szerelem vonzalom kötődés Barok Eszter érzések érzelmek
Valahányszor mono- vagy poligámiáról, megcsalásról, házasságról, válásról, szexről beszélünk, a szerelem mindig képbe kerül. Sokszor azonban épp a nyelv a diskurzus korlátja: a szerelemnek ugyanis rengeteg arca van.

Mégis mindegyikre ugyanazt az egy szót használjuk. Bárcsak nekünk is legalább tíz különböző szavunk volna rá, mint az eszkimóknak a hóra!

Rajongás

Nulladik lépésként ott van rögtön a kamaszos rajongás, más néven plátói szerelem, amit érezhetünk például egy poszteren látott sztár iránt, de akár a szomszéd is lehet rajongásunk tárgya, akivel még sohasem beszéltünk. Nem ismerjük, nincs vele kapcsolatunk, így mondjuk ki nyíltan: nem őt szeretjük, hanem a képet, ami vele kapcsolatban a fejünkben él. Sőt, talán még sokszor azt sem - maga a szerelem ideája tüzel minket.

Vonzalom

Az elképesztően erős, letaglózó fizikai vonzalom ugyan világosan különválasztható a szerelemtől, sokan mégis összekeverik a kettőt. Persze, hiszen sok a közös pont: ugyanúgy állandóan a másik emberre gondolsz, áhítod a közelségét, tökéletesnek látod a megjelenését, mindennek tükrében pedig nyitottá válsz a belső tulajdonságai felé is. Olyannyira, hogy már-már azt hiszed, ez itt tényleg holtomiglan-holtodiglan.

Obszesszió

Ne feledkezzünk meg a szerelem sötét oldaláról, az obszesszióról sem, amikor nem is a másik személye a lényeg, hanem az, hogy ő az én vágyaimnak a kiterjesztése, materializációja legyen. Ezek azok a kapcsolatok, ahol egy abúzer a maga képére gyúrja a másikat, nem ereszti, legyalulja a személyiségét, beteges féltékenysége pedig akár olyan bűncselekményhez is vezethet, amit a köznyelv még mindig "szerelemféltésből elkövetett emberölésnek" nevez. Holott lássuk be: ez az érzés legfeljebb a szerelem beteges unokatestvére, de semmiképpen sem az.

Lángolás

Az a forró, gyomrot átmelegítő és összehúzó, gyengédséggel és figyelmességgel, az önmagunkról való teljes lemondással fűszerezett lelkesedés, ami a szerelem kezdeti időszakát jellemzi. A kémia és intellektuális fantáziánk mellékterméke: többnyire nagyon is valóságos alapokon nyugszik, de törvényszerű, hogy idővel elmúlik - elvégre nem is lehetne a végtelenségig ebben a felfokozott állapotban élni. Természetes, hogy a hétköznapok "eltüntetik" a rózsaszín szemüvegen keresztül látott idealizált alakot.

Forrás: Shutterstock

Kötődés

Következő fázisként ott a nyugodt, kiegyensúlyozott kötődés, amit a fizikai vonzalom mellett egyfajta kompatibilitás és komfortosság jellemez. Biztonságban érzem magam a másik mellett, mégsem csak barát számomra, hiszen közben nagyon kívánom is. A szerelmek ez a fajtája jelentős részben döntés arról, hogy kitartok a másik mellett: nemcsak a könnyű, napfényes időszakokban, hanem jóban, rosszban, egészségben, betegségben is. Valószínűleg senki nem jut el eddig a pontig a rajongás és a lángolás nélkül, szerencsétlen esetben azonban szimbiózis lesz a kötődésből.

Szimbiózis

Ilyenkor a kompatibilitás és a komfortosság is adott (volt egy ponton), de nagyon más irányba változtak a felek, így jobbára már csak gyötrik a másik idegeit, rosszabb esetben egymást akaratlanul korlátozva mennek tönkre a szerelem nevében. Lelkileg, szexuálisan, anyagilag vagy egyéb módon függnek a másiktól, ezért nem válnak külön, de közben a gyerekeikre hivatkoznak. A közös élet során sok méltatlan kompromisszumot kötnek, és házassági évfordulóikat nagy csinnadrattával, sok alkohollal ünneplik.

A sor persze a végtelenségig folytatható, ezek csak a leggyakoribb változatok voltak, amelyekkel a többségünk találkozik. Amíg azonban szerelemként csak a lángoló vadromantikát azonosítja a popkultúra, nagyon nehéz kinevelni a generációt, akik megértik: a szerelem nemcsak egy érzés, hanem egy nagyon komoly döntés is egyben, rengeteg kitartással, elszántsággal, sok-sok magaslattal és mélységgel...

Lehet egyszerre két embert szeretni? Igen, és nem!http://www.she.hu/nofilter/20190516-lehet-egyszerre-ket-embert-szeretni-igen-es-nem-a-valasz-greta-may.html

Forrás: Muudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.