szerelem vita párkapcsolat Balogh Orsolya tabu balhé veszekedés
Olyanok voltunk, mint két zsákbamacska. Biztos őt is érte meglepetés, mikor rájött, mi van a csomagban, és engem is értek sokkhatások. Mindebből kifolyólag rengeteget veszekedtünk.

Nem csoda - még nagyon fiatalok voltunk, és úgy viselkedtünk, mint a gyerek, ha nem az van az ajándékzacsiban, mint amire számít. Én például macskamániás vagyok. Amikor összeköltözünk, szóltam, hogy jön a mirci is, aki a szemem fénye. Persze, hogy rosszulesett, amikor nekiállt cukkolni, hogy odaadja egy kutyának, vagy megsüti.

Azt sem bírtam, hogy a macska engem karmolt, mégis ő kergette meg. Rettenetesen felcseszte az agyamat minden alkalommal, amikor a macskát szapulta. Mára végre megértette, hogy ez rosszulesik, és ha nem csinálja, nem veszünk össze.

Hiszen valójában ez lenne a lényeg: hogy ne bántsuk egymást feleslegesen, ne vitázzunk, ha az a vita nem visz előre. Egyrészt azt vallom, nincs tökéletes kapcsolat - és személy szerint nem is vágyom rá. Nem az a célom, hogy sose vesszünk össze (ez vicces, mert amúgy utálok veszekedni). Ha van értelme a vitának, és előrébb viszi a kapcsolatunkat, akkor rendben van.

Eleinte a macskás konfliktusoknak is megvolt a helyük, meg annak, ami arról szólt: ne gúnyoljon ki a spirituális nézeteim miatt, ne nevesse ki, amiben én hiszek. Ezeknek köszönhetően alakult ki köztünk a kölcsönös tisztelet és megértés, tehát volt értelmük. Vezettek valahová.

Vannak azonban veszekedések, amiknek abszolút nincs értelmük. Korábban például a hirtelen halál kerülgetett attól, hogy időről időre szelektív a hallása. Képtelen volt megjegyezni, ha arra kértem, hogy este hozzon egy csomag mogyorót. Nem hozott. Vagy hogy úgy igyon tejet, hogy maradjon három kortynyi a kávémba reggelre.

Forrás: Shutterstock

Néha olyan érzésem volt, mintha direkt akarna bosszantani. Aztán a virágnyelven zajló szemrehányások és a "nem lehetsz ilyen paraszt" kezdetű beszélgetések után rájöttem: kár a gőzért. Nem dől össze a világ, ha reggel le kell mennem a boltba tejért, vagy ha este nem kapok mogyorót. Kapjak idegösszeomlást azért, mert ő figyelmetlen és hebrencs?

Nem azt mondom, hogy az a megoldás, hogy mindent ráhagysz a másikra, de érdemes türelmet gyakorolni, és nem kell mindent véresen komolyan venni sem. Jó, ha az ember néha megtalálja a humorát az ilyen helyzetekben. Mint én olyankor, amikor előszeretettel "éget le" mások előtt az utcán. Nincs is kellemesebb, mint amikor idegenek füle hallatára hangoztatja, mi volt tegnap éjjel, vagy mi lesz ma. Vagy azon élcelődik, hogy ki van kopva hátul a nadrágom. Ma már gond nélkül kinevetem, és legyintek rá, ha valamit elfelejtett, vagy viccelődős kedvében van: "Jól van, szívem, te már csak ilyen vagy."

Azok viszont vérforraló stiklik voltak, amikor a barátai, kollégái előtt keménykedett. Rendreutasított, eljátszotta, hogy ő hordja a nadrágot, vagy megpróbált nevetség tárgyává tenni. Ezek rosszulestek, és a tehetetlen dühtől néha belefojtottam volna egy kanál vízbe. Olykor olyan messzire ment, hogy a könnyek majd' kimarták a szememet. Nagyon sok fejmosás kellett, hogy megértse, ezek nem vicces dolgok. Fájnak.

Persze volt, amit sokkal érzékenyebben reagáltam le, ezért én is ludas voltam, nem csak ő. Végül tanult a hibáiból, de ehhez időre és türelemre volt szüksége, nekem pedig arra, hogy megtanuljak nevetni magamon és lazább legyek. Ma már, ha még elvétve csinál valami olyat, amitől felforr az agyvizem, képes vagyok lehűteni magam és nevetni rajta - vagy épp magamon.

Mindig mondom, hogy nyaljon sót, és hogy egy igazi majom. Olyankor úgy tekintek rá, mint egy rossz, csintalan gyerekre, aki majd kinövi a hülyeségét. Mert látom, hogy ez így megy nálunk. Fejlődik, csak lassan. Meg aztán az évek alatt megismertük egymást: már tudjuk, hogyan működünk, és mihez mennyi időre van szükségünk.

Bölcsebb, megértőbb, elfogadóbb lettem, akárcsak ő. Tudom, hogy én sem vagyok néha könnyű eset, ezért hálás vagyok a felém tanúsított türelméért, ahogy ő is az enyémért. Ettől pedig fejlődik a kapcsolatunk.

Az egészséges kapcsolat 5 alappillérehttp://www.she.hu/herself/20180619-az-egeszseges-kapcsolat-5-alappillere-barok-eszter.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.