tőlük távol!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.