szerelem félelem párkapcsolat Dely Diana bizalom lélek
Beszökött a kulcslyukon a félelem. Mozdulatlanul mered rám az ágy alól. Nem merek a szemébe nézni, kölcsönösen kerüljük egymás tekintetét.

Igyekszem elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy a közelembe akar férkőzni, hogy valami be akarja fúrni magát a legtisztább, féltve őrzött álmaim közé. Valami, ami a múlt sebeiből tevődik össze, amit mások alkottak meg. Pedig a hazugság az hazugság marad, bármilyen ruhába is öltöztetik.

Az ember gyerekként még naivan elhiszi, hogy a boldog pillanatok örökké tartanak. Hogy nincs ármány, nincs taktika, nincsenek hazugságok, és hogy az emberek azok, akiknek mutatják magukat. Aztán minél többször esünk pofára, minél többször mártják belénk azt a bizonyos kést, minél többször csalódunk, annál mélyebbre kúszik bennünk a félelem.

Sokszor kétségbeesve próbálok még rádobni pár lapát földet, hogy tűnjön el, fulladjon bele a valódi boldogságba. Oda, ahol nincsenek kétségek, hogy esélye se legyen többé a szívem mélyéről kiásni magát. De valahogy mégis mindig felbukkan. Mi engedünk teret ezeknek az elfojtott félelmeknek?

Embert próbáló feladat, hogy az új embereket ne hasonlítsuk a régiekhez. Minél több csapás ér bennünket, annál nehezebben alakul ki a bizalom - pedig az tiszta sor, hogy senki sem érdemli meg, hogy mások hibái miatt vezekeljen. Mégis nehéz. Mégis sokszor hagyjuk, hogy a félelem erősebb legyen, és amikor végre felhőtlenül boldognak érezzük magunkat, megjelenik a "de mi lesz, ha..." kérdés. Mi lesz, ha ő is átver? Mi lesz, ha ő is hazudik?

Ösztönösen gyártjuk a B és C terveket ezekre az esetekre, pedig innentől kezdve már mi sem vagyunk teljesen őszinték. Csakhogy az érzelmeket csak 100%-ban érdemes megélni. És bár távolról sem egyszerű, de meg kell tanulnunk újra teljes mértékben bízni - a sok csalódás után is. Persze ez csak egy olyan társ mellett, olyan közegben lehetséges, ahol támogatják a lelki gyógyulás folyamatát.

Forrás: Shutterstock

Attól nem fog könnyebben menni a dolog, ha elhitetjük magunkkal, hogy minden rendben van és nincsenek kétségeink - pedig hányszor estünk már ebbe a hibába, nem? Ezzel csak azt érjük el, hogy mi is hazudunk, és amint ez kiderül (igen, előbb-utóbb minden kiderül, hiheti az ember magát bármilyen fondorlatosnak), akkor mi leszünk azok, akik csalódást okoznak - mindössze azért, mert féltünk.

Mert féltünk kimondani, hogy ez és az számunkra nem jó - csak mert láttuk, hogy a másik felet boldoggá teszi. Féltünk kimondani, hogy félünk. Féltünk magától a félelem érzésétől, ezért némítottuk el a vészcsengőket, és hagytuk, hogy mardosson belülről a kétségek és félelmek gyilkos elegye.

Furcsamód azt hinnénk, aki csendes és mosolygós, az a boldogság ismerője - holott ez távolról sincs így. Legyenek inkább hangosak azok a szavak! Nem gyenge az az ember, aki a másikkal közösen akarja megoldani a gondokat. Épp ellenkezőleg: igenis nagy bátorság kell ahhoz, hogy felvállaljuk a félelmeinket és a néha ránk törő kétségbeesést. Talán vonzóbb az, aki sosem fél és aki körül (és a lelkében is) minden nagyon egyben van, de én inkább időzített bombáknak nevezném őket - mert szerintem ilyen nem létezik.

Lehet ezt szépíteni, de az életünk valójában sokszor olyan, mint az orosz rulett. A két végpont között csak kevés kiszámítható dolog van. Amikor az embernek már a saját félelmeiből is elege lesz, akkor nem menekül tovább. Megáll, szembefordul velük, és pontosan azt fogja tenni, ami eddig görcsbe húzta a gyomrát. Nem ész nélkül, hanem megfontoltan. Kockáztatni sosem egyszerű, pláne, mert szeretjük az állandót, a biztonságot. Garancia pedig - tetszik, vagy sem - nem sok mindenre van. Na de mi az igazi élet, ha nem épp ez?

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.