Magam is meglepődtem egy Facebook-gyűjtésen!

Novemberben töltöttem a 33-at. Krisztusi kor, mondják. És bár én nő vagyok, úgy döntöttem, nekem is jár ez a címke. Ezen már nincs nagyon mit ünnepelni.

Az IHB (az absztinensek kedvéért fordítok: iszunk-hányunk-belefekszünk) bulik ideje lejárt - bár momentán magam sem tudom, hogy ezt voltaképp sajnálom vagy sem. Szóval, a klasszikus szülinapozás kora lejárt. De akkor mi következik? Szurikátás wellness? Párizsi hosszú hétvége? Egy Tiffany-ékszer kizsarolása? Nem igazán illik egyik sem hozzám - jó egy kicsit azért mégis. De egy Facebook-gyűjtőkampány, na, az igen!

Hazai szervezetnek szerettem volna gyűjteni, de a Facebook szabályai szigorúbbak annál, mintsemhogy a szívem csücske alapítványt választhassam. De ez természetesen nem tarthatott vissza. Olyan projektet választottam helyette, amely ismerősen csenghet sokak számára, hallottak róla a hírekben és tudnak vele azonosulni - ez a The Ocean Cleanup -, hiszen óceánjaink tisztasága mindenkinek fontos, aki benne él ebben a végtelen körforgásban. ITT tudhattok meg róla ti is többet.

Jó előre elindítottam a gyűjtést, hogy ne 1500 Ft (ami egyébként pont 1500 Ft-tal több, mint a semmi!) árválkodjon a virtuális bankszámlán a jeles napon. De már az élesítés utáni 3. percben megérkezett az első igazi ajándékom. Nem telt bele néhány óra, és 20 ezer forint felett járt a gyűjtés! Nem telt bele egy teljes nap, és 30-nál tartottunk! Lehet, hogy egynapnyi lendület volt csak ebben a történetben, de ez az én reményemet táplálja, miszerint nem is vagyunk egy annyira elfuserált generáció.

Forrás: Shutterstock

Érkezett hozzájárulás közeli barátoktól, de olyan meglepetés ismerősöktől is, akikkel hosszú évek óta nem beszéltem, és évi 1 boldog születésnapot üzenetre redukálódott a kapcsolatunk. És mégis, az idei köszöntésük ilyen különlegesre sikeredett. Hogy a régi közös emlékek, az ügy fontossága, vagy mi vitte őket rá, az egyáltalán nem lényeges.

Az számít, hogy vették a fáradságot, és néhány kattintással és néhány fröccs árával hozzájárultak ahhoz, hogy jobb hely legyen a világ. 37 ezer forint... Ami persze csak csepp a tengerben, de ezért a pénzért sok ismerősöm keményen megdolgozott. És ők az én kedvemért a Földre költötték - és nem magukra. Büszke vagyok rájuk!

A születésnapunk környékén sokan számot vetünk - én is így tettem. Hogy mire lenne a leginkább szükségem életem elvileg legtermékenyebb éveiben? Tenni akarásra. Példamutatásra. Hitre. Arra, hogy a születendő gyermekemnek ne csak sorsa, jövője is legyen. Nem utasítok vissza egy sokadik bizsut vagy díszpárnát sem (mécsestartót pláne!), de idén azt kértem az online közösségtől, hogy a Földdel tegyenek jót, ne velem.

Persze, ahogy Phoebe mondta a Jóbarátokban: nem létezik önzetlen jó cselekedet, de hát ilyen ez a popszakma. :) Bravó Facebook, boldog születésnapot nekem!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek