magazin család kibeszélő történetek gyerekszáj-történet gyereknevelés
A szülő is ember. Ezt gyerekként nehéz volt elhinni, hiszen a felnőttek olybá tűntek, mint a félistenek, akiknek a szava szent. Ha kértek valamit gondolkodás nélkül csináltam, ha pedig rám dörrentek, úgy éreztem összedől a világ. Aztán egyre idősebb lettem, felnőttem, ám korántsem érzem magam „félistennek".

Nagyon szófogadó gyerek voltam és soha meg sem fordult a fejemben, hogy akárcsak egy percre is megkérdőjelezzem azt, amit a szüleim vagy úgy általában a felnőttek mondanak.
Jól emlékszem, hogy számomra a felnőttek szava szent volt, s úgy véltem, amit ők mondanak, az úgy is van. Tévedhetetlenek, feddhetetlenek, tökéletesek.
Azóta én magam is felnőttem, anyává váltam és ekkor jött az igazi felismerés, hogy

a szülők nemcsak, hogy emberek, de bizony van egy titkos életük is,

amelyet a gyermeke nem ismer. A férjemnek és nekem legalábbis tuti, hogy van, ám néha lefülel minket a csemeténk...

Egyértelmű, hogy a mi családunkban nincs csúnya beszéd! Ahogyan egyetlen gyerekes családban sem, ugye :)? A „buta" hallatán haragosan szoktam nézni, de sajnos az oviban egyéb nemkívánatos kifejezésekkel is bővült a gyerkőc szókincse, amelyeket nagy gonddal próbálok kigyomlálni a szótárából. Ha kell bizony a vacsora előtti mesenézést is megvonom, amennyiben a többi pedagógiai eszköz csődöt mond. Szóval erre tényleg nagyon figyelünk. Legalábbis akkor, amikor a család legkisebb tagja ébren van. De mint mondottam volt, a szülő is ember, én meg főleg annak tartom magam. Így egyik este, amikor a kicsi álomra hajtotta a fejét, elkezdtem ecsetelni a férjemnek, mennyire elegem van a bürokráciából, és hát – mit tagadjam - kicsúszott a számon egy „hülye", amelyet gyorsan követett egy ennél is cifrább szóösszetétel.
A gyerek alszik, no para – gondoltam, ám éppen csak megfogalmazódott ez a nyugtatás bennem, amikor a gyerekszoba résnyire nyitott ajtajánál megjelent egy szőke fejecske, majd ellentmondást nem tűrő hangon, csak annyit közölt mérgesen: Anya, ilyet nem mondunk! Különben nem lesz este mese! (Hupsz, azt hittem már alszol...)

Forrás: Shutterstock

A káromkodás mellett nálunk a nassolás sem divat. Igyekszünk sok zöldséget és gyümölcsöt enni és hála az égnek, a gyermekünk is vevő erre a furcsaságra. A csoki a legritkább vendég nálunk és ropi, chips sincs soha – kivétek, ha vendégek jönnek hozzánk.

Persze azt nem tudja a négyévesünk, hogy fenn, a magasban, ahol ő nem éri el, létezik egy nasiszekrény.


Szégyen ide, gyalázat oda, ha a gyerkőc álomra hajtja a fejét, bizony előfordul, hogy az esti filmnézéshez, elpukkan egy chipses zacskó, de található még a polcon maradék csokinyúl, meg persze a személyes kedvenceim: banános csoki és vaníliás karika.
Egyik nap a férjem olvasta az esti mesét a kisfiunknak, én meg elköszöntem tőle egy cuppanós puszival, és kivonultam a nappaliba. Pakolásztam kicsit, majd elkapott az olthatatlan vágy, hogy nassoljak némi banános csokit. Ki is nyitottam a dugiszekrényt és bevágtam hirtelen hármat is belőle. Épp csak lecsúszott az utolsó falat a torkomon, mikor a gyerekszobából vékonyka hangot hallottam: Anyaaaaaaa! Kérek szépen még egy pusziiiiiiit!
Becsuktam a szekrényt, nagyot nyeltem és gyerekágyhoz siettem. A kisfiam átölelte a nyakamat, nyomott egy hatalmas cuppanóst az orromra... ám nem engedett el, hanem továbbra is a nyakamat fogva szimatolni kezdett, majd hirtelen megfogta az arcomat és mélyen a szemembe nézett: Anya, mi ez a szag? Csak nem csokit ettél? – kérdezte számonkérő hangon. (Erre most mit mondjak?)

Bevallom, mi rendszeresen „lepasszoljuk" a gyermekünket a nagyiknak. A járvány előtt havonta-kéthavonta egy estét biztosan valamelyikünk anyukájánál töltött a kisfiunk, mi pedig elmentünk vacsorázni, moziba vagy találkoztunk a barátainkkal. Ilyenkor az sem ment ritkaságszámba, ha nyakunkba vettük a várost és hajnalig táncoltunk az éjszakában vagy beszélgettünk, szórakoztunk valamelyik baráti párnál. Ezeken az estéken ismét csak férfit és a nőt voltunk, nem anya meg apa és bizony jólesett újra és újra megerősíteni magunkban és egymásban, hogy van élet a napi rutinon és szülői feladatokon túl is.
Az egyik átmulatott éjszaka után meglehetősen fáradtan ébredtük és indultunk a kisfiunkért a nagymamához. Csemeténk kitörő lelkesedéssel fogadott minket, mi azonban kevéssé örültünk a hangos csatakiáltásoknak és a kisautók koccanásának... A sokadik kurjantás után megsimogattam a fiam fejét és elfúló hangon megvallottam neki, hogy örülnék, ha nem kiabálna, mert kissé fáradt vagyok, és nem esik túl jól. Mire ő: Anya, miért vagy fáradt, amikor egész este pihenhettél? ( A kérdés jogos)

Volt már olyan, hogy lefülelt a gyerek?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.