magazin család kibeszélő öregedés nagymama
Amíg élek, a fülembe cseng ez mondat, annyiszor hallottam már. Egészen pontosan így szólt: „vén sz*r vagyok már, meg ütődött is, mindent elfelejtek, néha azt sem tudom, mit akartam, amikor az egyik szobából a másikba átsétálok".

Anyai nagymamám közölte ezt mindig, fülig érő vigyorral, őszintén jól szórakozva önmagán, amikor egyre erőteljesebben érzékelni és tapasztalni kezdte magán a fizikai és szellemi leépülés jeleit. Azt meg kell mondanom, mi ebből az egészből minimális dolgot érzékeltünk, mert bár mami már a kilencvenet tapossa, s időnként panaszkodik picikét teljesen banálisnak tűnő dolgokról - nincs bajom csak olyan fura minden, nem fáj semmi csak a közérzetem nem jó -, jön-megy, szalad, bevásárol, takarít, leszedi a függönyt, mos, főz minden nap.

A vérképe olyan, hogy egy húsz éves megirigyelhetné, egész életében kétszer volt igazán beteg, de egyéb esetben még lábról leesni sem láttuk. Két dolog volt mindössze, amit láttunk rajta: a szinte folyamatos szédülés egyre jobban megviselte, a járása bizonytalanná vált, a nagy terek ijesztették, léptei tétovák lettek. Meszesedni kezdtek a csigolyái, semmit nem tudtak vele kezdeni.

Ennek ellenére mamikánk minden reggel elment a piacra és a közeli boltba, ha esett, ha fújt, hiába ajánlottuk a segítségünket, muszáj mozogni, mert ha nem kelek fel, végem, mondogatta. Ehhez társult egy idő után, hogy el-elfelejtett szavakat, láttuk, tudja őket, ki is mondaná, de valahogy nem jönnek ki a száján. Ilyenkor végeláthatatlan mesélésre számíthattunk, mert a drágám nem hagyta magát, elkezdte mondani, amit akart, ha elfelejtette az odaillő passzust, szépen körbejárta, addig, amíg eszébe jutott.

Minden apróság a végletekig felzaklatta, mindentől félt, aggódott, szinte a sírásig képes volt túlgondolni az aggodalmait. Nagy szeretettel kezeltük ezt a dolgot, mert bár nekünk is nehéz volt, tudtuk, neki, aki világéletében hasznos volt és a családjáért tett-vett, milyen borzasztóan nehéz lehet ez az egyre rosszabbodó állapot, a kiszolgáltatottá válás és minden, ami ezzel jár.

Forrás: Shutterstock

Telt-múlt az idő, s egyszer elesett az utcán. Arccal esett a járda padkájának, kórházba került. Az, hogy terminátor, újra bebizonyosodott: a vizsgáló orvos egyszerűen nem hitt a szemének, amikor nézte a felvételeket. Sehol egy törés, sehol egy repedés, pedig mami arca úgy összezúzódott, hogy ép felület nem maradt rajta. A doki hazaengedte, s a lelkére kötötte, pár napig ki nem mozduljon egyedül, talán agyrázkódása lett, vigyázzon magára.

Nos, mami már másnap átslattyogott a körzeti rendelőbe, átvitte a háziorvosának a leleteit.
Az arca, az orra, a homloka lila színben pompázott, de még csak be sem duzzadt semmije, s bármilyen hihetetlen, egy hét alatt teljesen eltűnt minden az arcáról. Onnantól egyre többet ült elmélázva a foteljében, egyre többször sírta el magát, egyre többször mondogatta:

- Nem élet ez már, kislányom. Hiába tudom, hogy ez az élet rendje, de újra kisgyerek lettem. Csak annyi a különbség, hülye kisgyerek lettem, mert visszafejlődök, és rettegek, hogy magatehetetlen leszek. Csak teher vagyok nektek.

- Mamikám, drágám, hogy lennél teher? Amikor mi kicsik voltunk, te ápoltál, segítettél, támogattál. Most mi jövünk. Szívesen tesszük, hidd el, nem vagy teher - válaszoltam.

- Tudom én - csordult ki a könny a szeméből - de ez nem ugyanaz. Mert felnőttként ezt megélni borzasztó. Nem akarok magatehetetlen lenni, nem akarom, hogy pelenkázni kelljen, hogy nektek kelljen ellátni. Vén sz*r vagyok, jobb lenne menni már.

Ekkor hallottam tőle először így ezt a mondatot. Már nem nevetett magán, s nekem a szívem facsarodott: vajon meddig lesz még velünk?

Nyitókép: Shutterstock

Olyan öreg vagyok, hogy már a férjem csókjára sem emlékszemhttps://she.life.hu/nofilter/20210504-elszalad-az-elet-es-a-vegen-maganyosan-egyedul-halok-meg.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.