5 kapcsolatgyilkos viselkedés, ami kinyírja a szerelmet

Szerelembe esni könnyű, de egy kapcsolatot életben tartani, ápolni, gondozni már annál nehezebb. Az őrült jó szex, a romantikus vacsorák és a közös utazások sajnos nem elegendők a boldogsághoz.

Van ugyanis valami, ami nagymértékben befolyásolja, hogy a kettőtök viszonya hosszú távon működőképes lesz, vagy sem. Ez pedig az, hogy hogyan viselkedtek egymással. Ha szeretnél sokáig együtt maradni a pároddal, akkor tudnod kell, mik azok a minták és szokások, amik tönkretehetik a szerelmeteket. Ezekből olvashatsz most néhányat.

1. Úgy beszélsz, mintha egyedülálló lennél.

Hiába élsz kapcsolatban, nem biztos, hogy tudatában vagy azoknak a hibás kommunikációs megnyilvánulásoknak, amelyekkel elijesztheted a partneredet. Elsőre talán meglepő lehet, de a kutatások szerint sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak azok a párok, akik a "mi" kifejezést használják az "én" helyett. Ennek ismeretében tehát, ha folyton egyes szám első személyben beszélsz a gondolataidról, a terveidről, akkor kettőtök románca nem lesz hosszú életű.

2. Főnökösdit játszol.

Sokan képtelenek elszakadni a munkahelyi szerepeiktől, és otthon is úgy viselkednek, mintha ők lennének a főnökök. Egy egészséges kapcsolatban nincs alá- és fölérendeltség, az eleve rossz kimenetelt vetít előre, ha bármelyik fél kiszolgáltatottnak érzi magát a másikkal szemben. Sokáig egyetlen ember sem viseli el a folytonos parancsolgatást és dirigálást, mert az nem szerelem, hanem börtön. A te párod is menekülőre fogja majd, ha azt észleli, hogy kontrollálni akarod minden lépését.

3. Kiszínezed a dolgokat azért, hogy érdekesebbnek tűnj.

Lehet, hogy csak az elismerés iránti vágy vezérel, amikor átalakítod a történéseket, helyzettől és céltól függően viccesebbé, vagy akár szomorúbbá. Sok esetben az önbizalomhiány áll az efféle viselkedés mögött, aminek a gyökereit a gyerekkorra, a rossz szülői mintákra lehet visszavezetni. Az ártatlannak tűnő füllentések, csúsztatások azonban hamar lelepleződnek, és a párod előbb vagy utóbb rájön arra, hogy becsapod. Ez pedig sokat árthat a kapcsolatnak.

Forrás: Shutterstock

4. A jó szexért dolgozni kell!

Az egyik legnagyobb hazugság, amivel az emberek meg vannak tévesztve, hogy nem gondolkodni kell a szexről, hanem csinálni. Ez nem igaz! Eleinte nyilván minden új és izgalmas, de a kezdeti szenvedély idővel alábbhagy, és átveszi a hatalmat a megszokás. Ha pedig gyerekeitek vannak, igazi kihívás alkalmat keríteni az összebújásra, ami tovább növeli a feszültséget. A kielégítő szexuális élet hihetetlenül fontos a kapcsolat minősége szempontjából, és nem működik magától, azt működtetni kell.

5. Feladod azt, aki vagy.

Fantasztikus érzés szerelmesnek lenni, ám a felfokozott állapot gyakran azzal is együtt jár, hogy nem látod reálisan önmagad. A megfelelési kényszer odáig fajulhat, hogy teljesen feladod a saját elveidet, lemondasz a saját igényeidről, és mindig a másik kedvében akarsz járni - ha akarja, ha nem. Ezzel az a gond, hogy egy idő után elfelejted, ki vagy TE valójában és mire van szükséged. Ha pedig elveszíted az egyéniségedet, elveszíted a boldogság lehetőségét is, hiszen senki nem akar önmaga kópiájával együtt élni.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?