magazin kibeszélő advent karácsonyfa karácsony eszmefuttatás
Te szereted a karácsonyt? Nekem az egyik kedvenc ünnepem. Imádom a karácsonyfa fényeit, a gyertya illatát, a mézeskalács aromáját, a csomagolópapírok színeit. Sőt a ráhangolódás, azaz az advent is örömmel tölt el... de nem októberben!

Ezt a cikket már októberben meg akartam írni, de végül elvetettem, most viszont, az egyik ismerősöm képeit nézve újra felszínre tört belőlem az értetlenkedés. Nem értem. Tényleg nem!

Október: ősz vagy tél?

Az egész úgy kezdődött, hogy tologattam október közepén a bevásárlókocsit az egyik áruházban és próbáltam beszerezni a vasárnapi húsleves alapanyagait, amikor belefutottam az első csokimikulásba. Persze nem egybe, hanem egy egész hadseregbe, akiket hűen követtek a szaloncukrok, az adventi kalendáriumok és igen, a karácsonyfadíszek is. Még odakinn sárgán virítottak a falevelek és volt, hogy kiültem a teraszra napozni – oké, már nem fürdőruhában –, úgyhogy nem értettem, mit keresnek a boltok polcain a tél hírnökei? Lehet, hogy én vagyok lassú, de nálam a téli készülődés csak decemberben kezdődik. Esetleg november utolsó hetében.

Lehetséges, hogy más már októberben beszerzi a mikuláscsomagot és elkezd azon töprengeni, milyen új díszeket aggat majd két hónap múlva a karácsonyfára?

Tudom, tudom, ahány ház annyi szokás, de mi van akkor az ősszel? Azt csak úgy átugorjuk?
Bátran vállalom, hogy a kedvenc évszakom a nyár és kifejezetten rosszul viselem az év hideg, esős időszakait, meg hogy nálam a szeptember még amolyan nyárutó, az október, november meg olyan "blöööö", mégsem akarom skippelni. Nem akarok a nyárból a karácsonyba huppanni. Hol maradnak akkor az őszi séták? A kirándulások a színpompás erdőben? Tényleg októbertől már a télre és a karácsonyra kéne készülnünk?

Elillanó varázs

Az jutott erről eszembe, mintha egyáltalán nem tudnánk megélni a pillanatot. Sürgetnénk a jövőt, miközben elfelejtünk a jelenben élni. Ez egyébként – szerintem – az egész életünkre igaz mostanában. Nincs itt és most. Csak a követező lépés lebeg a szemünk előtt. Az októberi csokimikulások hada is erre figyelmeztetett... és akkor még nem is beszéltem a novemberben felállított karácsonyfákról. Nem, ez nem tévedés! És nem is valami Amerika!

Akad olyan távolabbi ismerősöm, akinek a közösségi oldalán minden évben látom, hogy már novemberben áll a karácsonyfája.

Forrás: Shutterstock

Pár napja megint szembe jött velem egy ilyen kép, ez adta a lökést, hogy mégis megírjam az októberben elvetett cikket - most már nemcsak az októberi csokimikulások, hanem a novemberi karácsonyfák apropóján is.

Igen, semmi közöm hozzá, ki, mikor díszít fát - ezért sem kérdezem meg az ismerősömet róla - és lebeszélni vagy megtéríteni sem kívánok senkit ezekkel a sorokkal, csupán nem értem,miért kellene októberben a mikulásra készülni, november közepén meg karácsonyfát állítani.

És ami leginkább foglalkoztat, vajon, aki novemberben fát állít, annál nem veszíti el így az ünnep a lényegét? Nem válik már megszokottá és unalmassá az egész, mire eljön december 24-e?

Számomra olyan ez kicsit, mintha a januári szülinapomat márciusban ünnepelném...

Persze a világot megváltoztatni nem tudom – és nem is áll szándékomban –, így inkább továbbgörgetem annak a bizonyos ismerősömnek a képeit, a készülődés örömét pedig igyekszem megőrizni az advent időszakára, ahogyan a karácsonyfát sem fogom hetekkel korábban feldíszíteni – a varázslat a mi családunkban szenteste érkezik. És nálatok?

Ha tetszett a cikk olvasd el, milyenek voltak gyerekkorom karácsonyai és sikerült-e betartanom az akkor tett fogadalmamat

Ti mikor állítjátok fel a karácsonyfát?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.